73.000 har stemt: Dette er Norges vakreste bunad

VG-leserne har talt: Nordlandsbunaden er Norges vakreste.

Publisert:

Over 73.000 har de siste to dagene deltatt i avstemningen på VGs nettsider. Med 24 prosent av stemmene, ble det en klar seier til kvinnebunaden fra Nordland.

– Jeg tror grunnen til at så mange liker denne, er fordi den er så enkel og med rette linjer. Moren min har sydd og brodert bunadene våre. Dette er den fjerde Nordlandsbunaden min, og moren min har laget alle, sier Vibeke Krokstrand (44).

Hun kommer fra Ørnes i Nordland, og har sendt inn et bilde av seg selv og datteren Jenny (20) til VG.

Daglig leder i Norsk institutt for bunad og folkedrakt – eller Bunadspolitiet på folkemunne – er ikke overrasket når han får høre hvilken bunad som toppet avstemningen.

Hvordan feirer du nasjonaldagen? Send oss bilder av din 17. mai-feiring.

Populær i tre fylker

– Det var som forventet, sier daglig leder Stian Roland.

Nordlandsbunaden har vunnet flere lignende avstemninger i mediene de siste årene. Grunnen til det er ganske enkel, ifølge Roland.

– Ja, det blir nesten alltid dette resultatet. Alle stemmer på sin egen bunad, og Nordlandsbunaden er den det er flest av. Den brukes i alle våre tre nordligste fylker. Ingen andre bunader kan skilte med det samme, at den er populær i tre forskjellige fylker.

HVORFOR ELSKER DU BUNADEN DIN?
FORKLAR HVORFOR OG SEND INN BILDE HER.

GRATULERER MED DAGEN!: Vibeke Krokstrand (44) og datteren Jenny (20) i hver sin Nordlandsbunad, begge er sydd og brodert av 44-åringens mor, Wiviann Krokstrand. Bildet ble tatt i mai i fjor. Foto:Privat,

Lederen av Norland Husflidslag forteller at nordlendinger er veldig glade i bunaden sin.

– Også tror jeg vi nordlendinger er flinke til å stemme i slike avstemninger, sier Inger Larsen.

Nordlandsbunaden kommer i både grønt og blått med broderier på liv, stakk og lomme. Skjorten er i hvit lin med broderier på linning og mansjetter.

150 timer

Larsen anslår at det tar om lag 150 timer på å sy og brodere ferdig en Nordlandsbunad – vel å merke hvis man er litt trent med nål og tråd.

– Jeg har vel sydd ti stykker hittil i år. Den siste ble sendt til Drammen. Det er ofte sånn at folk har lyst på en bunad der foreldrene eller besteforeldrene kommer fra, sier Larsen.

– Hvorfor tror du den er så populær?

– Jeg vet ikke helt. Sammenlignet med andre bunader så er den jo ganske enkel. Ikke er det så mye sølv på den heller, sier Larsen.

På plassene bak Nordlandsbunaden, kom bunadene fra Øst-Telemark og Hardanger, med henholdsvis tolv og elleve prosent av stemmene.

På de neste plassene følger Rogaland og Øst-Telemark beltestakk.

PS! Husk å merke bunadsbildene dine med #VGbunad på Twitter og Instagram. Eller send inn bilder til VGs protokoll.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/poll/20292
les også

Kjente nordmenn med minoritetsbakgrunn: – La barna få lov til å være norske

les også

Sanna Sarromaa gratulerer oss nordmenn med dagen, men: Ingen klump i halsen på 17. mai!

les også

Hvilken bunad er Norges vakreste?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder