MÅ KJØPES I NORGE: Det blir ulovlig å innføre blant annet en rekke kosttilskudd.

MÅ KJØPES I NORGE: Det blir ulovlig å innføre blant annet en rekke kosttilskudd. Foto: Thomas Winje Øijord , NTB scanpix

Nye regler: Totalforbud: Nå er det ulovlig å bestille medisiner fra utlandet

Blir umulig å bestille fra nett-apotek i Sverige

Hver dag får rundt 40.000 nordmenn importerte legemidler i posten, viser anslag fra Tolldirektoratet. Fra og med torsdag blir det forbudt.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nå blir det ulovlig for Ola Nordmann å bestille medisiner på nett som sendes fra utlandet, melder Legemiddelverket. Dette gjelder alle reseptbelagte medisiner, samt reseptfrie (med ett unntak: dersom legemiddelet er norsk med norsk etikett).

Reglene trer i kraft fra torsdag 1. oktober 2015.

Dette blir forbudt

I tillegg blir import av andre produkter, som en rekke kosttilskudd, forbudt. Her er listen over produkter du ikke lengre kan få tilsendt i posten fra utlandet:

** Produkter som inneholder legemiddelsubstanser.

** Produkter som inneholder urter.

** Produkter som inneholder vitaminer i døgndoser som overstiger maksimumsgrensene.

** Produkter som utgir seg for å være legemidler.

** Produkter til injeksjon, unntatt produkter som er CE-merket medisinsk utstyr eller produkter regulert av forskrift om tatoveringsprodukter.

** Produkter til bruk i øynene.

** Homøopatiske midler.

** Narkotiske stoffer. Disse reguleres også av forskrift om narkotika og er ikke tillatt å privatimportere. Dette inkluderer også syntetiske stoffer som ligner stoffer oppført på narkotikalisten, men som ikke omfattes av narkotikaforskriften.

** Dopingmidler. Disse reguleres også av forskrift om hva som er dopingmidler og er ikke tillatt å privatimportere.

Hele listen kan du lese på Legemiddelverkets nettsider her.

– Alt som står på denne listen blir nå forbudt å importere via forsendelse – fordi det er klassifisert som legemiddel. Uansett om det er på resept eller ikke, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til VG.

Dersom noen av disse produktene likevel vil bli sendt, vil de bli ødelagt av Tollvesenet.

Les også: Nordmann død etter bruk av «verdens farligste slankemiddel»

Netthandel blir mer komplisert

Hovedhensikten med forbudet er, ifølge Tollvesenet, å forhindre kriminalitet.

– Først og fremst er dette viktig fordi privatimporten har vært sterkt økende. Målet med dette er å få redusert antall forsendelser som inneholder ulovlige legemidler, sier underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Sonja Finne, til VG.

Tollregionen i Oslo og Akershus gir VG informasjon om at de har vært nødt til å ansette tre nye årsverk for å håndheve den nye loven. VG kjenner også til at Legemiddelverket må ansette flere.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser VG om at Statens legemiddelverk fikk tre millioner i økt bevilgning i statsbudsjettet for 2014, og Toll- og avgiftsetaten fikk også tre millioner for å ivareta de nye oppgavene.

Departementet begrunner lovendringen med følgende: Statens legemiddelverk viser til en undersøkelse på sine hjemmesider som konkluderer med at 62 prosent av medisiner som selges på internett er falske, og derfor potensielt farlige.

Det nye lovverket vil også føre til at netthandel blir mer komplisert.

– Neste år blir det trolig mulig å handle medisiner på nett i Norge. På grunn av det nye lovverket blir det dog ikke lov å handle medisiner fra autoriserte apotek i andre land – som for eksempel Sverige, sier Madsen i Legemiddelverket.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder