PLAGES I HJEL: Det er et problem at dyr settes seg fast i ballnett, melder fallviltjeger Kai Magne Bråten. Han hetet ut dette rådyret, som døde i fjor etter å surret seg inn i dette fotballnettet.

PLAGES I HJEL: Det er et problem at dyr settes seg fast i ballnett, melder fallviltjeger Kai Magne Bråten. Han hetet ut dette rådyret, som døde i fjor etter å surret seg inn i dette fotballnettet. Foto:KAI MAGNE BRÅTEN,

Plaget til døde i fotballnett: – Det er tortur!

Fallviltjeger: – Ikke la ballnett ligge henslengt

Fallviltjeger Kai Magne Bråten må stadig plukke opp dyr som er blitt kvalt til døde i slakke ballnett.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Slakke fotballnett og andre nett er potensielle dødsfeller. Det skjer stadig vekk at dyr, for eksempel rådyr og rever, havner i disse. Det er det verste jeg ser i jobben min. Dyrene får en langsom død, og blir kvalt til døde. Det å sitte fast, og ikke få puste, må være den verste tortur. Det er grusomt, sier fallviltjeger Kai Magne Bråten til VG.

En fallviltjeger er en jeger som opptrer på vegne av en kommune eller en viltnemd.

– De aller fleste dyrene dør

Det er først lokalavisen Tønsberg Blad som skriver om dette. Bråten advarer mot dårlig vedlikeholdte, henslengte ballnett på idrettsbaner, skoler og andre steder. Spesielt på våren er det ekstra mange dyr om setter seg fast i nettene: Det er et yrende liv i skogen, med rådyrkalver og revevalper.

Bråten forklarer at det ofte er unge, nysgjerrige dyr som blir sittende fast i nettene. Dyret går da en sikker død i møte.

– Det er veldig dramatisk. De aller fleste dyrene jeg henter ut fra ballnett er døde. Det er faktisk noen få jeg har klart å få skjært løs, men det er bare ytterst få som overlever, sier Bråten.

KVALT TIL DØDE: Dette rådyret fant Kai Magne Bråten i fjor i et fotballnett. Foto:KAI MAGNE BRÅTEN,

Ballnett-eiere har ansvar

Han mener at de som lar fotballnett eller andre nett ligge å slenge, har et ansvar.

– Dette er et problem hele året. Når nettet ligger slakt nede, delvis på bakken, kan det komme dyr borti det. Da får de tredd hodet inn i nettet, og blir hysteriske, og surrer seg enda mer inn. Det er nok uvitenhet som gjør at folk lar ballnett ligge slik. Jeg håper mange får vite om det nå, sier Bråten.

Han fortsetter:

– Jeg forstår veldig godt at folk har behov for nettet, men de må vedlikeholde det. Og når ballnett ligger nede slik, er det kanskje et tegn på at man ikke trenger det i det hele tatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder