Engelsk nettbutikk:  – De fleste forsendelsene blir levert uten problemer fra Tollvesenet

STABILISERT: Etter flere år med voldsom stigning, viser tall fra Kripos nå at den ulovlige importen av nye psykoaktive stoffer (NPS), eller motedop, har stabilisert seg. Foto:KRIPOS,

Motedop selges med leveringsgaranti

Antall beslag av syntetisk narkotika har gått ned, men Kripos mener at nordmenn kjøper stoff over nett for videresalg i Norge.

  • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fire år gammel

Norske narkotikaselgere har nå begynt å selge syntetiske stoffer, mener Kripos. De nye psykoaktive stoffene (NPS) selges over nett fra butikker i Europa og leveres i posten til norske kjøpere.

– Beslag i Norge de siste månedene bekrefter også at NPS i økende grad innføres for videre salg i Norge, sier Gordon Petterson, leder av Etterretningsseksjonen på Kripos til VG.

På internett

Kripos mener at kriminelle aktører i Norge nå tilbyr syntetisk motedop i tillegg til tradisjonelle narkotikatyper.

– Videresalg over internett er avdekket i Norge, sier han.

Oslo Universitetssykehus slår alarm etter en kraftig økning i innlagte ungdommer som er ruset på syntetisk motedop.

Tolldirektør Bjørn Røse har tidligere uttalt til VG at nye syntetiske, narkotiske stoffene er den største og farligste narkotrusselen vi står overfor i Europa og Norge.

VG+: Slik skjuler norsk ungdom narkobruk (krever abonnement)

Svak nedgang

Etter flere år med voldsom stigning, viser tall fra Kripos nå at den ulovlige importen av nye psykoaktive stoffer (NPS), eller motedop, har stabilisert seg. Tall fra 2012 og 2013 viser at ca. to prosent av alle registrerte narkotikabeslag var NPE-stoffer.

– Alle saker fra 2014 er ennå ikke ferdig analysert, men tallene tyder så langt på at 2014-tallene blir på nivå med de to foregående årene eller svakt lavere enn disse, sier Kari Frey Solvik, leder ved Seksjon for narkotikaanalyse til VG.

VG+: Lina fikk dop rett i postkassen (krever abonnement)

Beslagssituasjonen beskrives som uoversiktlig og kaotisk, med mange forskjellige typer stoff. I hvert av årene 2012 og 2013 ble det funnet cirka 90 forskjellige varianter. Kripos sier at nye stoffer dukker opp på markedet hele tiden.

– Stoffer kommer og går i veldig raskt tempo. Noen stoffer som var populære for et år eller to siden, er nå helt borte, sier Solvik.

Et av stoffene som det ble gjort flest beslag av i 2012, har det nesten ikke blitt tatt noen av i 2014.

– Det syntetiske cannabinoidet JWH-018 som det var 84 beslag av i 2011, mens det i 2014 kun er gjort 2 beslag. Mens noen stoffer har forsvunnet, har nye stoffer kommet til, forklarer hun.

DESIGNERDOP: Beslaget på 1,2 kilo av syntetisk cannabis i ble beslaglagt i Harstad i juni 2012. Beslaget tilsvarte 400.000 brukerdoser. Foto:Tollvesenet,

Leveringsgaranti

Tilgjengeligheten til det livsfarlige dopet er stor. På internett bugner det av butikker som selger de forskjellige stoffene.

En oversikt VG har fått tak i fra Tollvesenet, viser at enkelte butikker i løpet av noen måneder i 2014 fikk stanset 40 forsendelser inn i landet.

Se også: «Badesalt»-dopet sprer frykt

VG har vært i kontakt med en engelsk nettbutikk. På nettsidene sine skriver butikken at dersom en forsendelse blir stoppet, vil de alltid forsøke å sende en ny. Ifølge nettbutikken gjentas dette helt til forsendelsen har kommet seg igjennom tollen og fram til mottageren. Butikken tilbyr også sporing på forsendelsene sine.

I en epost skriver nettbutikken at de sender til Norge.

– Vi sender alle forpakninger til Norge i en enkel hvit konvolutt med håndskrevet adresse. De fleste bestillingene ankommer uten problemer fra Tollvesenet, skriver butikken i eposten.

De narkotiske stoffene importeres til Europa kilovis, hovedsakelig fra Asia. Når stoffet har funnet veien til Europa blir det pakket om og solgt videre. Ifølge Tollvesenet peker Nederland og Storbritannia seg ut som aktive transittland.

SENDER TIL NORGE: Nettbutikken skriver at forsendelser til Norge blir sendt i hvite konvolutter. Foto:,

Skal ta blod- og spyttanalyser

Oslo Universitetssykehus har slått alarm. Ukentlig må politiet tilkalles å få kontroll over voldelige og psykotiske ungdommer som har eksperimentert med «motedop» kjøpt over nett.

VOLDELIGE OG PSYKOTISKE:Professor og avdelingsleder ved OUS, Dag Jacobsen, sier at de ukentlig får inn pasienter som har tatt NPE. Foto:Alf Terje Bøhler,OUS

Professor Jacobsen sier at helsepersonalet ved Ullevål har fått en ny hverdag etter at dopet kom på markedet.

– Vi får inn pasienter som er psykotiske og rabiate. Det er noen av problemene vi møter, og det er utfordrende for personalet, sier avdelingsleder ved Oslo Universitetssykehus, professor Dag Jacobsen til VG.

Nå skal Folkehelseinstituttet (FHI) og Oslo Universitetssykehus (OUS) samle inn prøver fra pasienter for å kartlegge hvilke stoffer som er i omløp og hvilke symptomer de gir.

I alt skal 250 personer undersøkes, og en femtedel av disse pasientene vil få blodet sitt undersøkt uten at de er klar over det selv.

– Stoffene kjøpes over nettet, og brukerne vet lite om hva det egentlig er de putter i seg. Når vi analyserer funnene, så koker det ofte ned til at de fleste stoffene er amfetamin-lignende med ulike hallusinogene egenskaper, sier Jacobsen til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder