TERMISK KAMERA: Forskere har brukt termisk kamera for å undersøke hvordan kontakt med mennesker påvirker dem. På bildet til høyre er hunden sammen med mennesker, som vises gjennom økt temperatur. Foto:,Nestlé

Ny studie: Hunder blir gladere når de er med mennesker

Svensk forsker: Dyr viser ikke alltid på utsiden hvordan de har det

Norsk dyreatferdsekspert: Vi trenger studier som dette

Forskning har lenge bekreftet at det å ha husdyr gjør oss lykkeligere og gir oss bedre helse. Nå kan ny forskning tyde på at kontakten har tilsvarende effekt på dyrene.

  • Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

At kontakt med dyr gir oss mennesker mye glede er det liten tvil om. Stadig mer forskning viser også at dyrehold gjør oss friskere, ved at det kan redusere blodtrykk, depresjoner, og stress, og gjøre oss mer sosiale og fysisk aktive.

LES OGSÅ: Pelskledde eldrevenner

I 2013 fant norske forskere at hundeeiere er friskere og mer utadvendte enn både katteeiere og de som ikke har dyr.

Forsker: Vet mindre om hunders positive følelser

Hvordan kontakt med mennesker påvirker hunders positive følelser og lykke, er det dog ikke forsket like mye på.

VARME POTER: Temperaturendringer er mer synlige på potene til hunden, siden de ikke er dekket av pels. Potene er det eneste stedet på hunden hvor det er svettekjertler. Foto:,Nestlé

I disse dager gjennomfører forskere fra Nestlé Purina Petcare undersøkelser for nettopp å finne ut om ekstern stimuli bringer frem lykkelige følelser hos hunder.

– Vi har lenge hatt kunnskap om hvordan å måle negative følelser, som stress og angst hos dyr. Vi vet imidlertid mindre om positive tilstander, som glede og begeistring, sier Ragen McGowan, forsker hos Nestlé Purina Petcare, i en pressemelding.

Hun har tidligere publisert flere artikler og studier i anerkjente tidsskrifter, og er også tilknyttet Sveriges landbruksuniversitet.

LES OGSÅ: Hunden Harvey Moon ble lykkeligere da han farget pelsen

Bruker termisk kamera

Når mennesker blir opprømte, blir vi gjerne litt varme og får mer farge i kinnene. På samme måte fører også endringer i en hunds følelser til at blod strømmer til enkelte deler av kroppen, samtidig som temperaturen øker.

Forskerne har brukt termisk kamera til å måle temperaturendringer i dyrenes øyne, øre og poter.

Studien er planlagt publisert neste år.

VGTV: Disse dyrevideoene blir du glad av

For å se på hvilket utbytte dyr får av menneskekontakt, sendte forskerne en gruppe mennesker til en kennel. Der satt gruppen seg ned i femten minutter med hunder de aldri hadde møtt før.

Termiske bilder viste at hundene opplevde en økning i positive følelser som et direkte resultat av kontakten med menneskene, selv om de var fremmede.

Det er ikke alltid lett å se på hunder hvordan de har det på innsiden, ifølge McGowan.

– Du kan forlate en hund i et rom, og den kan øyensynlig løpe urolig rundt, selv om den på egentlig bare koser seg og oppdager et nytt sted. Ved å identifisere interne indikatorer på hvordan hunder har det følelsesmessig, kan vi lære mer om hvordan vi kan behandle dem best mulig.

– Hunder har utviklet seg til å sette pris på mennesker

Gry Løberg er utdannet etolog, et forholdsvis nytt fag som innebærer læren om dyrs atferd. Hun er ikke overrasket over hva forskerne har funnet så langt.

– Vi har veldig mange huller i kunnskapen vår om hunder, så dette er veldig interessant og kan hjelpe oss med å gjøre de tingene som fører til positive emosjoner hos hunder, sier Løberg til VG.

HULL I KUNNSKAPEN: Hunde-ekspert Gry Løberg ønsker forskningen velkommen. Her er hun fotografert med hunden Ops i Løbergs hage i Asker i 2012. Foto:Gjermund Glesnes,VG

VG-kåring: Dette er Norges søteste hunder!

Ifølge Løberg har hunder utviklet seg til å sette pris på mennesker.

– De setter mer pris på samvær med mennesker enn med hverandre. I Ungarn slapp forskere inn hundevalper og ulvevalper i et rom med en menneske og en hund. Hundevalpene søkte seg til mennesket, mens ulvevalpene gikk til hunden. Man ser også at hunder har lettere for å bli fortrolige med damer enn menn.

Det gjøres for tiden mye interessant forskning om båndet mellom hund og menneske, men man ikke har gjort så mye for å undersøke positive følelser hos hunder, ifølge Løberg.

– Man vet mye om at hunder knyttes til mennesker emosjonelt, på samme måte som barn til foreldre. Men vet blant annet at det å ha det hyggelig sammen, leke og trene, skaper en bedre relasjon enn å gi hunden mat.

Red.anm.: Undersøkelsene gjennomføres av forskere ved Nestlé, et selskap som blant annet produserer dyremat av merket Purina. Hovedforskeren i studien er imidlertid også knyttet til Sveriges landbruksuniversitet og står bak en rekke store publikasjoner tidligere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder