SYK: Sønnen til Vigdis Gammelsæther, Stein (11 mnd) ble alvorlig rammet av rotavirus denne uken. Det er viruset det nå har kommet vaksine mot. Til tross for sønnens sykdom, er moren usikker på om vaksine er nødvendig. Foto: MARIE MOEN KINGSRØD
SYK: Sønnen til Vigdis Gammelsæther, Stein (11 mnd) ble alvorlig rammet av rotavirus denne uken. Det er viruset det nå har kommet vaksine mot. Til tross for sønnens sykdom, er moren usikker på om vaksine er nødvendig. Foto: MARIE MOEN KINGSRØD Foto: ,

Småbarnsmødre er skeptiske til nok en vaksine: - Forebyggende å få lov til å være syk

FORBRUKER

Stein (11 mnd.) ble innlagt på sykehus med rotavirus. Hadde han vært mindre, ville han fått den nye vaksinen, som mamma Vigdis Gammelsæther er skeptisk til.

  • Marie Kingsrød
Publisert: Oppdatert: 10.10.14 10:17

I går ble den 11 måneder gamle gutten skrevet ut fra sykehus, etter å ha vært innlagt i to dager som følge av dehydrering. Den ble forårsaket av rotavirus.

Mamma Vigdis Gammelsæther har vært bekymret for sønnen og de plagene rotaviruset har medført. Likevel er hun ikke overbevist om nødvendigheten av en vaksine.

– Vaksinen må gis de første seks månedene, så Stein var for gammel. Nå som han har vært gjennom dette, tenker jeg at han hadde sluppet unna den påkjenningen disse dagene har vært, om han hadde fått vaksinen. Samtidig tror jeg det er forebyggende for kroppen å få lov til å være syk som barn. Dette styrker nok immunforsvaret i det lande løp, sier Gammelsæter.

BAKGRUNN: Norske babyer får ny vaksine - den ellevte i rekken

Hva lurer du på om den nye vaksinen? FHI svarer på spørsmål klokken 11.30, spør nå!

– Er dette nødvendig?

Hun stiller seg derfor spørsmål om hvorvidt nye rotavirus-vaksinen er nødvendig.

– Den eldste sønnen min har ikke blitt rammet, så om han hadde fått vaksinen hadde det vært totalt unødvendig, sier hun.

– Hva tenker du som mor at det nå er elleve vaksiner i vaksinasjonsprogrammet?

– Som forelder uten helsefaglig kompetanse er det vanskelig å vite hvilke vaksiner barnet bør ta og ikke. Man får presentert et vaksinasjonsprogram som det forventes at barnet følger. Jeg stiller meg spørrende til om det er nødvendig med alle vaksinene som ligger i programmet, sier hun.

– Hadde aldri tatt vaksinen på mine barn

Småbarnsmor Sølje Bergman fra Oslo er vaksinemotstander, og har bare tatt to vaksiner på barna sine: Polio og stivkrampe.

– Jeg synes det er skremmende at det kommer enda en vaksine inn i vaksinasjonsprogrammet. For meg er det åpenbart at dette gjøres for å spare penger, ikke for å få bedre helse. Rotavirus er uansett ikke så farlig i utgangspunktet. Jeg ville aldri latt mine barn få denne, sier Sølje Bergman til VG.

Hun forklarer videre at hun tror at kroppen har godt av å bekjempe visse sykdommer selv.

– Vaksiner skaper frykt. Vi går for langt bort fra natur og biologi. For meg skremmer vaksinene meg mer enn naturen. Jeg har tillitt til kroppen, sier Bergman.

Hun synes også det er merkelig at norske barn skal få så mange vaksiner.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende og skremmende at det er hele elleve vaksiner norske barn blir anbefalt. Samfunnet vårt har ikke tid eller råd til syke barn, sier hun.

- Forstår skepsisen

Folkehelseinstituttet (FHI) sier til VG at de forstår at norske foreldre kan være kritisk til den nye vaksinen, etter ettervirkningene av svineinfluensa-vaksinen har kommet frem.

– Jeg forstår at folk kan være skeptiske. Men det er viktig å huske på at den nye vaksinen mot rotavirus er testet annerledes enn disse pandemi- og influensavaksinene. Denne vaksinen er utrolig godt testet på over 60.000 barn, sier smitteverndirektør i FHI, John-Arne Røttingen, til VG.

– Nå er det hele elleve vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet. Når blir det for mye?

– Immunsystemet vårt trener seg hele tiden, basert på at vi får ulike infeksjoner. Vaksiner er bare ekstra trening for oss. Jeg vurderer det slik at vaksiner er en veldig viktig måte å få mindre sykdom i befolkningen på. Det vil gradvis komme flere vaksiner på markedet, og trolig også flere vaksiner inn i barnevaksinasjonsprogrammet, sier Røttingen.

Les mer om hva FHI sier om saken her.