MØTTES HER: I tiltalen kommer det fram at 47-åringen møtte 19-åringen ved denne parkeringsplassen i Nydalen. Ifølge tiltalen skal totalt fire bilselgere ha møtt opp og blitt lurt i dette området. Dette er et arkivbilde. Bilene som er avbildet har ingenting med tiltalen å gjøre. Foto: Robert S. Eik , VG

Tiltale: 19-åring rundlurte bileiere for over en million kroner

Erkjenner grovt bedrageri

Den tiltalte 19-åringen skal ha stukket av med store kontantbeløp i forbindelse med private bilkjøp.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sammen med en eller flere medhjelpere skal 19-åringen ved flere anledninger ha lurt bilselgere til å gi fra seg flere hundre tusen kroner i forbindelse med private bruktbilsalg.

Allerede som 15-åring ble den tiltalte dømt for medvirkning i et lignende bedrageri.

Utga seg for å være megler

VG har snakket med et av ofrene i saken. Mannen (47) ønsker ikke å stå frem med navn. I februar 2013 lå 47-åringens bil, en BMW, ute til salgs på Finn.no.

Les også: BMW-eierens reservenøkkel avdekket forsikringssvindel

47-åringen sier at den tiltalte ringte ham og var interessert i å kjøpe bilen, og at handelen måtte skje raskt fordi han skulle på jobb i utlandet.

I løpet av samtalen skal tiltalte spurt om ikke 47-åringen kunne være interessert i å få deler av betalingen i euro til en god kurs.

På denne måten ville han og de andre selgerne i tiltalen tjene mer på salget, ifølge tiltalen.

Les også: Lurte til seg over tre millioner kroner fra banker og Finn.no

47-åringen og tiltalte skal så ha avtalt å veksle pengene med hverandre. Pengene stammet angivelig fra meglervirksomheten tiltalte utga seg for å drive i Monaco. 47-åringen ringte revisoren og regnskapsføreren sin for å forsikre seg om at dette var lovlig. Noe det var. I tillegg til bilen hadde derfor selgeren med seg 110.000 kroner i kontanter som skulle veksles i euro. Senere på dagen avtalte de to å møtes på en parkeringsplass i Nydalen i Oslo.

Les også: Spilleavhengig takbygger tiltalt for å ha svindlet eldre for store summer

Stakk av med kontanter

– Det kom to velkledde, veltalende yngre menn. Den ene satt seg i førersetet på bilen, han andre satt seg bak meg. Etter noen minutter begynte han i baksetet å spørre om pengene. Han sa han ville se pengene først, sier 47-åringen til VG.

Sett denne? Tiltale: Disse minibankene ble utsatt for svindel

47-åringen forklarer at han ga 19-åringen konvolutten med kontanter. Kort tid etter stanset bilen på parkeringsplassen.

19-åringen gikk ut av bilen, og da 47-åringen prøvde å stanse ham, ble han forsikret om at kompanjongen hans kunne stå her og vente sammen med ham mens 19-åringen gikk på hotellrommet for å hente euroene som skulle brukes til betalingen.

– Når jeg tenker i ettertid, så fatter jeg ikke at jeg gikk med på det, sier 47-åringen til VG.

Etter noen minutter skal 19-åringen ha ringt bilselgeren som fortsatt sto på parkeringsplassen med kompanjongen.

Les også: Politiet frykter skimmingliga på Østlandet

– Han ba meg videreformidle at de var i ferd med å få parkeringsbot på bilen de kom i. Dette var det siste jeg så til dem, sier 47-åringen til VG.

Flere dommer

VG har gjennomgått 19-åringens tidligere domfellelser. I 2012 ble han dømt for å ha deltatt i et lignende bedrageri. Bedrageriet følger den samme modusen som de han nå står tiltalt for. I dommen beskrives fremgangsmåten som «utpreget utspekulert».

Da offeret ikke ville gi fra seg penger, ble han angrepet og slått til blods før bakmennene stakk av med 50.000 kroner i kontanter.

Året etter, i 2013, ble han dømt for medvirkning til legemsbeskadigelse med et «særlig farlig redskap», står det i dommen.

Ble kjent igjen

47-åringen anmeldte forholdet, og i politiets billedbank pekte han ut 19-åringen. Bilselgeren er langt fra den eneste som har anmeldt mannen for lignende bedragerier.

I tiltalen mot 19-åringen opplistes ni forskjellige tilfeller av grovt bedrageri, bedrageri, grovt tyveri og tyveri. Alle tiltalepunktene stammer fra falske bilkjøp hvor penger ble tatt fra selgeren. Han skal ha brukt flere forskjellige alias i forbindelse med de forskjellige kjøpene.

Den største enkeltsummen mannen skal ha klart å lure til seg er ifølge tiltalen på 500.000 kroner i kontanter.

Det har blitt lagt ned påstand om erstatning til ofrene på nærmere 1,1 millioner kroner.

Les også: Tidligere LSK-spiller tiltalt for NAV-svindel

Mannens forsvarer, Maggi Vineshaugen Rødvik, sier til VG at klienten hennes erkjenner straffskyld på fem av tiltalepunktene, bl.a. for bedrageriet av 47-åringen og bedrageriet hvor han fikk med seg en halv million kroner i kontanter.

– Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken ytterligere, sier Vieshaugen Rødvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder