TOK I MOT NYE KUNDER: Her begynner de ansatte og daglig leder ved vaskehallen å jobbe med en bil. Få minutter i forveien ble virksomheten stanset av Arbeidstilsynet. Foto:SVERRE HOLM-NILSEN,VG

Her bryter selskapet loven - minutter etter at de ble politianmeldt

Politianmeldt for ulovlig arbeidskraft

Ansatte bodde i vaskehallen

OSLO (VG): Fem minutter etter å ha blitt stengt av Arbeidstilsynet, tok vaskehallen imot nye kunder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ettermiddag ble vaskehallen på Oslos østkant stengt etter en samordnet aksjon av bl.a. politiet og Arbeidstilsynet.

STOPPET VIRKSOMHETEN: Knut Morten Alvestad, seniorinspektør i Arbeidstilsynet, har vært med på «Vaskebjørn» siden oppstarten i 2011. Foto:SVERRE HOLM-NILSEN,VG

Aksjonen avdekket bl.a. ulovlig arbeidskraft som jobbet for småpenger og bodde inne i vaskehallen. Aksjonen er en del av «Vaskebjørn»-prosjektet som ledes av Oslo-politiet.

På bakgrunn av de alvorlige arbeids- og boforholdene avdekket inne i vaskehallen, ble det fattet Arbeidstilsynet et hastevedtak om at all drift inne i bygningen skulle stanses umiddelbart.

Bildet i toppen av saken ble tatt bare minutter etter at aksjonen var avsluttet.

Seniorinspektør Knut Morten Alvestad i Arbeidstilsynet ser alvorlig på hendelsen. I utgangspunktet ble vaskehallen bare politianmeldt for å ha personer boende i lokalet.

Les også: Slik lever de som vasker bilen din
– Vi politianmelder to konkrete forhold, og det er at de hadde folk boende i andre etasje og at de ignorerte stansingsvedtaket som ble fattet, sier han til VG og legger til;

– Det er et grovt brudd på stansingsvedtaket.

Les også: Ansatt: – Jeg tjener 11 kroner i timen

Brøt vedtak

Politiet, Arbeidstilsynet og de andre som deltok på aksjonen hadde nettopp forlatt tomten, men befant seg bare noen titalls meter unna da en ny kunde ankom vaskehallen.

Les også: Omfattende svart arbeid i bilverksteder

VGs journalister befant seg på området og filmet at først en ansatt, begynte å vaske kundens bil - stikk i strid med vedtaket fattet av Arbeidstilsynet bare minutter tidligere.

Da Arbeidstilsynet ble klar over hva som foregikk, kom de tilbake til vaskehallen. Da tok selskapets daglige leder over jobben med å vaske bilen, men heller ikke dette var lov.

– De er pålagt full stans inntil videre. Det er opp til selskapet hvor fort de kan imøtekomme våre krav. Inntil kravene er innfridd, skal det være full stans der, understreker Alvestad.

Ulovlig arbeidskraft

Politiet bekrefter at har blitt tatt ut anmeldelse mot selskapets daglige leder. Han blir anmeldt av politiet for bruk av ulovlig arbeidskraft.

ULOVLIG ARBEIDSKRAFT: To av de ansatte ved vaskehallen hadde ikke lov til å oppholde seg eller arbeide i Norge. Her blir en av de ansatte avhørt av politiets aksjonsleder. Foto:SVERRE HOLM-NILSEN,VG

Under aksjonen uttalte en av de ansatte ved vaskeriet at månedslønnen var 1800 kroner i måneden. Han opplyste videre at han jobbet åtte timer om dagen, fem dager i uken.

Det tilsvarer en timelønn på 11,25 kroner.

– Innehaveren får ting å svare for. Du ser forholdene her. Det er helt forferdelig, uttalte politioverbetjent og aksjonsleder Alf-Magne Fredriksen ved Oslo-politiet.

«Vaskebjørn» har aksjonert mot vaskehallen tidligere.

Politiet bekrefter at de tidligere ikke har anmeldt selskapet, men omstendighetene fra forrige kontroll blir tatt inn i den nye anmeldelsen som skjerpende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder