Lagrer bilder, direktemeldinger og ser når du er på en annen persons tidslinje

Foto:Karen Bleier,Afp

Sjekk alt Facebook får vite om deg: DN: Facebook kan lese SMS-ene dine

I de nye brukervilkårene til Facebook, som kom 1. januar, får
den amerikanske nettgiganten tilgang til SMS-meldingene dine.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fem år gammel

Ifølge Dagens Næringsliv er endringene i brukevilkårene for Facebooks meldingsapp, Messenger, ikke lagt opp slik at brukeren må gi et nytt samtykke til dette.

- Facebook Messengerappen krever tilgang til kontakter og smser på telefonen for at du skal få installere den. Selv om de ikke har praksis for å lese smser i dag, har de allerede tillatelsen til det og kan begynne å gjøre det uten å varsle brukerne, sier sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet til avisen.

Funksjonaliteten er foreløpig kun for Android-telefoner.

Etter at endringen ble innført har det ifølge avisen dukket opp personer i «folk du kanskje kjenner» funksjonen som du har hatt kontakt med på telefonen.

Les: Slik unngår du smiley-fellene

Bekrefter endringen

- Vi har gjort en endring til «personer du kanskje kjenner» som for enkelte brukere gjør at det dukker opp kontakter som ikke har vært der før, men vi bruker aldri tredjeparts apper til dette, skriver Tina Kulow, Facebooks kommunikasjonsdirektør for Nord-Europa, i en epost til DN.

Les: Dette betyr Facebookendringene for deg

Hun bekrefter at Facebook bruker kontaktlisten din til dette dersom du har gitt din tillatelse.

Kulow avviser at de leser smsene til brukerne. De bruker ifølge henne dette kun til å bekrefte at telefonnummeret tilhører brukeren.

Lagrer bilder og når du sjekker andres tidslinje

Her er noe av det andre Facebook sier de henter inn av informasjon om deg når du bruker tjenesten. Dette er oppsummert i tjenestens brukervilkår.

# Bilder og direktemeldinger

# All informasjon som du velger å dele med Facebook som navn, epost adresse, fødselsdato, kjønn og eventuelt telefonnummer.

# De mottar informasjon om deg fra vennene dine og andre personer, når de laster opp kontaktinformasjonen din, publiserer et bilde av deg, tagger deg i et bilde, en statusoppdatering eller et sted, eller legger deg til i en gruppe.

# De mottar data om deg hver gang du bruker eller kjører Facebook, når du ser på tidslinjen til en annen person, sender eller mottar en melding, søker etter en venn eller side, klikker på, viser eller samhandler med ting på andre måter, bruker en Facebook-mobilapplikasjon eller kjøper noe via Facebook.

# De kan motta data fra tilknyttede selskaper eller annonsepartnere, kunder og andre tredjeparter som hjelper dem med å levere annonser, forstå Internett-aktivitet og generelt gjøre Facebook bedre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder