STERKT ALLERGIFREMKALLENDE: Alle disse produktene inneholder et stoff som bekymrer EU og myndighetene: MI. Foto:Robert S. Eik,VG

Myndighetene advarer: Nytt farlig stoff funnet i norske butikkhyller

Mattilsynet til EU: Kraftig økning i antall allergi-rammede

Mange nordmenn får plutselig kraftig allergi som følge av et nytt stoff, MI. Sjekk hvilke produkter som inneholder stoffet.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Til tross for at både EU og myndighetene er skeptiske til MI, står det fremdeles haugevis av produkter som inneholder dette stoffet i butikkhyllene (se produktene nederst i saken).

De siste årene har det vært et økt fokus på om konserveringsmiddelet parabener, som blir (ble) brukt i såpe og hår- og hudpleieprodukter, kan være hormonforstyrrende.

Etter oppmerksomheten rundt dette har mange av produsentene erstattet parabenene med et annet stoff, methylisothiazolinone (MI).

Nå er myndighetene bekymret: Det viser seg at det nye stoffet, MI, har negative helseeffekter. Det er ikke sikkert at MI som har erstattet parabener er bedre – kanskje tvert imot, mener Mattilsynet.

Les også: Alexandra fikk blødende eksem på kroppen

Sterkt allergifremkallende

MI er et konserveringsmiddel som nå finnes i en rekke produkter som brukes på huden: Sjampoer, håndsåper, dusjsåper, våtservietter og oppvaskmiddel. I enkelte tilfeller finnes stoffet også i deodoranter og vannbasert maling. Alle produktene finnes i norske butikker.

– MI tilhører en gruppe stoffer som er kjent for å være sterkt allergifremkallende. Dette er tidligere vist i dyrestudier. Slike sterke stoffer bør ikke brukes i noen produkter som skal påføres huden, sier Heidi Morka, seksjonsleder i kjemikalieavdelingen i Miljødirektoratet, til VG.

Morka forklarer at direktoratet kjenner til at det i Norge og flere europeiske land plutselig forekommer økende tilfeller av sterke allergiske reaksjoner – og MI har skylden.

Norske myndigheter er sikre på at det er en direkte sammenheng mellom de økte allergitilfellene og bruken av stoffet MI.

Dette skriver Mattilsynet i en rapport til EU om bruk av MI i Norge:

«I den senere tid har det blitt observert en kraftig økning i antall personer som har utviklet allergi mot stoffet.»

I USA omtales det som at det er en allergi-epidemi på gang forårsaket av dette stoffet. Også EU beskriver økningen som dramatisk.

Rødhet, blemmedannelse og kløe

Typiske reaksjoner på stoffet er kraftig eksem på hele kroppen (eller hender og ansikt), rødhet, blemmedannelse og kløe. Ifølge ekspertene VG har pratet med blir man gjerne allergisk mot MI over tid. Det kan ta måneder og år og før man reagerer.

– Det er flere pågående prosesser for å regulere dette stoffet i EU. Dette skal blant annet gjøres ved å klassifisere stoffet for helsefare. Miljødirektoratet støtter dette arbeidet. Vi mener at å få på plass fareklassifisering er et viktig trinn i prosessen med å regulere bruken av stoffet, sier Morka.

Årsaken til forslaget som nå er til høring i EU, er at EUs vitenskapskomité for forbrukerprodukter (SCCS) nylig konkluderte med at MI ikke kan brukes trygt i produkter som er ment til å bli værende på huden (kremer, våtservietter og lignende).

EKSPERT: Ingrid Stavens Andersen i Mattilsynet. Foto: ,

EUs forslag er derfor at MI skal forbys totalt i slike produkter – eller brukes med en maksimumskonsentrasjon på 0,0015 prosent. I dag er denne grensen på 0,01 prosent.

Dog sier forslaget at stoffet fortsatt være tillatt i hårprodukter og såpe. Det er Mattilsynet skeptiske til.

– Vi er usikre på om stoffet er trygt. Forskningen på dette området er uklar. Vi mener dette reguleringsforslaget er viktig for å bremse utviklingen av allergi mot stoffet. Samtidig mener vi at forslaget på enkelte punkter ikke går langt nok i å beskytte forbrukeren, sier Ingrid Stavenes Andersen, rådgiver ved seksjon for forbrukerhensyn i Mattilsynet, til VG.

VG-sjekk: Disse produktene inneholder MI

INNEHOLDER MI: Disse produktene inneholder det omstridte stoffet. Foto:Robert S. Eik,VG

VG har gjort en gjennomgang av såper, hud- og hårpleieprodukter i norske dagligvarebutikker. Vi fant at følgende produkter inneholder MI:

** Oppvaskmiddel: Zalo, Sunlight og 365 Smart oppvaskmiddel.

** Shampo og balsam: Wella shampoo, Wella balsam, Oreon shampoo, Herbal Essences shampoo, Herbal Essences balsam.

** Kropp/håndsåpe: Nivea In-Shower Bodymilk, Oreon Hand Care håndsåpe, Oreon dusjsåpe.

** Ansiktsprodukter/våtservietter: Nivea Pure Cleansing Wipes våtservietter, Olay Essentials ansiktsvask.

Haukeland sykehus får inn flere pasienter

Haukeland universitetssykehus er blant de norske sykehusene som er bekymret. De registrerer at stadig flere nordmenn får allergiske reaksjoner som følge av bruk produkter med MI. Etter testing blir pasientene diagnostisert med MI-allergi.

– Vi ser en økning i antall pasienter som får allergiske reaksjoner som følge av dette stoffet. Pasientene er ofte forbrukere som er eksponert for konserveringsmiddelet fra kosmetiske produkter, men også husholdningsprodukter og maling. Noen yrkesgrupper er mer utsatte – for eksempel frisører, kosmetologer og malere, sier overlege og hudspesialist ved Haukeland sykehus, Hilde Kristin Vindenes, til VG.

Hun forklarer at reaksjonene kan spre seg på hele kroppen.

– Vi ser reaksjonen hyppigst i form av eksem på hender og i ansiktet. Men også eksem på resten av kroppen dersom en bruker et produkt over større områder på huden. Ved kraftig reaksjon kan det oppstå hevelse og væskende eksem, sier overlegen.

– Utsatt befolkningen for større doser enn tilrådelig

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) merker også til at stadig flere reagerer på MI.

– Bruken av biocider, som MI, er en stor utfordring. Spesielt ettersom det avdekkes flere og flere uønskede reaksjoner ved dem etter de har vært på markedet i noen år, sier fagsjef i biologi og kjemi i NAAF, Kent Hart, til VG.

NAAF mener at det er på høy tid å reagere når det kommer til innskjerpelser for bruk av MI – for å forhindre at flere mennesker blir allergiske.

– EUs vitenskapelige komité SCCS har nylig gjennomgått kliniske data på MI. De kom fram til at grensene som ble tillatt for noen år siden var altfor høye, ettersom datagrunnlaget var mangelfullt. Dette har ført til at stoffet ikke ble registrert som et sterkt allergen. Man kan derfor hentyde at bransjen i god tro har benyttet MI som konserveringsmiddel og utsatt befolkningen for større doser enn tilrådelig. Resultatene ser vi nå på alle de nye tilkomne tilfellene av allergi mot MI, sier Hart.

Dette er symptomene

** Symptomer på allergi mot MI er rødhet, svie, stikkende fornemmelser, flassing eller skorpedannelse i huden.

** Dersom du knytter til symptomene til et bestemt produkt, slutt å bruke produktet. Dessverre kan det for mange forbrukere være vanskelig å finne ut hva de reagerer på, siden så mange produkter inneholder methylisothiazolinon (MI).

** Kontakt fastlegen din dersom du plages med ovennevnte symptomer. Slik kan du få henvisning til en hudspesialist. De kan teste om du er allergisk mot MI.

** Dersom det er bekreftet at du reagerer på MI, bør du unngå alle produkter som inneholder dette stoffet.

** Det anbefales ofte å behandle eksemet med kortisonkremer.

Dette sier produsentene om kritikken

Lilleborg om sine produkter (Zalo, Sun Light):

- Vi har løpende fokus på sammensetningen av våre produkter, inkludert preserveringsmidler, der vi tilstreber å bruke ingredienser som best mulig ivaretar forbrukersikkerhet og produktkvalitet. MI er et preserveringsmiddel som, i likhet med andre vanlige preserveringsmidler, er klassifisert allergifremkallende. Preserveringsmiddelets funksjon er å sikre at produktkvaliteten er ivaretatt inntil produktet er brukt opp og har derfor en viktig funksjon i produktet, sier kommunikasjonsrådgiver i Lilleborg, Anne Gjemdal.

Nivea om sine produkter (Våtservietter, dusjsåpe):

Nivea hevder at dusjsåpen VG har kjøpt på Rimi i Oslo er gammel, og at Nivea nå har fjernet MI fra sine produkter.

– Dette produktet har ikke inneholdt MI siden begynnelsen av 2014, sier Birgitta Melin i Nivea til VG.

P & G om sine produkter (Wella, Herbal Essences, Olay) :

– Sikkerhet for forbrukerne er grunnlaget for alt vi gjør. Vi har 700 forskere og tekniske eksperter. De sikrer at våre ingredienser og produkter er trygge. Vi prøver å begrense bruken av MI i våre produkter, sier Ebba Wallmén, kommunikasjonsrådgiver i P & G Nordic.

ICA om sine produkter (Oreon shampoo, håndsåpe og dusjsåpe):

– Vi er opptatt av at våre produkter skal være trygge å bruke. Vi har tatt kontakt med leverandøren for å diskutere problemstillingen rundt MI, sier senior kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge, Lise Mette Kjellberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder