FARLIG MYE SOT: Sotpartiklene som frigjøres fra telys, og andre typer levende lys, kan gå på helsa løs. Foto:Frode Hansen,VG

Biolog har testet for VG - levende lys er som passiv røyking: Når du blåser ut dette telyset frigjøres det 350.000 sotpartikler!

FHI: Du kan bli syk

Når du blåser ut ett telys frigjøres det 350.000 sotpartikler
– like mye som en sigarett, viser VG-test. Det kan gå på helsen løs, ifølge FHI.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hvert år tenner nordmenn 200 millioner telys, viser tall fra Miljødirektoratet. Og i julen tenner vi flest levende lys.

Men hvor bra er det, egentlig?

Ved brenning av levende lys vil det på grunn av ufullstendig forbrenning dannes sotpartikler i luften.

Slike partikler kan gi sykdom hos mennesker dersom mengden man utsettes for er stor nok, mener Folkehelseinstituttet (FHI). De sammenligner også hyppig bruk av levende lys med passiv røyking.

– Slike partikler kan forverre astma og allergier, og gi ubehag fra luftveiene. Det er også påvist at partikler og svevestøvpåvirkning i annen sammenheng kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier seniorforsker ved FHI, Rune Becher, til VG.

Les også: Slik unngår du de farlige sotpartiklene

Barn er ekstra utsatt

Derfor anbefaler helsemyndighetene å være varsom ved bruk av telys og andre typer brennende lys. Særlig med små barn til stede er det ønskelig å redusere forurensningsbelastningen mest mulig.

EKSPERT: Forsker ved FHI, Rune Becher. Foto: FHI,

– Vær ekstra forsiktig med å bruke mange levende lys med barn til stede, særlig om de har astma. Det kan forverre eller utløse en situasjon som allerede er der. Det er nødvendig å sørge for et godt inneklima. Man tenker kanskje ikke på dette, siden det er så mye annet som er koselig med levende lys, sier Becher.

FHI skriver også på sine nettsider at «man bør være klar over at betydelig bruk av levende lys kan bidra til partikkelforurensning av inneluften, som tilsvarer det man finner ved moderat røyking innendørs. Det er antagelig ikke veldig stor forskjell i den helsemessige betydning av forbrenningsrelaterte partikler fra forskjellige kilder som tobakksrøyking, vedfyring, bileksos eller stearinlys.»

Har du relevante opplevelser med telys eller andre typer levende lys? Tips oss!

350.000 sotpartikler

Biolog Kolbjørn Mohn Jenssen, som til daglig jobber med sotpartikler i firmaet Mycoteam, har for VG testet hvor mange partikler som frigjøres når ett telys blåses ut.

Resultatene Mohn Jenssen fant var oppsiktsvekkende: Når ett telys blir blåst ut, løser det ut det hele 350.000 sotpartikler per liter luft i rommet. Videre testet han også en sigarett – den avga så å si like mange sotpartikler som ett telys over samme tid.

– Når du slukker lyset produserer du skrekkelig store mengder partikler. Dette er voks eller parafin som fordamper og ikke blir forbrent, men klumper seg sammen til en «grå røyk». Glødende veke og ulming produserer også store mengder partikler. Dette er spesielt risikabelt nå i kulden – når folk lukker alle ventiler og ikke lufter, sier Mohn Jenssen.

FHI mener at VGs partikkeltest viser hvorfor man bør begrense bruken av levende lys.

– Dette illustrerer at det dannes mye partikler både når lysene brenner og når du blåser ut et lys. Selv om vi har forståelse for den hygge brenning av lys medfører, mener vi partikkelforurensningen i enkelte tilfeller kan bli i det høyeste laget, sier Becher.

HVILKE ER MEST HELSEVENNLIGE? VG har testet ni ulike telys-typer. Hvilke er tryggest? Les hele testen på VG+. Foto:Frode Hansen,VG

Nedsatt lungefunksjon og astma

En ny undersøkelse ved Københavns universitet, basert på 78 personer i 58 boliger i København viser at bruk av brennende lys kan være farlig: Forskerne observerte nedsatt lungefunksjon og tegn på betennelse i lungene hos personer i hjem hvor det er mange partikler fra levende lys.

Ifølge overlege Kåre Refvem, som er spesialist i lungesykdommer og indremedisin, er det ingen tvil om at sotpartiklene man puster inn fra levende lys påvirker lungene.

– Det er en del mennesker som reagerer på slike sotpartikler. Det skjer en uspesifikk reaksjon når man blir eksponert for forurenset luft: Slimhinnen blir irritert, det dannes mer slim og det kan forekomme en betennelsesprosess i bronkiene, sier Refvem til VG.

Han forklarer at man da kan føle ubehag, hoste og tetthet i brystet.

– I praksis, over tid, kan hyppig bruk av telys og andre levende lys blant annet forverre en tilstand av kols eller astma, Refvem.

Han forklarer at han har flere pasienter som klager over at de føler mye irritasjon når det tennes lys.

– Noen holder seg til og med hjemme fra selskaper, for å unngå alle telysene, sier overlegen.

– Ikke bruk levende lys!

Kai Gustavsen, inneklimaekspert i Astma- og allergiforbundet (NAAF), anbefaler å ikke bruke telys i det hele tatt.

– Det er negativt for innemiljøet å tenne telys inne. Partiklene som oser fra lysene er det ikke alltid lett å se – men du puster det inn i lungene, sier Gustavsen til VG.

Han forklarer at NAAF får henvendelser fra mange som mener de får ubehag, hoste og tetthet i brystet ved bruk av telys. Dersom dette skjer, må du fjerne lyset, mener Gustavsen.

– Bruk nesen og luktesansen, og kjenn selv etter hvordan innemiljøet i huset ditt er, sier inneklimaeksperten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder