SNAPCHAT, FACEBOOK, TWITTER OG INSTAGRAM: Marius Jensen (15) Sebastian Haunes (15) Khai Nguyen (15) Andreas Grimsmoen (15) er på mange sosiale medier - og har allerede vært det i flere år. Men foreldrene får vite lite av hva som skjer. VG har fått tillatelse av foreldrene til å avbilde og prate med 15-åringene. Foto:Trond Solberg,VG

Tenåringer om sosiale medier: #vgdigitaleliv: - Foreldrene våre har ikke peiling på hva vi driver med

Eksperter: - Foreldrene vet veldig lite

Disse sosiale mediene bruker tenåringene og barna mest

Slik bør forholde seg til barnas mediebruk

Samtidig som at tall viser at foreldre er bekymret for hva tenåringsbarna foretar seg på sosiale medier, vet de svært lite av hva som skjer - egentlig.

  • Marie Kingsrød

Ferske tall fra Medietilsynet viser at litt over halvparten av foreldre på en eller annen måte er bekymret for hva barnet opplever på nettet. Og antallet bekymrede foreldre øker med barnets alder.

38 prosent frykter at barna skal bli mobbet eller trakassert på internett/mobilen, og 34 prosent er bekymret for at de skal dele personlige opplysninger på nettet.

– Mange foreldre vet veldig lite om hva ungdommene deres holder på med på sosiale medier. De forsvinner inn i den digitale verdenen på rommet sitt, og lever store deler av sitt sosiale liv der, sier leder i Landsgruppen av helsesøstre i sykepleierforbundet (LaHNSF), Kristin Sofie Waldum til VG.

– Medietilsynets tall indikerer at mange foreldre er bekymret. Har de noen grunn til det?

– Foreldre har grunn til å ta del i det som handler om sosiale medier, og bringe temaet på banen. De må gjøre det for å finne ut om det er en grunn til bekymring. Det lønner seg å prate med barnet ditt om dette med nysgjerrighet, og ikke mistenksomhet, sier Waldum.

Hvordan har bruken av smarttelefoner og sosiale medier påvirket deg?Fortell din historie! #vgdigitaleliv

LES OGSÅ: Slik påvirker mobilen hjernen din

15,3 prosent opplever hets

Hun mener at foreldre ikke skal grave og overvåke barnas privatliv på sosiale medier, men heller få til en god dialog om tematikken. Hun mener at man ikke må generalisere alle ungdommer – men ha en samtale med sitt eget barn.

Videre forklarer lederen for NSF at det forekommer mobbing på sosiale medier, som foreldre bør være oppmerksom på. En undersøkelse InFact har gjennomført for VG viser at 15,3 prosent av unge mellom 18 og 29 år har opplevd hets på sosiale medier.

– En del unge forteller om ubehagelige hendelser og mobbing. Terskelen for å si stygge ting til hverandre blir lavere i den virtuelle verdenen. Det er mange som opplever vonde kommentarer, og noen angrer på det de har skrevet selv, sier Waldum.

EKSPERT: Leder i Landsgruppen av helsesøstre i sykepleierforbundet (LaHNSF), Kristin Sofie Waldum. Foto: PRIVAT Foto: ,

Foreldre: Vær oppmerksom!

Hun anbefaler foreldre å være oppmerksom dersom barnet deres forandrer seg, humør eller endrer sosiale vaner.

Det kan være et tegn på mobbing.

– Å finne ut av det, krever at foreldre faktisk stiller spørsmål som: Hvordan har du det, egentlig? Og ikke bare i full fart rundt middagsbordet, men sette av tid på kvelden til å prate om dette. Prøv på ulike tidspunkt, og finn ut når ungdommen er mest villig til å prate om det. Mange unge liker for eksempel å prate med foreldrene sine i bilen – da har man ikke øyekontakt og det er ikke så intenst, sier Waldum.

Mindre kontroll

VGs ekspert på sosiale medier, Øyvind Solstad, sier at foreldre stadig får mindre kontroll på deres barns mediebruk.

– Foreldre og barn vil være isolert fra hverandre på sosiale medier. Ungdom bruker Facebook annerledes nå med private meldinger og hemmelige grupper. Det postes ikke alltid offentlig lenger, men på lukkede grupper, sier Solstad.

Derfor mener Solstad at foreldre også naturligvis får mindre kontroll. De kan ikke se hva og hvem barna kommuniserer med.

Vanskelig å få oversikt

Barnevakten er en organisasjon som gir råd om barn og medier. Kjellaug Tonheim Tønnesen er rådgiver i Barnevakten. Hun sier at det kan være vanskelig for foreldre å få oversikt.

– Det er travle hverdager, og mange opplever nok at barnas digitale verden er vanskelig å få oversikt over. Det er viktig at foreldre bruker mer tid på aktivt å sette seg inn i barnas liv på nett og mindre tid på å passivt bekymre seg. Ved å logge seg på, og vise interesse kan man skaffe seg mer kunnskap og ta mer aktiv del i barnas mediehverdagen til digitale barn, sier Tønnesen til VG.

Videre viser hun til årets undersøkelse av Medietilsynet som viser at foreldre viser større interesse for barnas bruk av tradisjonelle medier som bøker og filmer sammenlignet med internett og dataspill. Ifølge Tønnesen burde også foreldre vise tilsvarende interesse for barnas mediebruk, og gjerne leke sammen med barna på de digitale duppedittene.

Her er ungdommene aktive

Tønnesen erfarer at barn og ungdom er aktive på forskjellige sosiale medier. Her er oversikten:

Barn i barneskolealder: Aktive på Snapchat, MoviestarPlanet, Momio, Kuddle, Instagram, YouTube, og litt på Facebook. Meldetjenester som Viber og Kik er også litt i bruk blant de yngste. I tillegg er de aktive i sosiale appspill som HayDay, Clash of Clans og i Minecraft, og mange bruker også mye tid på Skype.

Tenåringene: Mest aktive på Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter og Skype, samt andre meldetjenester og spill.

Ungdommer: – Mamma og pappa vet ingenting

VG pratet med en gjeng 15-åringer fra Kristiansand som var på klassetur i Oslo. Alle hadde snapchat, Facebook, Instagram og Twitter. Men foreldrene skal helst ikke blande seg opp i deres virtuelle verden, sier ungdommene.

– Foreldrene våre har ikke peiling på hva vi driver med. De skjønner ikke alltid så mye av de ulike sosiale mediene, heller, sier Marius Jensen (15), til VG.

Andreas Grimsmoen (15) er enig med kameraten.

– De stoler nok på oss. De spør ikke så mye om hva vi gjør, men de trenger heller ikke vite det, sier Grimsmoen.

– Har de grunn til å stole på dere, da?

– Ja, vi er som oftest flinke, da, smiler 15-åringen.

Videre forklarer tenåringene at de ikke synes det er flaut at foreldrene bryr seg.

– Det er bare fint, det. Så lenge det ikke blir for mye. De ringer og lurer på hva vi gjør hele tiden og hvor vi er, Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder