RENE BIKKJER og glatte gulv er det beste for allergikere. Foto: flickr-bruker tonystl

Pollensesongen: Inneklimatips for allergikere

Er du plaget av allergi bør du rengjøre hjemmet ofte og unngå lufting midt på dagen.

Reidar von Hirsch (hjem.no)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Hjem.no- Hunder sliter like mye med pollen som oss menneskerEkstremt mye bjørkepollen i Sør-NorgeKan gå mot årets første pollen-toppHevder onani hjelper mot høysnue

Det er tipset fra Rose Lyngra i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), nå når pollensesongen virkelig begynner å bli en plage over hele landet.

- Akkurat nå er det først og fremst bjørkepollen som er problemet. Sesongen begynner å gå over i Trøndelag og på Østlandet og beveger seg nå oppover i landet. Gresset er også kommet og varer hele sommeren, og mot slutten av sommeren vil vi få burota, sier Lyngra til hjem.no.

Se dagens pollenvarsel her

Kommer inn over alt
Bjørkepollen sprer seg lett og langt og man behøver ikke bo midt i skogen for å være plaget av dette. Det kommer seg inn i huset gjennom åpne dører og vinduer, men også gjennom ventilasjonen dersom man ikke har filter i denne.

Fuchsia er en av plantene som ikke er så farlige for allergikere. Foto: flickr-bruker BaylorBear78

Tips til allergikeren
Rose Lyngra har disse tipsene til folk som snufser og nyser i sommerværet:

- Ikke luft midt på dagen i pollensesongen - hold dører og vinduer lukket.
- Vask og gjør rent ofte - bruk tørre metoder (mikrofiberkluter og tørmopp).
- Ikke tørk klær og sengetøy ute.
- Skift klær når du har vært ute, og ta gjerne en dusj for å fjerne pollen fra hud og hår.
- Bytt filter i ventilasjonsanlegget.
- Bit tennene sammen og vask også kjæledyrene når de har vært ute.

Les også: Ekstrem strømsparing med nye typehus.

Tørr vask best
- Det er klart at glatte flater som er lette å holde rene er det beste materialet. Man bør ta hensyn til at pollenet legger seg på slike overflater, sier Lyngra.

Du bør vaske over alt hvor pollenstøv kan legge seg - ikke bare på golvene. Gå over alle flater med en mikrofiberklut jevnlig for å hindre at det rekker å bygge seg opp.

Ikke bruk vann i rengjøringen. Det er flere grunner til dette, men tørrvask er mer effektivt, og kjemikalier i rengjøringsmidlene kan være problematiske for folk med allergier.

Lyngra forklarer at dersom man har tregolv med glipper, kan det i verste fall oppstå mugg i disse dersom man bruker vann. Kanskje ikke nok til at treverket blir skadet, men ille nok til at man kan få reaksjoner.

Luftrenser mot allergi
- Luftrensere kan også være gode for folk med allergi. Disse fungerer ikke over hele huset, men i et og et rom, så man bør sette denne ved vinduet i for eksempel soverommet.

Det såkalte HEPA-filteret i luftrenserne er svært effektivt mot svevestøv, men det er stor uenighet om hvor effektive disse apparatene faktisk er. NAAF har godkjent to slike luftrensere, fra produsentene Daikin og Lux.

I alle tilfeller anbefales det ingen å kjøpe en luftrenser før man har prøvd seg frem med skikkelig lufting og fullstendig rengjøring over en tid.

Les også: Gammel hyttetomt ble spektakulær villa.

Hvilken støvsuger?
Støvsugeren din bør være rimelig god. NAAF anbefaler en del modeller, men har ikke kapasitet til å teste alt på markedet, selv om det er et stort trykk for å få deres godkjenning. Derfor er det kun to modeller som ligger på deres anbefalingsliste, og begge er av relativt dyre typer som man kjøper fra dør-til-dør-selgere.

- Det aller beste er å ha sentralstøvsuger, i og med at den ikke gir noe returluft inn i boligen, sier Britt Ann Høiskar, fagsjef for inneklima i NAAF.

For det er her problemet ligger: en dårlig støvsuger vil samle opp de store partiklene, men sende de mindre tilbake i rommet. For å unngå dette bør du ha en støvsuger med et såkalt HEPA-filter. Disse filtrene skal fjerne opptil 99,97 prosent av partiklene man støvsuger opp.

- Vi anbefaler alltid å kjøpe kvalitet - det lønner seg alltid. Det kan godt være at det er støvsugere på markedet som er like gode som de vi har testet, sier Høiskar.

Oppussing for allergikere
Sintef har gitt ut en svært omfangsrik guide (pdf) for hvordan du kan legge bedre til rette for allergikere i hjemmet, og det er svært mange ting som spiller inn.

Oppussing fører nesten alltid til at store mengder støv og skitt blir spredd omkring i rommene. Jobb med en god støvmaske, og ikke vær redd for å legge i noen ekstra kroner når du kjøper denne.

Les også: Dette kan du bygge uten å søke.

Maling uten avgasser
Maling kan avgi en del problematiske avgasser, men i de siste årene har forskjellige produsenter lansert typer som har fått svanemerket. Disse er ikke nødvendigvis allergivennlige, og derfor har NAAF i tillegg godkjent noen produkter som er bedre for allergikere og andre som er skeptiske til avgassing fra maling.

Er man redd for at man skal reagere på malingen, kan tapet være et bedre valg, men da igjen må man unngå tekstiltapeter, som har det med å samle støv.

Skal man skifte ut gulvene er det glatte golv som er det beste - dette gjør tørrvask inne mye enklere.

Teppegulv og allergi
Teppegulv har hatt en liten oppsving i de siste årene, og ifølge flere produsenter skal disse være bra for allergikere siden de binder opp støvet i teppefibrene i stedet for å la dem fly fritt i lufta.

Mange teppeselgere referer til en tysk undersøkelse som viser til at det er funnet mer støv i luften over glatte gulv enn over teppegulv, men denne undersøkelsen foreligger ikke i form av noen vitenskapelig rapport.

- Det er nok riktig at nye tepper binder støv, men dette gjelder i et begrenset tidsrom. Etter hvert vil teppegulvet bli mettet med støv og det vil kreve en iherdig rengjøring dersom man vil forsøke å holde rommet noen lunde støvfritt, forklarer Lyngra.

Bakteriebomber
Gamle tepper fungerer som reservoar for organisk materiale med allergener, bakterier og bakterierester, og hvis de i tillegg blir fuktige vil de bli et oppvekstmedium for midd, mugg og bakterier.

- Vi anbefaler ikke at man legger faste teppet i det hele tatt. Løse tepper som kan renses eller bankes regelmessig og som er lette å håndtere kan man benytte i boligen, men helst ikke på soverom.

- Det er lett å få tepper til å se rene ut, men undersøkelser vist at det er mye vanskeligere - for ikke å si umulig - å fjerne all tilført forurensning, sier Lyngra.

Les flere interiør- og boligartikler på hjem.no.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder