SNAKK SAMMEN: Verbal kommunikasjon forhindrer misforståelser og gjør forhold sterkere, mener samlivsteratpeut Solveig E. Vennesland.

SNAKK SAMMEN: Verbal kommunikasjon forhindrer misforståelser og gjør forhold sterkere, mener samlivsteratpeut Solveig E. Vennesland. Foto:Frank May,NTB scanpix

– 10 gode ting du må si for å få et bedre forhold

Har du sagt noe godt til kjæresten din i det siste? Små gode ord er viktige for å få forholdet til å blomstre, mener psykologer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Altfor ofte tar vi folk vi er aller mest glade i for gitt: Vår kjæreste, familiemedlemmer, venner og til og med våre barn – og det skjer særlig under stress, mener den amerikanske psykiateren Joyce Marter. På sin blogg skriver hun at «vi stikker nesene våre i mobiltelefoner og datamaskiner og antar at våre kjære vet hva vi ikke klarer å si høyt». Noen ganger går det så langt at forholdet etter hvert strander og ikke lar seg reparere.

Samlivsekspert Solveig E. Vennesland sier til VG at verbal kommunikasjon er svært viktig for å få et forhold til å fungere godt.

– Det vrimler av folk som synes det er vanskelig å snakke sammen, og det handler om at de er ulike sosiale når det gjelder kommunikasjon. En liker å snakke om sin kjærlighet, mens en annen kanskje heller vil vise sin kjærlighet ved å gjøre forskjellige ting, sier Vennesland.

Misforståelser

Hun mener at verbal kommunikasjon blir veldig viktig for å forstå hverandre, og dermed verdsette hverandre.

– Det vi sliter aller mest med i parforhold er misforståelser, derfor er verbal kommunikasjon alfa og omega, sier samlivsterapeuten.

Hun forteller at hun en gang møtte et par hvor kvinnen klaget på at mannen snakket så lite. Men mannen forklarte det med at han hadde jo sagt ja i kirken – og at han skulle si ifra om det etter hvert forandret seg til nei.

– Man bør snakke sammen før det går så langt, sier Vennesland. Hun har sett på Joyce Marters liste over 50 ting du bør si tilpartneren din for å få forholdet til å blomstre.

–Ti gode ting å si til kjæresten:

Her trekker hun ut sine ti favoritterfraser, ut fra hva hun er mener er viktigst å kommunisere i et forhold:

(Venneslands kommentarer i kursiv)

* Takk. Takk for alt du gjør for meg og alle verdier du skaper i livet mitt.

– Veldig viktig å ikke ta sin partner som en selvfølgelig. Dette handler om å bli sett og verdsatt.

* Du er vakker. Det jeg synes er vakrest ved deg, på innsiden og utsiden er… (fyll ut det som passer!)

– Partneren trenger bekreftelse på at hun/han blir godtatt, og respektert for den man er.

* Jeg bryr meg om følelsene dine

– Med dette utsagnet bør du lytte til den andres tanker og følelser. Dette viser at du bryr deg om hvordan din partner har det, det er høyt verdsatt.

* Hva kan jeg gjøre for å støtte deg

– Her viser man at man vil hjelpe sin partner, at man er interessert i å lære den andre å kjenne. Det skaper trygghet og utvikler forholdet.

* Hva synes du om vårt forhold?

– Når man spør om hvordan man har det sammen i et forhold, så viser man interesse for forholdet og for den andre. Man ønsker å vite hva den andre mener, og det legger til rette for forbedringer om det trengs.

* Jeg stoler på deg og vårt forhold.

– Tillit er grunnmuren i ethvert forhold. Få det frem og legg til rette for dette.

* Jeg respekterer deg.

– Veldig viktig at partneren føler seg respektert og godtatt. Man trener ikke være enige i ett og alt, men respekten må være til stede i et godt forhold.

* Jeg har tro på deg

– Man blir sterkere av at andre har tro på seg, og det er særlig viktig at partneren støtter opp om sin kjæreste.

* Du står fritt til å være akkurat den du er i vårt forhold

– Mange er opptatt av å forandre partneren for å bli mest mulig like. Det blir feil, og den verste fallgruven man kan gå i er å forsøke å endre den andre. Man må få være fri til å være seg selv og tro mot seg selv og sitt indre.

HVA ER DINE BESTE RÅD TIL HVA DU BØR SI TIL PARTNEREN FOR Å STYRKE FORHOLDET? DEL I KOMMENTARFELTET!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder