MÅTTE VASKES: Slik så kjølerommet til Best Western på Gardermoen ut. Foto:,

Skrekkfunn på Gardermoen-hotell: Slik så det ut inne på kjøkkenet til Best Western

Kunne ikke dokumentere skadedyrkontroll siden 2010

Mattilsynet måtte fatte hastevedtak

Fant flere måneder gammel fisk

Da Mattilsynet kom på uanmeldt besøk på Best Western Gardermoen Hotell, avdekket de mugg, møkk og helseskadelig mat.

  • Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De markedsfører seg som «kvalitetssikrede hoteller» med egne «verdensomspennende kvalitetsprogram».

De har egne ansatte som tar på seg rollen som kritiske gjester og går igjennom en streng sjekkliste på 70 punkter. Sjekklisten innebærer at man systematisk går igjennom alle områdene gjestene ser, skriver Best Western på sine egne hjemmesider.

Men dette var ikke inntrykket Mattilsynet satt igjen med etter en uanmeldt inspeksjon på hotellet 4. februar i år.

Mattilsynet bekrefter overfor VG at de avdekket så alvorlige funn at de måtte fatte et hastevedtak om destruering av mat og pålegge hotellet å vaske kjøkkenet sitt.

I rapporten som VG har fått tilgang til, konkluderer Mattilsynet med at virksomheten fremsto som møkkete, og at det blant annet ble funnet mugg på kjølerommet og matvarer uten noen form for merking.

– Det er klart at sånne ting ikke skal skje. Det er noe vi og hotellet beklager så mye, sier Hege Ramm, Country Manager for Best Western i Norge.

Les også:Test av hoteller i Oslo: Så møkkete er det på hotellrommene

Helseskadelig

Inspeksjonen ble gjennomført den 4. februar i år. Inne på kjølerommet ble det funnet flere pakker med totalt fire kilo vakuumpakket gravlaks. Da Mattilsynet målte temperaturen, holdt den 20 varmegrader, ifølge Mattilsynets rapport.

Utløpsdatoen på laksen var 17.11.2014.

I rapporten skriver Mattilsynet at temperaturen som ble målt øker faren for bakterievekst betraktelig. Gravlaks er et produkt der bakterien Listeria monocytogenes kan forekomme.

MUGG: Inne på kjølerommet ble funnet mugg. Foto:MATTILSYNET,

«Bakterien kan fint vokse i vakuumpakker og ved kjøletemperatur. En temperatur på 20 °C vil derfor kunne øke bakterieveksten betraktelig. L.monocytogenes kan gi alvorlige helseskader og verste tilfeller resultere i dødsfall. Gravide, barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt for sykdom dersom de blir eksponert for denne bakterien.», står det i rapporten fra Mattilsynet.

Vesentlige regelbrudd

Videre avdekket Mattilsynet at ingenting av åpnede pakker eller egenproduserte matvarer var merket med dato.

«Mattilsynet fant flere næringsmidler uten merking; oppskjærte grønnsaker, varmebehandlet pasta, saus, kylling ,mm.» står det i rapporten.

Mattilsynet skriver i rapporten at dårlig sporbarhet og renhold tyder på at virksomheten ikke har rutiner som sikrer at kravene i regelverket følges. De beskriver regelbruddet som «vesentlig».

Pålagt nedvask

Videre skriver Mattilsynet at de har observert 13 tilfeller av dårlig hygiene. Blant annet ble det observert muggvekst på hyller og tak inne ved viften på kjølerommet, matrester og søl på kjøleromsgulvet og skitne kjøkkenkniver.

«Bakterier, mugg og skadedyr trives godt der det er god tilgang på næring. Søppel, støv og matrester legger forholdene til rette for dette. Vekst av mugg tyder på at renholdet er for dårlig» står det i rapporten. Hotellet ble pålagt å vaske ned hele kjøkkenet som følge av observasjonene.

Som følge av funnene ble hotellet pålagt å vaske ned hele kjøkkenet.

Skadedyr

Et annet regelbrudd som blir beskrevet som «vesentlig», er mangelen på skadedyrssikring.

Dørene inn til varemottaket på hotellet var ikke tette, noe som kreves ifølge regelverket, slik at skadedyr ikke skal ta seg inn i lokalene.

Mattilsynet skriver at de ikke fant spor av skadedyr inne i lokalet, men hotellet manglet dokumentasjon på at de hadde hatt skadedyrkontroll.

«Det kom ikke klart frem når siste skadedyrkontroll var. Det ble bare funnet gamle rapporter (fra 2010) i internkontrollen som var tilgjengelig. De kunne ikke dermed ikke dokumentere at de følger opp skadedyrrapporter.» står det i rapporten.

Trygt

Til VG bekrefter Hege Ramm at den strenge kvalitetskontrollen til Best Western ikke omfatter kjøkkenet.

– Kvalitetskontrollen går på rommets fysiske tilstand og fellesarealene. Vi sjekker ikke kjøkkenet, det er det hotellet selv om sjekker, sier hun til VG. Hun sier at alle avvikene som ble funnet av Mattilsynet nå har blitt rettet og lukket.

– Men det er helt klart at slikt ikke skal forekomme på noen hoteller, ei heller våre hoteller i Best Western, og vi beklager dette like mye som hotellet har gjort, sier hun.

Selv om det ikke ble funnet noen dokumentasjon for det på stedet, sier Ramm at hotellet har hatt skadedyrkontroller. At hotellet ikke selv kunne dokumentere dette, beskriver hun som «beklagelig».

Til tross for de potensielt helseskadelige funnene avdekket av Mattilsynet, mener Ramm at det er gjestene trygt kan spise maten de serverer.

– Det skal være trygt å spise på Best Western, og det er trygt å spise der.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder