Hamed (21): Fortsatt billigere i Afghanistan

BILLIGERE I AFGHANISTAN: Hamed Josefi (21), opprinnelig fra Afghanistan, liker at en kilo appelsiner settes ned fra kr. 18.90 til 2.90 pr. kilo fredag. Men det er enda billigere i Afghanistan, smiler Hamed. Foto: Frode Hansen , VG

Nå er det full appelsinkrig - og Rema setter ned prisen på kiwi

Den elleville priskrigen på påskevarer tar av: Fra fredag selger Kiwi appelsiner til 2 kroner og 90 øre per kilo. En liten time etter at det ble kjent, kontret Rema med en pris kr. 2,80.

Artikkelen er over fire år gammel

Og ikke nok med det: Rema tar en finte mot konkurrenten og setter ned prisen på kiwi til kr. 2,50 pr. stykk.

Mens folk gikk bananas for å skaffe seg billig smågodt, forsøkte Kiwi-kjeden torsdag kveld en ny vri:

Fra og med fredag vil én kilo appelsiner i løs vekt gå ned med 16 kroner og koste det samme som én hekto smågodt etter at Rema først startet prisraset på «sure føtter» og «rosa puter».

– Vi setter ned prisen på alle appelsiner som et sunt svar på at en av våre konkurrenter startet med å sette ned prisen på smågodt, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy til VG.

Les også: Coop innfører smågodt-grense

Han mener appelsinen kanskje er det mest typiske påske-produktet av alle for nordmenn. At det nå er i ferd med å utvikle seg en priskrig som ligner på den kundene opplevde før jul, har han ingenting mot.

En knapp time etter at Bjørkøy fortalte om billige appelsiner i VG, svarte Remas kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer:

– Velkommen etter, Kiwi. Vi kutter nå prisen på appelsiner til 2 kroner og 80 øre pr. kilo. Dette er det sendt ut melding til butikkene våre allerede i kveld.

– Og for å understreke at vi også utfordrer og konkurrerer på sunnhet, setter vi ned prisen på noe som kanskje svir litt ekstra hos vår konkurrent. Kiwi kuttes til 2 kroner og 50 øre pr. frukt, legger Beyer til.

– Dere ønsker å hilse til en bestemt konkurrent?

– Ja, vi vil si velkommen etter til Kiwi, som har ligget over oss i pris på appelsiner inntil de setter ned prisen fredag, svarer Beyer som legger vekt på at kiwi skal være billigst på Rema.

KIWI-SJEFEN: Jan Paul Bjørkøy. Foto: Norgesgruppen ,

– Billigere i Afghanistan

I fruktdisken på Kiwi-butikken på St. Olavs plass i Oslo sentrum kostet en kilo appelsiner kr. 18.90 torsdag kveld.

Lest denne? Nesten 50 kroner skiller godteposene

Butikkunde Hamed Josefi (21) liker all den prisdumping han kan få. Studenten er opprinnelig fra Afghanistan, og synes prisnivået på matvarer i Norge er høyt.

– Kroner 2.90 for en kilo appelsiner er billig. Men det er enda billigere i Afghanistan, flirer Josefi.

Kiwi-sjef Bjørkøy avviser at butikkjeden dekker inn manglende appelsin-fortjeneste ved å heve prisen på andre varer.

Kritikk mot sukker-pushing: Kokk: Sykt usunn priskrig

– Nei, det gjør vi ikke. Dette må vi ta på egen kappe. Vi har fått kritikk fra helsemyndigheter og andre for at vi satte ned prisen så kraftig på sukkerholdig smågodt. Nå setter vi ned appelsinene til «smågodtpris», sier Kiwi-sjefen til VG.

Butikkene tar tapet

– Er det kjøpmennene eller kjeden sentralt som tar tapet på appelsin-salget?

– Dette er et tap som butikkene må dekke, det inngår i regnskapet som alle andre varer, svarer Bjørkøy.

PRESSER JUS: Rachel Dagnal (43) besøkte Kiwi på St. Olavs plass i Oslo torsdag kveld. Hun venter med appelsin-kjøp til helgen for å skaffe råvarer til egenpresset jus. Foto: Frode Hansen , VG

Han er ikke med på at det er uttrykk for dobbeltmoral at de nå dumper prisen på både usunt smågodt og c-vitaminholdige appelsiner.

– Vi satte ned prisen på smågodt fordi vi må være konkurransedyktige. Nå dumper vi i tillegg prisen på appelsiner og gir nordmenn et sunt, billig alternativ, sier Bjørkøy.

Mette Fossum Beyer i Rema avviser ikke at det var Kiwis kutt i appelsinprisen som fikk hennes butikkjede til å svare.

– Vi har lenge hatt lavere priser på appelsiner. Senest i dag lå Kiwi på kr. 18.90 pr kg. Vi på 16.19 pr kg. Når Kiwi går ut og forteller om prisnedsettelse for i morgen, valgte vi å gå ned i kveld, og til en lavere pris. Slik er konkurransen.

Vil presse appelsiner

Butikkunde Rachel Dagnall (43) fra Nesodden vil vente til helgen med å kjøpe appelsiner da VG forteller henne at prisen stuper ned med 16 kroner kiloen over natten.

– Jeg kjøper ofte frukt hos fruktbutikkene på Grønland i Oslo, men selv ikke de kan konkurrere med en kilopris på tre kroner. Nå må jeg handle inn slik at jeg kan presse min egen appelsinjus, sier Dagnall til VG.

Hun har mye mer sans for prisdumping på sunn frukt enn på smågodt smekkfullt av sukker.

Kiwi-sjef Bjørkøy føler seg sikker på at hverken Rachel, Hamed eller andre kunder vil oppleve tomme appelsinkasser i butikkene med det første.

Han forsikrer at butikkjeden har store mengder appelsiner på lager.

NED 16 KRONER: Torsdagens appelsinpris var nøyaktig 16 kroner høyere pr. kilo enn prisen på fredag. Foto: Frode Hansen , VG

– Vi har også trailere på vei nordover fra Spania. Det tar tre døgn å frakte appelsinene hit. Vi håper å ha rikelig med appelsiner fremover, sier direktøren som selv sørger for å ha med seg appelsin i tursekken i påskefjellet.

Konkurrerer på VGs matbørs

Med rundt fem appelsiner på en kilo for de minste størrelsene, blir prisen på en enkel appelsin fra 60 øre pr. stykk fra fredag.

Les også: Noe av årsaken til priskrigen?

– Er det OK for fruktimportøren Bama at dere nærmest gir bort appelsinene deres?

– Det må nesten de svare på selv. Men det er vi som setter prisen på appelsinene, understreker Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy.

– Har VGs tradisjonelle påskematbørs noen betydning for den pris-settingen på påskevarer vi nå ser?

– Det er alltid hard konkurranse mellom lavpriskjedene, og det blir enda tøffere i forbindelse med sesong, svarer Bjørkøy.

Mette Fossum Beyer i Rema mener priskrigen er blitt mer strategisk enn før.

– Er prisdumpingen på påskevarer også et forsøk på å hindre handelslekkasje til Sverige ved påsketider?

– Først og fremst handler det om å konkurrere om de billigste varene her i landet. Vi merker oss at det er en mer taktisk priskrig nå enn tidligere. Blant annet så venter alle kjedene like spent foran hver sesong og høytid på VGs Matbørs, svarer Beyer.

Bamas kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen, ønsker ikke å kommentere hva fruktleverandøren mener om prisdumpingen på appelsiner.

– Det er våre kunder, altså butikkene som setter prisene. Når de gjør det så har vi ingen formening om de prisene, sier Gulbrandsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder