TV serien Downton Abbey som er spilt inn på Highclere Castle i Hempshire i England, er en av TV selskapets ITV mest suksefulle serie. Nå kan man overnatte på den majestetiske eiendommen. Foto:Fredrik Solstad,VG

Nå kan du bo på «Downton Abbey»

Drømmer du om å våkne opp i herskapelige omgivelser? Vel,
nå kan du våkne opp til utsikten av selveste «Downton Abbey».

Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nå åpner nemlig hertugen og hertuginnen av Highclere castle, som det egentlig heter, opp dørene for overnattingsgjester. Men nei, det er ikke dørene til slottets soverom de åpner. Det er til «portvaktstuene» ved det fasjonable inngangspartiet til eiendommen, kalt The London Lodge. En natt på i en av portvaktstuene koster om lag 4175 kroner og oppover. Og det er ikke inkludert frokost.

Det er første gang siden slottet sto klart i 1793 at en privatperson kan leie seg som overnattingsgjest på slottet, som har blitt kjent over store deler av verden gjennom tv-serien «Downton Abbey».

– Det er et nytt steg for meg. Vi kommer til å ønske folk fra hele verden velkommen. Tilbudet avhenger av årstiden. Det vil bli dyrt, koselig og unikt, sier Lady Fiona Carnarvon, den ekte ladyen ved Downton Abbey, til Daily Mail. Hun er gift med Jarlen av Carnarvon som er den åttende i familien.

SLOTTETS VIRKELIGE LADY: Lady Fiona Carnarvoner gift med Jarlen av Carnarvon. Foto:Fredrik Solstad,VG

Preges av tiden

– Det er spennende å bringe liv tilbake til en gammel, trist bygning og forsøke å gi den meningen på ny, sier hun.

For det 221 år gamle slottet er ikke i den beste tilstanden. 50 av rommene skal være ubeboelige. Deler av bygget forfaller, og det er oppdaget mugg og råte flere steder. Dermed kom redningen med TV-serien som ga slottet en unik reklame.

Nå strømmer besøkende til slottet, og med dem inntekter som legges inn i restaurering og vedlikeholdet av det praktfulle bygget.

Slottet arrangerer også bryllup, om du vil punge ut opp mot 180.000 kroner.

Clooney gjester Downton

Downton Abbey, som nå er på sin femte sesong, har sikret seg en stor fanskare her til lands.

VG+:Slik har «Downton Abbey» forandret oss

I hjemlandet Storbritannia har i snitt 10 millioner seere benket seg foran den populære Crawley-familien og tjenerstaben. I Norge har serien hatt opp mot 700.000 seere.

Den 26.desember går seriens julespesial på norsk TV, hvor Hollywood-kjekkasen George Clooney (53) skal gjøre en gjesteopptreden.

Suksesserien fornyet nylig kontrakten, og det er dermed duket for en sjette runde av det britiske dramaet. Innspillingen starter neste år.

SAY CHEESE: I julespesialen til «Downton Abbey» tittet George Clooney innom en scene. Det måtte selvfølgelig foreviges i en selfie. Skuespillerne: Laura Carmichael, Michelle Dockery, Jim Carter, Robert James Collier, Kevin Doyle, Phyllis Logan, Lily James, George Clooney and Allen Leech. Foto:Nick Briggs,ITV / Carnival Films / Nick Briggs / Text Santa

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder