Maten du blir advart mot: Stor oversikt: Så mye kan du spise av den «farlige» maten

Myndighetenes dom: Fisk, kylling og rødt kjøtt** Helsedirektoratet: – Forståelig at folk er forvirret

FORBRUKER

Rødt kjøtt kan gi kreft. Kyllingen kan gjøre oss resistente mot antibiotika. Laks inneholder miljøgifter. Hva er egentlig sannheten?

  • Marie Moen Kingsrød
Publisert: Oppdatert: 13.11.15 15:26

– Folk blir forvirret når det vi oppfatter som helt vanlig kost blir farlig. Det er på en måte sant at en del stoffer kan ha en negativ helseeffekt. Men om vi skal og trenger å ta så mye hensyn til det er det viktig spørsmål, sier matekspert og forsker Trygve Eklund, til VG.

Mandag slo Verdens helseorganisasjon alarm: Bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende. Og det skal ikke mer til enn 50 gram daglig.

– Risikoen for å utvikle tykktarmskreft som følge av inntak av bearbeidet kjøtt er fortsatt liten, men øker i takt med mengden kjøttprodukter som konsumeres, opplyser Kurt Straif ved International Agency for Research on Cancer (IARC).

Forskerne understreker imidlertid at sammengene mellom inntak av ubehandlet rødt kjøtt og kreft ikke er signifikant, men at inntak av ubehandlet kjøtt «kanskje» gir økt risiko for tarmkreft.

Men det er ikke helt svart hvitt. Kjøtt kan også være helsefremmende. Helsedirektoratet skriver følgende på sine nettsider: «Kjøtt er en viktig kilde til protein, A- og B-vitaminer og til mineralstoffene sink, selen og jern».

Les også: Kjøtt som kan gi tarmkreft: Dette er symptomene

– Forståelig at folk er forvirret

Dette har skjedd flere ganger: Tilsynelatende sunn mat har blitt stemplet som farlig å spise – og folk blir forvirret.

VG har basert på informasjon fra Helsedirektoratet og Mattilsynet laget en oversikt over de animalske produktene det har blitt advart mot, og sannheten om dem (se tabell).

– Det er forståelig at folk er forvirret. Det er mange ulike agendaer, og mange ulike meninger der ute, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, til VG.

Et eksempel er da det sent i 2014 ble slått alarm om antibiotikaresistente bakterier i kylling. Dette førte til at kyllingsalget stupte med rundt 20 prosent.

Dette til tross, mener myndighetene det fremdeles er like trygt som det alltid har vært å spise kylling.

– Norge er i en unikt god situasjon når det gjelder antibiotikaresistens og mat. Norske husdyr er friske og det brukes svært lite antibiotika i norsk matproduksjon. God hånd- og kjøkkenhygiene beskytter mot antibiotikaresistente bakterier i kylling, slik det gjør mot bakterier i alt kjøtt, sier direktør i Mattilsynet, Ole Fjetland, til VG.

– Får ikke i seg skadelige mengder

Noe av det samme skjedde med laksen: Tidligere advarte forsker ved Folkehelseinstituttet, Merete Eggesbø, mot å spise for mye oppdrettslaks på grunn av miljøgiftene.

Helsemyndighetene mener at dette heller ikke gir grunn til stor bekymring.

– En vurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet konkluderte med at helsefordelene ved å spise fisk oppveier de ubetydelige risikoene som dagens nivå av miljøgifter i fisk representerer. I tillegg viste den at ingen får i seg skadelige mengder av miljøgifter av å spise mye fet fisk, sier Fjetland.

Videre har også egg blitt mistenkeliggjort for å gi høytkolesterol, og margarin for å være usunt fordi det er unaturlig.

Tidligere i år viste også en svensk studie, publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ), at melk kan gi tidligere død.

– Er maten vår trygg?

– Maten i Norge er trygg, men det betyr ikke at det ikke finnes risiko. For eksempel er god kjøkkenhygiene viktig for å forhindre sykdom, sier Fjetland i Mattilsynet.

De vurderer miljøgifter i fisk og antibiotika i kylling som utfordringer, ifølge deres nettsider.

Her kan du lese mer om