POPULÆRT: I 2014 byttet varer til en verdi av 7,2 milliarder kroner hender på Finn Torget. Totalt ble det lagt ut 3,9 millioner annonser. 5,8 millioner ganger søkte Finn.no-brukere på ordet «iPhone». Foto:SVERRE HOLM-NILSEN,VG

Tiltalt for mobil-bedrageri: Slik skal Oslomannen ha lurt netthandlere for titusener

Tok i mot luksusvesker uten å betale, og solgte mobiltelefoner som ikke virket.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En bedriftsleder i slutten av 30-årene må møte i Oslo tingrett, tiltalt for bl.a. trusler og flere tilfeller av bedrageri. Tiltalepunktene strekker seg fra 2012 til 2014, og dreier seg i sum om flere hundre tusen kroner.

Ifølge tiltalen skal mannen bl.a. ha solgt mobiltelefoner på Finn.no som var låst til operatører. Når kundene betalte og fikk telefonen, var den dermed ubrukelig.

Finn.no har tidligere uttalt til VG at de føler seg hjelpeløse mot metoden.

Julegave

– Jeg betalte 5000 kroner for telefonen, og skulle gi den bort i en julegave, sier Peter Bergsland (65) , én av dem som føler seg lurt av mannen. Han møtte selgeren den 9. desember i fjor.

iPhonen Bergsland kjøpte viste seg å være ubrukelig, til tross for at den fremsto som helt ubrukt og helt ny. Hos Eplehuset fikk han konstatert at telefonen var sperret for bruk.

Prisen på en ny iPhone ligger på mellom 6500 og 8590 kroner dersom man vil kjøpe den uten abonnement.

Kjøper man med abonnement, derimot, kan man betale så lite som én krone for telefonen.

Resten av telefonen nedbetales sammen med et abonnement de neste 12 månedene. Om nedbetalingen blir misligholdt kan operatøren, som har salgspant i telefonen, sperre IMEI-nummeret.

Bergsland sier til VG at selgeren virket seriøs, og at han i Finn.no-annonsen opererte med selskapsnavnet sitt, og ikke sitt eget. Selskapet står registrert i Brønnøysundregisteret.

Bergsland sier at telefonen kom med to års garanti og han ble lovet kvittering på kjøpet. Men kvitteringen fra selger dukket aldri opp som avtalt. Da han etter flere uker med masing til slutt fikk kvitteringen, var den fra en Netcom-butikk, ikke mannens eget selskap. Mobiltelefonen var registret på et Smart Bedrift Basis 24mnd. abonnement, og skulle være kjøpt 28.11.14 for 248,75 kroner.

– Jeg syns det hele begynte å virke mer og mer useriøst, og sa jeg ville ha pengene tilbake eller en ny telefon. Jeg fikk ingen av delene, og selgeren kom bare med bortforklaringer via SMS, og til slutt var det ingen respons fra ham, sier Bergsland til VG»

Mannen i slutten av 30-årene er også tiltalt for andre bedragerier via Finn.no. I tiltalen kommer det fram ytterligere én iPhone og en Samsung-telefon ble solgt med operatørlås i perioden mai-desember 2014.

Les også: Finn.no advarer mot epost-svindel

Biler og luksusvesker

I midten av august 2012 skal den samme mannen ha forledet ansatte ved en bilforretning i Oslo til å utlevere en Volkswagen Passat til 299.000,-

«… han fortiet at han ikke hadde til hensikt å betale kjøpesummen på 299.000,- evt tilbakebetale lånet på kr 299.000,- fra DnB som skulle sikres i salgspant i bilen», står det i tiltalen.

Kort tid senere ble bilen solgt videre. Kjøperen bekrefter at han kom i kontakt med selgeren via Finn.no.

Ifølge tiltalen skal mannen også ha fått overlevert Chanel og Louis Vuitton luksusvesker fra annonsører på nettsiden. Veskene ble solgt for 12.800 og 19.000 kroner.

FORSVARER: Morten Furuholmen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Mannen i 30-årene skal ha ifølge tiltalen ha gitt selgerne inntrykk av at han betalte for varene via telefonen sin, noe han ikke gjorde. I tiltalen står det videre at mannen skal ha oppført seg skremmende overfor en av selgerne.

Mannens forsvarer, Morten Furuholmen, sier til VG at mannen nekter straffskyld. Mannen er tidligere dømt for bl.a. legemsbeskadigelse og trusler.

Fant nytt tilfelle

VG har bedt Finn.no undersøke hvor mange annonser den tiltalte mannen har vært registrert med på nettsiden. Et søk på mannens navn ga ingen treff i databasen, bekrefter sikkerhetsansvarlig i Finn.no, Geir Petter Gjefsen.

Selge brukttelefon?Ny eier kan se bildene dine

Mannen står registrert med flere telefonnummer i telefonkatalogen, men heller ikke på disse er det registeret noen annonser. Da VG ber selskapet undersøke telefonnummeret som Bergsland kontaktet den tiltalte på, får Finn.no treff.

– Vi har registrert svindel i forbindelse med en annonse for en Macbook Air. Vi har fått inn en sak til oss med en person som har blitt svindlet av denne annonsøren, sier Gjefsen til VG.

Les også: Flere kunder har mottatt svindel-SMS

Telenor: Økning i svindelsaker

DOKUMENTERTE: VG har tidligere skrevet om John Syvertsen som tok bilde av mannen han hevder lurte ham i forbindelse med salg av iPhone 6. Finn.no har nå kastet vedkommende ut fra nettsidene sine, og fjernet de andre salgsannonsene knyttet til profilen. Foto:Privat,

VG har tidligere omtalt bedragerimetoden med å selge mobiltelefoner som er knyttet opp mot abonnement. John Syvertsen sier han ble utsatt for bedrageriet tidligere i år, og tok bilde av selgeren for å advare andre.

Telenor selv kaller den metoden som har blitt benyttet for svindel. De advarer på generelt grunnlag personer mot å kjøpe dyre telefoner fra ukjente personer uten å foreta grundige undersøkelser.

– Telenor ser en markant økning i antall svindelsaker knyttet til salg av telefoner kjøpt med binding på abonnementer ute i markedet. Personer som oppretter disse bindingsavtalene og abonnementene har ikke til hensikt å betale noe til Telenor, og selger telefonene på det åpne markedet for rask profitt, uttalte informasjonssjef Per Aril Meling til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder