Politiet, Skatt Øst, kemneren, Arbeidstilsynet og NAV slo til: Her stenges vaskehallen etter razzia!

Ansatt: - Jeg tjener 11 kroner i timen

Bedriftsleder anmeldt for bruk av ulovlig arbeidskraft og ulovlig innkvartering av arbeidere i vaskehall.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En kolonne på tre biler kjører inn på tomten til en vaskehall på Oslos østkant. Én av bilene kjører rett inn i hallen. De to andre parkerer på utsiden.
10 personer går ut av bilene. Noen holder vakt på utsiden, mens resten tar seg inn i den slitne vaskehallen.

Les også: – Bilvask er en skitten bransje

VG fikk være med politiet, Skatt Øst, Kemneren i Oslo, Arbeidstilsynet og NAV ut på kontroll av Oslos vaskehaller. Samarbeidet kalles «Operasjon Vaskebjørn» og ledes av politiet.

Siden 2011 har «Vaskebjørn» avdekket det de beskriver som slavelignende forhold i Oslos bilrenholdsbransje. Ulovlige innvandrere bor og jobber i vaskehallene for luselønn.

– Det spiller det ingen rolle for folk, bare kunden får det billig nok, sier politioverbetjent og aksjonsleder Alf-Magne Fredriksen ved Oslo-politiet.

– De ser bort fra problemet, mener aksjonslederen.

Arbeidstilsynet som deltok på aksjonen mener varsellampene bør gå når prisene er så lave som de er i vaskehallene.

Fra tid til annen kan oppleve at to til fem personer kaster seg over samme bil, og du skal betale 150kr. Det er et regnestykke som ikke går opp, sier seniorinspektør Knut Morten Alvestad i Arbeidstilsynet til VG.

AVHØR: En av de ansatte ved vaskehallen fortalte politiet at månedslønnen var på 1800 kroner i måneden. Flere av de ansatte bodde i vaskehallen. Foto:SVERRE HOLM-NILSEN,VG

Timelønn på 11 kroner

Under kontrollen uttalte en av de ansatte til politiet at han tjente 1800 kroner i måneden. Han jobbet åtte timer om dagen, fem dager i uken. Det tilsvarer en timelønn på 11,25 kroner. Dette er ikke en usannsynlig sum, mener politiet.

Ifølge Fredriksen har de ved flere tilfeller de siste årene møtt ansatte som jobber for cirka 20 kroner i timen. Bedriften står for mat og losji, og dette trekkes fra lønna. De ansatte får betalt per bil som vaskes.

Siden 2011 har politiet, Arbeidstilsynet, Skatt Øst, NAV og kemnerkontoret samarbeidet for å slå ned på ulovlige forhold i bilpleiebransjen i Oslo.

Les også: Slik lever de som vasker bilen din

INGEN KOMMENTAR: Daglig leder i vaskehallen svarer på spørsmål fra kemnerkontorer i Oslo. Mannen ønsket ikke å svare på sprørsmål fra VG. Foto:SVERRE HOLM-NILSEN,VG

Politianmeldes

Etter få minutter av tirsdagens kontroll slo politiet fast at to av de ansatte ved vaskehallen var ulovlige innvandrere uten arbeids- eller oppholdstillatelse. I Brønnøysundregisteret står bedriften oppført uten ansatte.

AKSJON: Politioverbetjent og aksjonleder, Alf-Magne Fredriksen, sier at to av de ansatte ved vaskehallen ikke hadde lov til å jobbe i Norge. Foto:THOR BENJAMIN,BREKKEN

Bedriftslederen vil bli anmeldt for bruk av ulovlig arbeidskraft.

– Innehaveren får ting å svare for. Du ser forholdene her. Det er helt forferdelig, sier Fredriksen.

«Vaskebjørn» har aksjonert mot vaskehallen tidligere. Politiet bekrefter at de tidligere ikke har anmeldt selskapet, men omstendighetene fra forrige kontroll blir tatt inn i den nye anmeldelsen som skjerpende.

Selskapet bak vaskehallen er et aksjeselskap som ble stiftet i slutten av 2012. De siste tilgjengelige regnskapstallene viser at selskapet hadde i overkant av én million kroner i driftsinntekter i 2013.

Selskapets daglige leder ønsket ikke å snakke med VG.

LEILIGHET: I dette tilbygget bodde det flere arbeidere, mener Arbeidstilsynet. Forholdene beskrives av politiet som «grusomme», men Knut Morten Alvestad i Arbeidstilsynet sier at de har kommet over langt verre eksempler. Foto:SVERRE HOLM-NILSEN,VG

Bodde i ulovlig leilighet

BOR PÅ JOBB: Arbeidstilsynet så etter tegn som tydet på at de ansatte bodde på arbeidsplassen. Foto:SVERRE HOLM-NILSEN,VG

I etasjen over vaskehallen, avdekket Arbeidstilsynet at de ansatte bodde i en ulovlig leilighet.

I tillegg til å ikke være regulert til boligformål, ble det konkludert med soveplassen bl.a. var brannfarlig og de hygieniske forholdene var for dårlig.

Vaskehallens sikringsskap ble blant annet brukt som garderobe.

Knut Morten Alvestad i Arbeidstilsynet har vært med på «Vaskebjørn» siden oppstarten i 2011.

– Det aller, aller meste, om ikke alt, mangler for at dette skal være et ålreit sted å bo. Dette er ikke noe sted å bo, sier han til VG.

Les også: Omfattende svart arbeid i bilverksteder

Stengt øyeblikkelig

På bakgrunn av dette, og politiets funn av ulovlig arbeidskraft, ble det fattet et hastevedtak om å stenge vaskehallen.

– Vi stenger stedet med øyeblikkelig virkning, sier han til VG.

På generelt grunnlag sier han at tilstandene i vaskehallene jevnt over har blitt bedre, til tross for funnene under den siste aksjonen.

De ser stadig sjeldnere at ansatte bor i vaskehaller. Stadig flere ansatte bor nå i leiligheter som betales av bedriftslederne.

Les også: – Bilvask er en skitten bransje

Foto:Sverre Holm-Nilsen,VG

Kontrollert flere ganger

Under et lignende tilsyn fra september 2013, noterer Arbeidstilsynet i sin rapport at en av de ansatte «jobbet i vanlige klær, og var både våt og skitten. I følge politiet var han asylsøker med endelig avslag».

Ifølge den samme rapporten at arbeidstakerne «kunne, eventuelt ville ikke, oppgi timelønn, og ingen hadde arbeidsavtale».

Ved et tilsyn i mai 2014 registrerte Arbeidstilsynet også avvik på arbeidsmiljøloven.

«Det var uklare forhold relatert til lønn, lønnsslipper, arbeidsavtaler og arbeidsplan», står det i rapporten.

47 utvist eller bortvist i 2013

I 2013 ble 47 ulovlige innvandrere som jobbet i Oslos vaskehaller utvist eller bortvist fra landet etter brudd på utlendingsloven, viser statistikk fra politiet.

Biler vaskes skinnende rene til svært lave priser og virksomheten burde, ifølge politiet, oppfattes som svart av de som leverer bilene sine her.

Tall fra Skatt Øst viser at de i 2013 ble påvist feil hos 90 prosent av vaskehallene de kontrollerte.

DOKUMENTERER: Seniorinspektør Knut Morten Alvestad dokumenterer funnene fra vaskehallen. Virksomheten ble besluttet stengt på dagen. Foto:SVERRE HOLM-NILSEN,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder