Studie: Brusdrikking gir tidligere menstruasjon

Kan øke faren for brystkreft

Ny forskning viser at sukkerholdig brus kan øke risikoen for brystkreft. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Ny studie av 5500 jenter: Slik påvirkes kroppen din av sukkerbrus

Vi velger fremdeles sukkerbrus fremfor sukkerfri brus. Samtidig konkluderer stadig flere studier med helseproblemer blant sukkerbrus-drikkere.

  • Marie Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

­Ferske tall VG har hentet ut fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen viser at vi i 2014 drakk 282 millioner liter sukkerbrus mot 193 millioner liter lettbrus.

Samtidig konkluderer stadig flere studier om at det kan få mange helsekonsekvensene å drikke brus med tilsatt sukker (se oversikten nederst i saken). VG har tidligere skrevet flere artikler om helsefordeler man kan oppnå ved å kutte brusinntaket.

Nå viser også ny omfattende forskning at å drikke brus med tilsatt sukker kan øke risikoen for å få brystkreft.

En helt fersk studie ved Harvard University, som nylig ble publisert i Human Reproduction, viser følgende: Jentene som drakk mer enn én halvliter sukkerbrus daglig eller mer, kom tidligere i puberteten. Jentene som drakk sukkerbrus daglig, fikk sin første menstruasjon 2,7 måneder tidligere enn de bare drakk brus i helgene eller sjeldnere.

Mer enn 5500 jenter deltok i studien.

Ifølge forskerne er dette fordi brus med tilsatt sukker øker nivåene av insulin. Dette kan igjen føre til høyere konsentrasjoner av kvinnelige kjønnshormoner som østrogen.

– Vår studie legger til en større bekymring om utbredt forbruk av sukkerholdig drikke blant barn og unge. Vår studie tyder på at første menstruasjon skjer tidligere, uavhengig av kroppsmasseindeks, blant jentene med høyst inntak av drikke søtet med sukker. Disse funnene er viktig i sammenheng med at tidligere pubertet-utbrudd blant jenter har blitt observert i utviklede land – uten at vi vet årsaken, sier Karin Michels i forskningsrapporten.

Hun har ledet studien og er professor ved Harvard.

Kan øke risikoen for brystkreft

Forskerne ved Harvard gjør oppmerksom på at høye østrogennivåer – som følge av brusdrikking – kan øke risikoen for brystkreft.

– Det viktigste er at funnene om at jenter får tidligere menstruasjon, og mulig økt risiko for brystkreft, på grunn av inntak av sukkerholdige drikker ikke overses. I motsetning til andre årsaker til tidligere pubertet, kan brusinntaket reduseres, sier Michels.

Tidligere studier har også trukket samme konklusjon: Forskere ved Laval University har funnet ut at kvinner drikker mer enn tre sukkerholdige drikker daglig, kan ha økt risiko for å utvikle brystkreft.

Kreftforeningen har sett på den nye studien. De bekrefter at tidlig menstruasjon kan øke kreftrisikoen.

SETT PÅ STUDIEN: Ingrid Stenstadvold Ross Foto: KREFTFORENINGEN,

– Det vi vet hittil er at tidlig første menstruasjon og sen overgangsalder som kan gi et høyt antall menstruasjonsperioder (eksponering for østrogen) og er en faktor som kan øke risikoen for brystkreft. Ifølge World Cancer Research Fund vil kosthold og ernæring påvirke når puberteten og når overgangsalderen inntreffer, sier seksjonssjef for Forebyggingsseksjonen i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til VG.

Overvekt øker også risikoen for kreft

Hun forklarer at overvekt, som sukkerholdig brus kan bidra til, er en annen risikofaktor for utvikling av kreft.

– Å redusere sukkerinntaket ved å unngå sukkerholdig drikke er et bidrag som kan være med på å unngå overvekt. Studien støtter oppunder viktigheten av å redusere sukkerholdig drikke i kostholdet. Vi anbefaler å redusere tilsatt sukker i kostholdet både for å redusere risikoen for utviklingen av kreft, men også for å forebygge andre livsstilssykdommer, sier Stenstadvold Ross.

Hun forklarer at opprettholde en sunn kroppsvekt er noe av det viktigste man kan gjøre for å redusere risikoen for mange helseproblemer – blant annet kreft.

Tidligere studier har også vist at brusdrikking øker risikoen for andre typer kreft. En studie ved universitet i Minnesota viste i 2010 at man har større risiko for å få bukspyttkjertelkreft.

Trygt å drikke sukkerfri brus

Det samme sier Folkehelseinstituttet (FHI): Det er en fordel for helsen å kutte sukkerinntaket i kostholdet – blant annet gjennom å kutte sukkerholdig brus.

– Generelt har vi for høyt inntak av tilsatt sukker i befolkningen, noe som bidrar til økte problemer med overvekt. Alle produkter med sukker bidrar til dette problemet, også brus. I Norge så ligger vi i verdenstoppen når det gjelder konsum av brus og saft, sier seniorforsker i FHI, Trine Husøy, til VG.

EKSPERT: Trine Husøy, FHI. Foto: FHI,

Hun forklarer at man trygt kan bytte ut sukkerbrusen med lettbrus.

– Skulle de personene som drikker mest brus i Norge gå over til bare lettbrus, så vil de likevel ikke overskride grenseverdiene for søtstoffer, sier Husøy.

VG har også vært i kontakt med Mattilsynet. De konkluderer med at det er helt trygt å drikke lettbrus.

Helsedirektoratet har også sett på den nye studien.

– Studien er interessant. Det er ikke første gang at det blir pekt på at overvekt og tidligere menstruasjon har en sammenheng. Vi vet at brus øker risikoen for overvekt. Dette styrker våre anbefalinger om å redusere inntak av sukkerholdige drikker, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, til VG.

Bryggeri- og Drikkevareforeningen er av samme oppfatning. De mener at folk bør skifte ut sukkerbrusen med sukkerfri brus.

- Det er fullt mulig å drikke brus med sukker som en del av et balansert kosthold, men drikker man mye brus bør man kutte ned på andre sukkerkilder. Sukkerfri brus er et godt alternativ til brus med sukker. Det smaker søtt, er helt trygt å drikke og inneholder null kalorier. Det er stor helsemessig gevinst ved å redusere sukkerforbruket, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Han mener at det er sukker som har ugunstig for helsa, ikke brusen i seg selv.

Dette gjør brus med kroppen

Det er også andre studier som viser helsekonsekvensene ved å drikke sukkerholdig brus. Her er noen av dem:

1. Aldring

De som drikker to bokser eller mer med sukkerholdig cola daglig (6,6 dl), eldres raskere enn de som aldri drikker denne brusen. Det viser en studie fra 2014 ved University of California.

Forskerne fant at de som drikker cola med sukker ofte fikk endringer i DNA-et, som gjorde cellene 4,6 år eldre.

2. Lavere bentetthet

Forskning ved Tufts University i Boston har tidligere funnet at store mengder cola-drikking kan påvirke bentettheten i kroppen.

Studien fant at kvinner som drakk cola daglig hadde lavere bentetthet i hofter enn de som drakk det en gang i uken eller mindre. Forskerne fant ikke denne effekten når kvinnene drakk annen drikke med kullsyre. Forskerne er fremdeles usikre på hvorfor.

En teori er at det er koffein i cola, og koffein har i tidligere studier vært assosiert med risiko for å få lavere bentetthet.

3. Syreskader

Både sukkerfri og sukkerholdig brus angriper tennene. Tannlegeforeningen har tidligere sagt til VG at stadig flere unge får syreskader på tennene. Fire av ti under 18 år har syreskader på tennene, viser tall fra Tannlegeforeningen. Og dette stammer fra brusdrikking.

Sukkerbrus viser seg dog å være enda verre enn lettbrus. En studie ved University of Birmingham viser at sukker-cola er ti ganger så etsende som fruktjuicer, selv om de inneholder tilsvarende mengde sukker.

4. Leverskader

Brus med høye nivåer av fruktjuice knyttes til leversykdom. Blant annet har en israelsk studie funnet at de som drikker to kullsyredrikker daglig, med fruktsmak, har fem ganger større risiko for å utvikle fettleversykdom. Dette er forstadiet til skrumplever og leverkreft.

Årsaken, skal ifølge forskerne, være at drikker som har høye nivåer av fruktsukker lett absorberes av leveren og omdannes til fett.

5. Øker risikoen for tidlig fødsel

Folkehelseinstituttet og Sahlgrenska universitetssykehus har tidligere gjort forskning som viser at søte drikker som brus kan føre til at barn blir født for tidlig. Dette er basert på data av 60.000 gravide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder