GOD NYHET: VG har bakterietestet norske jordbær – og det ble hverken påvist E.coli eller salmonella. Foto:Marte Vike Arnesen,VG

VG har testet bakterieinnholdet: Så rene er de norske jordbærene!

Vi spiser minst 15.000 tonn jordbær i året

Mattilsynet har flere ganger uttalt at de er bekymret for høyt
bakterieinnhold i norske jordbær, men det er det ingen grunn til.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I fjor spiste vi minst 15.000 tonn jordbær, ifølge tall fra Opplysningskontoret for Frukt og Grønt. Det er en økning på 11,46 prosent fra året før.

Store deler av bærene vi spiser er produsert i Norge, og vi elsker norske jordbær:

Tidligere i sommer lot VG 74 personer blindteste norske, svenske og belgiske jordbær (se video nederst i saken). Syv av ti syntes de norske jordbærene smakte aller best.

Til tross for at vi stadig spiser mer av de røde, søte bærene, har Mattilsynet ved en rekke anledninger sagt at de er bekymret for bakterieinnholdet i norske bær.

Gladnyhet til jordbær-elskere!

Tidligere i år meldte NRK at Mattilsynet fryktet for at bakterier kan følge fra jordbærplukkerens toalettbesøk, til bær og til kjøperens munn – og påføre folk stort ubehag.

VG ønsket å undersøke om det stemmer:

Sist uke handlet VG derfor inn jordbær fra alle de største lavpriskjedene, samt bær rett fra jordbæråkeren og fra en bod langs veien. Jordbærene ble deretter sendt umiddelbart til laboratoriet ALcontrol som har testet bærene for muggsopp, E.coli (tarmbakterier) og salmonella.

Totalt seks kurver fra seks ulike utsalgssteder ble testet.

Og resultatet er en glad nyhet til alle jordbærelskere:

– Det ble ikke påvist hverken E.coli eller salmonella. Muggsoppnivåene var også lave. Alle jordbærene var helt rene og fine, så det er veldig bra, sier laboratorieleder ved ALcontrol, Sigrid Gregusson, til VG.

Det var riktignok noe ulikt utslag på muggsopp-nivåene i bærene mellom de ulike butikkene, men ikke nok til at det utgjør noen vesentlig forskjell.

– Det var små forskjeller. Muggsoppsporer finnes naturlig overalt. Derfor må disse verdiene være ganske høye for at de skal ha noen betydning, sier Gregusson.

Les også: Jordbærplukkere bæsjer like ved åkeren

BLE TESTET: Dette var en av jordbærkurvene som ble undersøkt for bakterier. Foto:MARIE MOEN KINGSRØD,

Mattilsynet: – Som forventet

Til tross for Mattilsynets tidligere bekymringer, er de ikke overrasket over VGs testresultater. De har også sett på analysene.

– Tidligere tilsynsprosjekt og prøvetagning av jordbær har ikke påvist bakterier, og resultatene av prøvetagningen VG har gjennomført er derfor som forventet, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Monica W. Stubberud.

Uansett fører Mattilsynet tilsyn med jordbærprodusenter for å være på den sikre siden.

– Å tilrettelegge for god hygienisk håndtering, og å informere jordbærplukkere om regler og rutiner er produsentens eget ansvar. Tidligere tilsynsprosjekt viste at hygieneforholdene var tilfredsstillende hos de fleste, selv om det er forbedringspotensialer hos enkelte, sier Stubberud.

– Enkelte av jordbær-kurvene VG testet var åpenbart ikke av god kvalitet. Det viste seg dog ikke på en bakterietest. Betyr det at jordbær som tilsynelatende ser dårlige ut ikke er farlig å spise?

– Prøveresultatet av muggsopp i jordbærprøvene er også innenfor det som kan forventes normalt og trygt for jordbær. Jordbær av veldig dårlig kvalitet vil naturlig heller ikke vil bli spist i store nok mengder til å utgjøre en helserisiko.

Mattilsynet råder uansett til alltid å vaske bærene før du spiser dem.

Slik finner du den perfekte jordbær-kurven

Dette må du se etter, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt:

** Jordbær skal være tørre, friske, hele og blanke uten antydning til trykkskader og råteangrep.

** Bærene bør ha utviklet en god og jevn farge, og bør ha stilken og begerbladene på plass. Det forekommer store variasjoner i form og størrelse mellom de forskjellige variantene, men alle bærene i samme kurv bør være noenlunde jevne.

** Av smaksmessige hensyn bør du ikke vaske jordbærene, men Mattilsynet anbefaler å skylle dem for å unngå bakterier.

** For å oppbevare jordbærene best mulig bør du ikke ta for mye på dem. De bør settes så raskt som mulig i kjøleskap, og de tåler ikke store temperatursvingninger.

Har du lest?: Friske bær etter 90 dager!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder