JA, VI ELSKER MAMMA: - Min mor har lært meg mye om ydmykhet og om å være til stede her og nå, fremfor hele tiden å fokusere på det neste punktet i livet, forteller Solberg. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Hva gjør din mamma spesiell? #Kjæremamma: Morsdagen: Les topp-politikernes hyllest til sin mamma

De norske politikerne er uenige i en hel del. Og ofte er vi vant til å se dem krangle så busta fyker på debattprogrammer. Men én ting er de hvertfall enige i: De elsker mammaene sine!

  • Camilla Bergland
  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Trine Skei Grande. Partileder (V):

Trine Skei Grande, var mye syk da hun var barn. Da var mammas trøst godt å ha.

DISKUTERER: Grande diskuterer mye politikk med moren sin. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

– Jeg husker godt at mamma lå ved siden av meg og blåste meg rolig inn i øret da jeg hadde mine utallige ørebetennelser. Hun lå slik hver eneste kveld helt til jeg sovnet. Det er slikt man husker når man blir eldre.

Grande og moren har fortsatt et godt forhold. Og de diskuterer ofte politikk, men det hender de er uenige.

– For politikeren i meg har mamma betydd veldig mye. Hun er en dame med stor rettferdighetssans. Hun har alltid vært politisk engasjert og hun forklarte ofte nyhetene for meg da jeg var liten. Hun etablerte tidlig at det var lov å være sent oppe på valgnatten, og ettersom jeg ble eldre diskuterte vi veldig mye.

Raymond Johansen (AP):

– Moren min fikk meg til å melde meg inn i AUF. I jobben sin tok hun med Norge og verden hjem til oss på lille Tveita og skapte et engasjement i meg fra tidlig alder. Hun er ærlig og direkte og dørene står alltid åpne hos henne.

– Hvorfor er din mamma spesiell?

– Jeg beundrer at hun alltid er interessert i å tilegne seg ny kunnskap. Hun er min mamma, og jeg vet at hun alltid vil det beste for meg. Det å ha den ubetingede kjærligheten i en verden som ellers kan være tøff er utrolig deilig.

Solveig Horne (Frp) barne-, likestillings- og inkluderingsminister :

SOLVEIG HORNE Foto:Roger Neumann,VG

– Hva er det som gjør din mamma spesiell?

– Hun har klart å kombinere å være fulltidsarbeidene mamma med å ha 5 jenter. Hun har oppdratt oss til å bli selvstendige, trygge døtre.

– Hvorfor er du så glad i mammaen din?

– Fordi hun alltid er der for meg. I motgang og i medgang.

Robert Eriksson, Arbeids- og sosialminister (Frp):

Erkiksson skriver følgende hilsen til sin mor i anledning morsdagen;

Kjære mamma. Gratulerer med morsdagen! Du er snill, god og omsorgsfull. Trenger jeg deg, så stiller du alltid opp. Når jeg trenger å prate om ting, enten det er stort eller smått, kan jeg alltid ringe til deg. Du lytter og gir gode råd. Du passer barna og hjelper til når vi trenger det. Takk for at du er du! Jeg håper du får en strålende dag.

Knut Arild Hareide (KrF):

Knut Arild Hareide Foto:Helge Mikalsen,VG

– Min mor en raus og en veldig engasjert mamma, og som har på en god måte styrt familien på fem gutter og en mann. Men dette har aldri satt henne tilbake fra å engasjere seg i familien og dem rundt seg.

– Hun har nettopp fylt 80 år og da feiret vi henne stort. Selv om har blitt litt eldre så er hun fortsatt engasjert – uansett om det er som medarbeider i bruktbutikken, misjonsarbeid eller hjelpe flyktninger. Og min datter Sara Margrete snakker om farmor og at hun vil ha henne på besøk her i Oslo.

– Hun har betydd utrolig mye for meg, og vet bar hun som inspirerte meg til å gå inn i politikken. Hun er en av dem som har gitt alt for meg og mine brødre. Hun har alltid vært veldig tydelig og opptatt av å utfordre oss til å mene egne ting, ta egne valg og engasjere oss. Hun er rett og slett en kul dame som har gjort alt det hun kan for at vi skal ha det godt.

Siv Jensen, finansminister (Frp)

Siv Jensen skriver følgende til sin mor Monica Kjelsberg:

Kjære mamma. Du er det rauseste menneske jeg kjenner. Din evne til å gi andre oppmerksomhet er formidabel, selv i stunder hvor du selv har det tøft og vanskelig. Gratulerer så mye med morsdagen. Gleder meg til å ferie den med deg.

Trond Giske. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Trond Giske (Ap)

– Vi har et veldig godt forhold. I oppveksten var hun akkurat som en mor skal være, omsorgsfull, snill og trygg. Sammen med min far ga hun meg og min søster en god oppvekst. Hun har gode verdier og holdninger som hun har gitt videre til oss. I år fyller hun 80, men er like aktiv og engasjert, særlig i barnebarna.

Giske forteller at det var morens lidenskap for musikk som fikk han til å bli musikkinteressert.

– Mamma har en lang yrkeskarriere som musikkpedagog, sanger og kordirigent, så hos oss var huset alltid fylt av musikk. Musikkinteressen har jeg definitivt arvet fra henne.

Erna Solberg, statsminister (H)

– Min mor har lært meg mye om ydmykhet – og om å være til stede her og nå, fremfor hele tiden å fokusere på det neste punktet i livet. Hun jobbet som sekretær for Studentenes Psykiske Helsetjeneste, og arbeidsplassen preget henne som menneske. Selv om hun ikke snakket om enkeltsaker, hadde hun et realistisk bilde av hva som kan skje, av hvor vanskelig livet kan være. Dette er en verdifull innsikt. Min mor var flink til å stille de rette spørsmålene, men hun var ikke den som spurte og grov. Hun fant alltid det rett tidspunktet hvis hun ville spørre om noe var galt, sier Erna Solberg om sin mor i boken «Kjære mor».

– Noe av det viktigste min mor har gitt meg, er den tilliten hun alltid viste meg. Hun var aldri fordømmende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder