STORE FORSKJELLER: Det skiller enormt mye på hvor mye en 40-liters sekk inneholder. Her er ingeniør ved Norsk Institutt for skog og landskap, Eirik Nordhaugen, på vei for å måle innholdet. Foto: Jan Petter Lynau

Selger søkkvåt ved i sprengkulden

Stor etterspørsel kan gi mer ubrukelig ved

Enorme sprik i netto vedinnhold per sekk

Spar inntil 7350 kroner på riktig vedkjøp

Veden fra den landsdekkende kjeden Hageland var så fuktig at den er ubrukelig som ved, ifølge VGs vedeksperter.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Nibio

AvEgil Svendsby, Øystein Larsen-Vonstett og Christina Svanstrøm

VGs store vedtest avslører at den testede vedsekken hadde et fuktinnhold på utrolige 38 prosent. Det er faktisk nesten dobbelt så fuktig som det som defineres som tørr, fyringsklar ved.

- All ved med høyere fuktinnhold enn 25 prosent har dårlig kvalitet. De dårligste ville du ikke fått fyr på i ovnen, sier seniorforsker Simen Gjølsjø ved den nasjonale forskningsinstitusjonen, Norsk institutt for skog og landskap, som tidligere var kjent som Skogforsk.

Kilde: Skogforsk

Rekordsalg

Sammen med sin kollega, avdelingsingeniør Eirik Nordhagen har han på oppdrag fra VG testet ved.

Sprengkulden har gitt rekordsalg av ved, men langt fra all fyringsveden som selges fortjener betegnelsen ved.

Det kan i alle fall VGs test tyde på.

Les også: Her er de beste strømspare-tipsene

Vedsekker fra i alt åtte bensinstasjoner, byggvarekjeder og spesialbutikker på ved er undersøkt.

Så fuktig var veden fra Hageland at ekspertene fra Norsk institutt for skog og landskap måtte legge den i et spesiallagd tørkeskap for å kunne måle fuktigheten i den. Måleren deres fungerte bare opp til 30 prosent fukt.

- Dette er ikke holdbart. Vi har fått skriftlige garantier fra vår leverandør i Litauen at veden skal holde mellom 20 og 25 prosent fuktighet, så dette vil vi ta opp umiddelbart, sier innkjøpskoordinator for Hageland, Knut Magnar Tveit.

Selger seg selv

Han frykter at den enorme etterspørselen etter ved kan gå ut over kvaliteten.

- Det er veldig lett å selge ved om dagen. Det er derfor viktig at dette ikke går ut over kvaliteten,

Les også: Slik fyrer du billigst

De andre kjedene leverte tørr og god ved. Her er det prisen på sekken og hvor mye du faktisk får i en vedsekk som avgjør fyringsøkonomien.

- En 40 liters sekk er ikke 40 liter ved. Det skiller faktisk opp mot 40 prosent vedinnhold mellom Oslo Vedhandel sin sekk og Plantasjen sin sekk. Det betyr mindre ved og dårligere økonomi for den som kjøper de halvfulle sekkene, sier Simen Gjølsjø til VG.

Tusener å spare

Assisterende butikkleder Øyvind Koller ved Plantasjen Kolsås Bærum mener butikken ikke selger noe annet enn hva de reklamerer for.

- Vi reklamerer lokalt med at sekken på 40 liter inneholder omtrent 14 kg ved. Viktigst for oss er at veden holder lav fuktighet, og som testen viser er tørr ved noe vi er gode på.

Les også: Miljøvennlig å bytte ut peisen med peisovn

Ellers viser testen at det ikke alltid er den tilsynelatende billigste veden som gir den beste fyringsøkonomien. Den rådyre 60 liters sekken på Statoil til 109 kroner gir faktisk billigere varme per kWh enn 40 liters sekken fra Plantasjen.

Klart best fyringsøkonomi gir imidlertid Oslo Vedhandel. Kjøper du den tørre og godt prisede 40 liters vedsekken til 55 kroner, sparer du hele 7350 kroner i året sammenlignet med veden fra Esso, som gir den dyreste fyringsøkonomien i testen (ved et varmeforbruk på 15 000 kWh.)

Slik kan du teste veden:

Tørr ved er både lettere å fyre opp og gir to til tre ganger så mye varme som fuktig ved, og mindre sot i pipen.

Slik finner du ut om den er skikkelig tørr:

** Slå kubbene mot hverandre og hør etter en syngende eller hul klang. Dette tyder på tørr ved.

** Legg en vedkubbe i en tett plastpose i et varmt rom. Blir det dugg på innsiden av posen, er veden fuktig.

** Tørr ved har ofte markante tørkesprekker.

** Ta litt Zalo oppvaskmiddel på den ene enden av kubben, og blås i den andre. Bobler oppvaskmiddelet, er dette et tegn på at veden er tørr. Du kan også bruke spytt til dette.

** Sjekk at veden er skikkelig pakket, at den er lys og fin og ikke er full av sopp eller mørk i fargen.

Slik testet vi kjøpeveden:

** Veden er kjøpt inn på følgende steder: Maxbo Vækerø Oslo, Christiania vedforretning Oslo, Oslo vedhandel Oslo, Hageland Kolsås Bærum, Plantasjen Kolsås Bærum, Esso Ramstadsletta, Statoil Sandvika, Shell Kolsås Bærum.

** Alle sekkene ble så fuktmålt ved Skogforsk på Ås av forsker og vedspesialist Simen Gjølsjø. Så ble sekkene veid, og vedvolum ble målt ved at sekkene ble senket i en tønne.

** Gjølsjø har på denne bakgrunnen og prisene på sekkene beregnet dataene på de forskjellige vedsekkene.

** Terningkastene er gitt med hovedvekt på pris pr. kWh, men fuktighet i veden er også et viktig kriterium.

** Pris pr. kWh er en teoretisk pris. I praksis vil du bare få utnyttet mellom 50 og 80 prosent av dette, fordi vedovners virkningsgrad varierer ut fra hvor nye og rentbrennende de er.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder