SKAL SIKRE DYREVELFERDEN: For første gang testes dyrepoliti ut i Norge. De skal sørge for at norske dyr har det bra. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Norge får dyrepoliti

Regjeringen skal for første gang i norsk historie teste en ordning med dyrepoliti.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det har vært stor debatt rundt om Norge skal få dyrepoliti. Nå skal regjeringen, for første gang i historien, teste det ut. Dette skriver Nationen.

Dette er en etterlengtet nyhet for mange dyreelskere. Tidligere har Dyrevernalliansen, Dyrebeskyttelsen Norge, Foreningen for omplassering av dyr, Noah, hundepensjonatet Solplassen og Norsk Huskattforening krevd et dyrepoliti som verner om dyrs liv.

Det er landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) som varslet at regjeringen skal gjennomføre et prøveprosjekt for dyrepoliti, ifølge Nationen.

- Det er ingen hemmelighet at Frp har vært opptatt av at vi skal få til en form for dyrepolitiordning. Jeg og justisministeren har innledet et tett samarbeid der vi skal se på hvordan vi kan organisere et slikt arbeid, sier Listhaug.

Listhaug opplyser at Justisdepartementet og Landbruks- og matdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal se på hvordan man skal opprette ordningen. Gruppen skal finne en modell som skal styrke politiets rolle i saker som omhandler kriminalitet mot dyr.

Mattilsynet ønsket dyrepoliti

Mattilsynet har i lang tid ønsket å prøve ut en ordning med dyrepoliti. Sommeren 2013 foreslo tilsynet å prøve ut et eget dyrepoliti etter svensk modell.

Mattilsynet mener dagens straffer for dyremishandling er mye lavere enn loven tilsier, og at lav kunnskap om dyr hos politiet er en av hovedårsakene.

- Vi har vært kritiske til politiets vilje til å prioritere dyrevelferdssaker, og til politiets kompetanse og vilje til å etterforske dem. Politiets innsatsvilje varierer for mye fra sak til sak og fra sted til sted i landet, sier tilsynsdirektør Ole Fjetland hos Mattilsynet til Nationen.

Politiet har tidligere sagt til VG at de ikke ønsker dyrepoliti.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder