MENNESKELIGGJORT: Ifølge norske eksperter blir hunder for menneskeliggjort - med flotte halsbånd, klær og det hele. Dette gjør så dyrene ikke får dekket sine egentlige behov. Foto: Illustrasjonsfoto: MICROSTOCK,

Eksperter: Dyret blir en erstatning for et barn

Frykter «Paris Hilton»-effekten

Mattilsynets nye veiledere setter fokus på dyrenes naturlige adferd. På tide - for vi behandler dyrene våre som mennesker, mener eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De nye kravene til norske hunde- og katteeiere ble lansert i dag.

– Alle dyr vi har blir menneskeliggjort til en viss grad. Det kan være bra, for da kjenner vi oss igjen i deres følelser – og bryr oss om dem. Men dessverre er det mange som tar det for langt, og tror at dyr har de samme følelsene og tankene som vi har. Og det har de ikke. Jeg kaller det Paris Hilton-effekten, sier etolog Gry Løberg til VG. Hun jobber med dyrs atferd.

Hun forklarer at små hunder som blir påkledd menneskeklær, og får servert menneskemat, er typiske eksempler på at dyr blir for menneskeliggjort.

– En hundeeier jeg har pratet med ga til og med hunden sin kyllingfilet som fôr. Da blir jo hunden feilernært. Eieren vil bare hunden godt, men så blir det feil, sier Løberg.

«Hundene blir klemt, koset med, kledd på klær og fancy halsbånd og alt mulig – men de får ikke dekket behovene de egentlig har.»
Utstillingsdommer i Norsk Kennel Klub, Freddy Christensen.

– Erstatning for et barn

EKSPERT: Gry Løberg. Foto:Marte Vike Arnesen,VG

Videre forklarer Løberg at det kan være flere årsaker til at mange menneskeliggjør dyrene sine.

– Det blant annet mange nordmenn som lever alene, og det å ha en hund eller katt fyller et viktig sosialt behov. Hunden eller katten blir, for mange, en erstatning for et barn. For andre et statussymbol, sier Løberg.

Hun presiserer:

– Likevel er det viktig å huske på at noen kan ha sterke følelser for dyret sitt, uten å nødvendigvis behandle det som et menneske. Men at eieren er veldig sterkt knyttet til dyret sitt, kan absolutt gå utover dyrevelferden.

Gal etter hund: Jade Madelen Fritz (31) fra Oslo vil amerikanisere norske hunder.Lakke klørne, farge dem rosa og lage bryllupsfester for dem. (krever innlogging).

Kravene kan hjelpe

De nye veilederne til Mattilsynet setter flere krav som kan bidra til mindre menneskeliggjøring av dyr. Blant annet skal hunder ha aktivisering som passer for rasen – og må luftes minimum tre ganger daglig.

I tillegg skal norske katter få oppfølging i forhold til både sosialisering og aktivisering. De skal heller ikke stå i bur utover nødvendig og kortvarig opphold – eller løftes etter nakkeskinnet.

Alle kravene kan du lese på Mattilsynets nettsider (ekstern lenke).

- For mye dullet med

Utstillingsdommer og styreleder i Norsk Kennel Klub i Østfold, Freddy Christensen, har lenge engasjert seg i at norske dyr – og da spesielt hunder – ikke skal bli behandlet som mennesker.

– Hundene blir for mye dullet med. Før i tiden brukte vi hundene mer til arbeid. Nå får de ikke jobbet med det de er skapt til å gjøre. Det er synd at det har blitt slik. Hundene blir klemt, koset med, kledd på klær og fancy halsbånd og alt mulig – men de får ikke dekket behovene de egentlig har, sier Christensen til VG.

I likhet med Løberg skylder han også på Paris Hilton at det har blitt populært å bruke hunden sin som statussymbol.

– Hundene har blitt et fast medlem av familien – og blir rett og slett menneskeliggjort, sier Christensen.

VG har tidligere skrevet om motehunder, og pratet med chihuahua-eier Aurora Gude (22). Hun innrømmer at hun kjøpte en chihuahua fordi hunden var trendy.

– Jeg gjør ingenting som plager dem, og kler bare på dem når jeg må, men jeg vil gjerne også at de skal matche med mine klær, sa hun til VG den gang.Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder