En gammel og litt traust kommode ble blank og trendy med hvit bengalakk. Er du dristigere, kan du velge skarpere farger. Foto: Ida Lindvall

Slik kan du redde en bondekommode

Ved bruk av bengalakk kan du fornye gamle og kjedelige møbler, og gi dem et trendy utseende.

  • Ida Lindvall (hjem.no)

Artikkelen er over ni år gammel

www.hjem.no

Hjem.no har tidligere i høst skrevet om gjenbruk og resirkulering av gamle møbler og interiør, som er høstens store interiørtrend. Å fornye en bondekommode trenger ikke være tidkrevende, og du slipper unna med noen hundrelapper

Du trenger:
Grunning
Slipepapir eller slipesvamp (120 -180)
Sparkel om du vil tette igjen sprekker
Malekost
Maling/lakk
White spirit

Oljebasert maling eller bengalakk lukter en del og bruker lang tid på å tørke, men gir det blankeste resultatet. Vannbasert maling er nesten luktfri og tørker veldig fort, men gir deg et mindre blankt resultat. Velg det som passer best for deg. Vi valgte en oljebasert bengalakk for å få det blankeste resultatet.

LES OGSÅ: Få de fine tregulvene tilbake!

Forbered bonden for opprustning

Forarbeidet er viktig for å få et godt resultat. Etter rengjøring, må kommoden grunnes to ganger, og pusses med pussesvamp eller sandpapir før den males. Foto: Ida Lindvall

Har møbelet stått lenge og samlet støv og skitt, må det vaskes først. Fukt en ren klut, hell på litt grønnsåpe og vask over alle deler du skal male. På denne måten sitter både grunning og maling bedre, og du slipper ujevnheter og støv i det ferdige resultatet.

Når treverket har tørket, går du over med slipepapir for å jevne ut tre som har løftet seg opp under vaskingen. Hvis vil ha vekk synlige sprekker, som det gjerne er i slike gamle tremøbler, kan du sparkle igjen sprekkene. Husk å ta ut skuffene!
På tide å grunne. For å få best mulig resultat anbefales det å grunne to ganger, og siden grunning er vannbasert, tørker den svært fort. Dermed rekker du å grunne to ganger på en dag. Mellom grunning en og to går du nok en gang over hele kommoden med slipepapir. Skyll kosten du har brukt til grunning godt med varmt vann, og tørk av med kjøkkenpapir.

LES OGSÅ: Få frem gløden i gamle tremøbler

Moderne bonde i byen
Å male med bengalakk kan være ganske sølete, så pass på å ha nok aviser på gulvet før du begynner. Mal med rette strøk og følg «treretningen», slik at du får minst mulig motstand i strøkene og dermed dekker best mulig. Mal også bena på kommoden.

LES OGSÅ: Flislegging over kjøkkenbenk

Før du gir deg, er det lurt å gå nøye over kommoden for å fjerne maling som har rent før den tørker.

Det anbefales ikke å legge på et nytt strøk før om et halvt døgn. I mellomtiden er det viktig at du lufter godt.

Og resultatet...
En gammel bonde har fått et nytt liv!

MYE blankere...

OG MYE mer trendy!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder