Skimmet norske bankkort for 2,3 millioner kroner: Tiltale: Disse minibankene ble utsatt for svindel

Slik beskytter du deg mot minibank-skimming

En mann i 50-årene er tiltalt for å ha installert skimmingutstyr over store deler av Østlandet og svindlet til seg over to millioner kroner. Nå må han møte i retten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I løpet av en periode på litt over et år skal den 50 år gamle bulgarske mannen ha reist rundt på Østlandet og lurt til seg penger fra intetanende bankkunder.

Med hjelp fra personer i utlandet skal han ha klart å tappe bankkontoer for over to millioner kroner, står det i tiltalen fra Oslo tingrett.

I kartet i toppen av saken kan du klikke på minibank-symbolene og se nøyaktig hvilke minibanker mannen ifølge tiltalen prøvde seg på.

Omfattende skimming

Saken har vært etterforsket over lengre tid av vinningsgruppen ved Oslo politidistrikt, og ifølge tiltalen startet mannen å installere skimmingutstyr i minibanker på Østlandet i august 2010. Svindelen varte ifølge tiltalen fram til desember 2011.

Billedspesial:Dette er politiets skimminggruppe

Ifølge tiltalen slo han til mot en rekke minibanker på Østlandet.

Etter at kortinformasjonen var kopiert, skal penger ha blitt tatt ut i minibanker i USA og Mexico. Ifølge tiltalen var mannen med i en organisert kriminell gruppe.

SKIMMING: Slik skimmer, eller skummer, kortsvindlere: Med dette apparatet tas det kopi av magnetstripen på kortet ditt. Informasjonen blir overført til et annet kort, og kontoen blir tømt. Bildet er fra en tidligere sak. Foto:DNB,

Totalt skal 700 norske bankkort ha blitt skimmet for 2,3 millioner kroner.

Mannen er også siktet for totalt 21 mislykkede forsøk på skimming med en verdi på 1,1 millioner kroner.

– Han kommer til å erkjenne straffskyld, sier mannens forsvarer, Morten Furuholmen til VG. Saken mot 50-åringen starter opp i Oslo tingrett senere i oktober, og det er satt av fem dager i saken.

Les også: Skimmingsiktet hevder han er fotballproff

Den omfattende tiltalen mot mannen teller 15 sider og det kommer det frem at han skal ha operert over et stort område på Østlandet.

Mannen var etterlyst av norsk politi og utlevert fra Tyskland i mars i år. Bulgareren har sonet en dom i Tyskland i mellomtiden, for lignende forhold.

Les også:Svindelforsøk med Vipps

DNB hardt rammet

I tiltalen mot mannen kommer det frem at de fleste minibankene hvor det ble installert skimmingutstyr tilhørte DNB. I tiltalen er det lagt ned påstand om en erstatning på ca. 2 millioner kroner til banken, mens Nordea og Sparebank kan få henholdsvis 61.113 og 172.717 kroner.

Les også: Politiet frykter skimmingliga på Østlandet

DNB at det ikke er noen grunn til å mistenke at deres minibanker er lettere å bruke til skimming enn andre, og at overrepresentasjonen sannsynligvis kommer av at banken har rundt 300 minibanker spredt utover landet

Banken sier at de hele tiden vurderer nye tiltak for å forhindre svindel fortløpende.

– Vi har videoovervåkning av minibankene våre og har godt samarbeid med politiet. Videre har vi innført ulike tiltak, alt fra fysiske justeringer på minibanker og påmontert antiskimutstyr samt tilpassede alarmsystemer som gjør at vi oppdager uregelmessigheter. Nye DNB minibanker utstyrt med det siste innen antiskimutstyr, sier kommunikasjonsdirektør Marit Elisabeth Giske til VG.

Tappes i utlandet

Ifølge Kripos’ rapport om organisert kriminalitet i Norge i perioden 2013-2014, så kommer de fleste som står bak skimmingtyverier i Norge fra øst-Europeiske land som Romania og Bulgaria.

Les også: Dette frykter Kripos mest

Kripos beskriver bakmennene som godt organiserte grupperinger med hierarkisk oppbygning.

De ferskeste tallene fra Finanstilsynet viser hvordan skimming-bakmennene oftest tar ut penger i utlandet. I 2014 ble 524.000 kroner tatt ut etter at kortinformasjon var stjålet (inkludert skimming) eller falske kort var misbrukt i Norge.

Det tilsvarende tallet utenfor Norge var på hele 51 685 000 kroner. Totalt ble 38.541 norske bankkort rammet av forskjellige typer misbruk i 2014.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder