UNDERSØKT: Disse jakkene inneholder ifølge Forbrukerrådets undersøkelse helseskadelige stoffer. Foto:FORBRUKERRÅDET,

Fant helseskadelige
stoffer i norske barnejakker

Forbrukerrådets undersøkelse av barnejakker avdekket stoffer som kan gi økt risiko for kreft, fosterskade og reproduksjonsskader.

  • Sverre Holm-Nilsen
  • Camilla Svennæs Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forbrukerrådet har undersøkt seks barnejakker for helsefarlige fluorstoffer. Alle jakkene inneholdt flere stoffer som danske myndigheter anbefaler at både barn og gravide unngår.

Stoffene kan gi økt risiko for kreft, fosterskade og reproduksjonsskader. Fem av klesprodusentene er norske, mens den sjette er svensk.

Forbrukerrådet sier at testens versting er en av bestselgerne på markedet. – Bransjen må våkne når forskere sier at stoffene får alle varsellamper til å lyse, og det strømmer på med rapporter om hvor alvorlige stoffene er. Slutt å bruke fluorstoffer i produkter til barn. Det finnes tryggere alternativer, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

– Det tar altfor lang tid å forby skadelige stoffer i produkter. I mellomtiden er det du og jeg og våre barn som bærer risikoen på vegne av bransjen. Det er uholdbart, legger Flesland til.

Fem norske og en svenske

Fire av dem inneholdt stoffet PFOA som ble forbudt i fjor, men med en overgangsordning slik at produkter laget før 2014 kan selges frem til 2018.

De norske produsentene Stormberg, Helly Hansen, Norheim, Skogstad, Bergans og den svenske produsenten Didriksson har laget jakkene som ble testet.

Bestselgeren fra Helly Hansen inneholder ifølge Forbrukerrådet seks ulike fluorstoffer. Jakken inneholder PFOA som er blitt forbudt.

Ifølge undersøkelsen inneholder den også flere andre fluorstoffer som det er knyttet alvorlig bekymring til.

Dette sier produsentene

– Jeg er ikke overrasket. Dette har vært brukt av produsentene i årevis, men bruken vil fase ut innen 2018. De midlertidige løsningen vi har er foreløpig ikke er gode nok, og kan være mer helseskadelig enn de som brukes nå, sier Richard Collier i Helly Hansen til VG.

– Vi samarbeider med rådgivere, og vi mistenker at produktene har blitt forurenset hos våre produsenter i Asia. Men det er snakk om en veldig liten mengde fluorstoffer. Men som sagt, vi har ambisjoner om å kvitte oss med disse kjemikaliene.

Henning Skogstad, i Skogstad Sport sier til VG at de er positive til de strenge reglene.

– Modellen var produsert før regelverket trådde i kraft. Vi har jobbet mye før og etter juni 2014 med å være innenfor regelverket som er gitt av Miljødirektoratet. Vi er positive til at det blir strengere lovgivning på dette området, sier daglig leder i Skogstad Sport, Henning Skogstad til VG.

Bedriften produserer nå jakker uten fluorerte kjemikalier, selv om enkelte av produktene som henger i butikk kan inneholde stoffene.

– Er det trygt å kjøpe jakke fra Skogstad?

– Ja, det er det.

Kommunikasjonssjef Petter Toldnæs i Stormberg sier til Aftenposten at selskapet jobber med å unngå skadelige miljøgifter i sine produkter.

Didrikson er forundret over at det ble påvist PFOA i deres jakke. Daglig leder, Bjørn Rune Hansen, sier til VG at selskapet har som målsetting å ha nulltoleranse på alle disse stoffene, og at de siden 2009 har jobbet med å fjerne stoffene.

– Jeg er litt forundret over at de fant noe, for vi har hatt lignende tester hos andre forbrukermyndigheter, og da har det ikke blitt gjort slike funn. Vi garanterer at alt belegnings materiell produsert etter 1. juli 2014 hos oss er fritt for PFOA stoffer, så vi mistenker at det kan ha smittet over fra andre produkter i prosessen, sier han til VG.

Steinar Hillestad, produksjef i Gresvig som produserer klesmerket Norheim, sier at både de og bransjen følger forskningen på alternativer nøye.

– Vår målsetning er å bruke stoffer som ikke påfører miljøet skade, men før vi bytter, må vi ha forskningsresultater på alternativene, sier han til VG.

Markedsdirektør Ronny Hammer i Bergans sier til VG at han tror det må et internasjonalt lovkrav til for at stoffene skal komme seg helt bort fra markedet. I mellomtiden vil Bergans jobbe med en total utfasing i sine produkter.

– Vi er i en prosess hvor vi ser etter miljøvennlige alternativer. Dette er svært viktig for oss. Vi lever av naturen, og naturen er vår arena. Vi har derfor en egeninteresse i å ivareta naturen, og gjør vi ikke det har vi ikke noe business i åra som kommer, sier han til VG.

– Sjakk matt

Fluorerte stoffer har vært brukt i en rekke ulike hverdagsprodukter fra 50- tallet og fram til i dag. De brukes ifølge Forbrukerrådet fortsatt i blant annet klær, tekstiler, sko, skismøring og matemballasje. – Forbrukerne er satt i sjakk matt. Stoffene er usynlige og det er ingen deklareringsplikt på klær og produkter. Foreldre som vil unngå at barna utsettes for disse skadelige stoffene har dessverre ingen mulighet til å styre unna, forteller forbrukerdirektøren. Mange av stoffene er tungt nedbrytbare og kan dermed hope seg opp i kroppen. De kan overføres fra mor til barn via navlestrengen og etter fødsel via morsmelk. Forskerne frykter en rekke skadeeffekter som kreft, reproduksjonsskader og fosterskader.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder