PÅ VEI HJEM: Vegtrafikksentralen regner med at utfarten blir ganske spredt siden julaften faller på en torsdag, men regn med noe mer trafikk i morgen. Bildet er tatt av førjulstrafikken på E6 nordover fra Oslo for en del år siden. Foto: Morten Holm , NTB scanpix

Slik blir juletrafikken på vei, bane og i luften

Juletrafikken er godt spredt i år, men NSB har sin største utfartsdag i dag. Her får du gode råd til julereisen.

  • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

I morgen, lille julaften, må du regne med mer trafikk på veiene enn ellers, men det ser greit ut.

– Det er nok litt ekstra spredt i år. Det er påsken som er mer konsentrert. Men det er veldig mye lokaltrafikk, særlig rundt kjøpesentre og byområder hvor folk skal handle i siste liten, opplyserfaggruppeleder Therese Thowsen, Statens vegvesen, Vegtrafikksentralen Øst.

Hun legger til at mange skoler ikke har tatt juleferie før denne uken, noe som bidrar til å spre utfarten.

Mild, vått og vindfullt i julen.

– Ta hensyn

– Ta det pent og ta hensyn til hverandre i trafikken slik at alle kommer seg trygt hjem, oppfordrer Thowsen.

De siste fem årene har det i gjennomsnitt vært 100 alvorlige trafikkulykker med tre drepte i jule- og nyttårstrafikken, viser tall fra Statens vegvesen.

Den største trafikken forventes som vanlig på E18, E6 og over fjellene fra øst til vest og motsatt.

– Akkurat i dag er det helt greit, bortsett fra Vikafjellet som er kolonnekjørt. Ellers er alle de andre overgangene åpne. Vi har heller ikke fått noe varsel om at det skal bli dårlig vær i morgen, men det blåser over fjellet, forteller Mette Brunæs, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Øst.

Vind på fjellet

Vikafjellet er stengt på grunn av kraftig vind og nedbør, men ifølge Storm Geo vil nedbørsområdet trekke videre østover og det vil stort sett bli oppholdsvær fra i kveld og fram til i morgen tidlig.

– Men vinden roer seg ikke. Det vil bli kraftig sørvestlig vind og kuling på utsatte steder i fjellet både i dag og i morgen. I morgen kan det også bli noen byger i vest og med litt synkende temperaturer blir det snøbyger på fjellovergangene, sier meteorolog Beate Tveita hos Storm Geo.

Dermed er det ikke utelukket at det kan bli kolonnekjøring.

– Et nytt stormsenter kommer inn ved Færøyene julaften formiddag og inn i Norskehavet om ettermidagen. Det fortsetter å blåse ganske kraftig inn mot kysten i vest og videre innover i fjelltraktene. Det kommer kanskje opp i sterk kuling sør i fjellet, sier Tveita.

Gå inn på http://www.vegvesen.no/ for å sjekke trafikkmeldinger og se bilder fra 300 webkamera slik at du er oppdatert på eventuelle stengte veier og omkjøringer. Trafikkinformasjon får du også påNRK1 tekst-tv (side 701) eller på telefon 175.

Travel NSB-dag

Det blir tett på togene i dag selv om NSB sier det er vanskelig å anslå akkurat hvor mange passasjerer de får siden mange i østlandsområdet reiser uten å bestille fast plass.

– Men den største utfartsdagen i året er nok denne dagen her, forteller pressetalsmann Håkon Myhre i NSB.

– På alle våre riksavganger er det fulle tog. De lange reisene er stort sett utsolgt, men det finnes en og annen plass i forbindelse med avbestilling, så alt håper er ikke ute, legger han til.

God stemning

NSB kjører med rundt 25.000 ekstra seter i hele juleperioden og Myhre ber passasjerene følge med på NSBs hjemmeside siden avgangstidene varierer litt fra dag til dag.

MÅ HA PLASS: På de lange togturene, som Oslo-Bergen, må du ha plassbilett. Foto: Marte Vike Arnesen , VG

Og stemningen er ifølge Myhre upåklagelig om bord på juletogene.

– NSB gleder seg til dette og ønsker å sørge for at alle små og store nisser kommer seg hjem til jul. Den gode stemningen som brer om seg merker vi godt om bord i togene. Alt går i en heidundrende fart, men godstemningen er der, sier Myhre.

Og for dem som skal jobbe i morgen og i romjulen, blir det bedre plass om bord i pendlertogene i og rundt de store byene.

Har du ikke bestilt returen, bør du kanskje tenke på å gjøre det nå.

– For det begynner å bli lite plasser fremover i julen, sier Myhre.

Flyrushet er over

HEKTISK FORRIGE UKE: Torsdag 17. desember hadde Gardermoen 77.040 passasjerer, mens tallet dagen etter var oppe i hele 83.509. Julaften, derimot, er det relativt få reisende. Foto: Espen Braata , VG

På Gardermoen er det verste rushet over. Der var toppen på fredag med drøye 83.000 passasjerer. I morgen venter man snaut 54.000 passasjerer og julaften bare 12.500.

– Med julaften på en torsdag har mange valgt å reise før helgen og juletrafikken er spredt over så mange dager at vi ikke får de toppene vi har sett tidligere. Det er bra for oss og for de reisende. Det blir litt lavere skuldre med færre reisende, men fortsatt er det mange som reiser med mye bagasje, sier Joachim Westher Andersen
kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn.

Les også: Denne flyplassen er hardest rammet av juleforsinkelser.

På en vanlig reisedag på Gardermoen, står mellom 65.000–70.000 på farten.

Husker du? Dette var Europas punktligste flyplass.

Og har du pakket inn gavene, send dem som innsjekket bagasje.

– Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt ta bort deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene. Derfor håper vi folk tar oppfordringen vår om å sende julegaver i innsjekket bagasje, sier Westher Andersen.

Mer om

  1. Trafikk
  2. Luftfart
  3. Vær

Flere artikler

  1. Slik er juleutfarten for fly, bane og vei

  2. Flere stengte fjelloverganger julaften

  3. Uvær og betydelig snøskredfare flere steder i landet

  4. Slik blir juletrafikken

  5. Slik rammer ekstremværet «Urd» juletrafikken: – La bilen stå!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder