FRYKTER FARLIG PLAST: Myndighetene innrømmer at de tror stoffet DINP i plast er helsefarlig. Likevel mener de at de ikke kan gjøre noe med det på nåværende tidspunkt. Foto:Kyrre Lien,VG

Ap og SV krever tiltak mot farlig plast

Det potensielt farlige stoffet DINP er i norske plastprodukter. Likevel fortsetter salget. Nå krever opposisjonen at regjeringen gjør mer for å forby stoffet.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I forrige uke meldte VG at titalls tonn av stoffet DINP brukes årlig i norske plastprodukter. Myndighetene frykter at det kan være helsefarlig. Likevel stoppes ikke salget.

Miljødirektoratet sa følgende til VG:

– Vi er bekymret for at dette stoffet kan ha farlige helseegenskaper, sier sjefingeniør i Miljødirektoratet, Christine Bjørge. Hun la til at for å regulere stoffer i EU «kreves tilstrekkelig dokumentasjon og en grundig vurdering av dataene. Det tar tid.»

BAKGRUNN:Helseforsker: – Unngår mat innpakket i plast

– Sikre barna våre

Uttalelsene får Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti til å reagere. Nå stiller de krav til miljøminister Tine Sundtoft (H).

KRITISK: stortingsrepresentant for Oslo SV og tidligere utviklingsminister, Heikki Eidsvoll Holmås. Foto:Berit Roald,

– Jeg forventer at norske myndigheter sikrer at vi som bor i Norge er skjermet mot giftige stoffer. Det er skremmende å høre at vi får i oss giftstoffer på grunn av plasten maten er pakket inn i. Jeg trodde dette problemet var løst for lenge siden. Det kan ikke være sånn at miljøminister Tine Sundtoft sitter og tvinner tommeltotter og venter på byråkratene i EU i stedet for å gripe inn, sier stortingsrepresentant for SV og tidligere utviklingsminister, Heikki Eidsvoll Holmås, til VG.

Han fortsetter:

– Er det ett sted vi skal tenke at det er best å være føre var, så er det for å sikre at barna våre ikke får i seg farlige giftstoffer.

LES OGSÅ: Giftstoff funnet i populær leke – er farlig for barn

Ap: Uakseptabel passiv holdning

Også Arbeiderpartiet reagerer.

– Å «vente på at EU konkluderer» vitner om en helt uakseptabel passiv holdning fra regjeringen. Etter forslag fra Arbeiderpartiet, har Stortinget vedtatt at det skal utarbeides en handlingsplan for en giftfri hverdag. Jeg forventer derfor at Tine Sundtoft tar dette mer på alvor og inntar en betydelig mer aktiv rolle ovenfor EU enn det denne saken vitner om, sier Ap-representant Anette Trettebergstuen til VG.

Regjeringen: – Er aktivt med å påvirker EUs arbeid

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) svarer for miljøminister Tine Sundtoft på kritikken.

FÅR KRITIKK: Miljøminister Tine Sundtoft får refs fra Ap og SV. Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) svarer på kritikken. Foto:Trond Solberg,

– Kritikken er helt urimelig. Vi sitter ikke bare og venter på EU, men er aktivt med å påvirke EUs arbeid. Denne regjeringen har en langt mer aktiv politikk overfor EU enn den forrige, sier Lunde til VG.

Han mener at nasjonale regler har liten effekt på dette området, siden de fleste av kjemikaliene importeres – og slike regler er dessuten i strid med EØS-avtalen.

– Arbeidet med å redusere og stanse bruk og utslipp helse- og miljøfarlige kjemikalier er høyt prioritert i Norge. Vi jobber svært aktivt både globalt og opp imot EU for å regulere slike stoffer. Når det gjelder det konkrete stoffet det her vises til, har Danmark allerede foreslått at ftalaten DINP reguleres i EU. Som Miljødirektoratet viser til støtter Norge Danmark i dette arbeidet, sier Lunde.

Han informerer om at regjeringen i høst vil legge frem en handlingsplan om miljøgifter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder