Barnepsykologer: Kan ødelegge tilliten mellom barn og foreldre

FORELDRE PÅ TELEFONEN: Barna er lei av at mamma og pappa er på telefonen. Trebarnsmor Cecilie Vanem innrømmer at hun av og til kan være fraværende når hun er på smarttelefonen. Foto:Stian Lysberg Solum/ Dipper,

Norske foreldre om mobilbruk
hjemme: #vgdigitaleliv: - Vi blir mer fraværende

Bruken av smarttelefon og internett har gjort oss mer fraværende på hjemmebane, innrømmer norske småbarnsforeldre.

 • Marie Moen Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

Og ekspertene VG har snakket med er klare i sin tale: Det er foreldrene som er de store syndebukkene når det kommer til overdreven smarttelefonbruk i norske hjem. Og det frustrerer barna.

Den ferske infact-målingen, som ble utført for VG i forrige uke, viser følgende:

** 4 av 10 nordmenn mener at bruken av nett og smarttelefoner gjør familiemedlemmer mer fraværende i forhold til hverandre.

** Blant de i aldersgruppen 30–44 år, er tallene enda høyere: Her svarer over seks av ti av de spurte det samme. Dette er den aldersgruppen som i størst grad befinner seg i småbarnsfasen.

Hvordan har bruken av smarttelefoner og sosiale medier påvirket deg?Fortell din historie! #vgdigitaleliv

Føler seg avvist

Smarttelefonene trenger seg inn i livene våre – også når vi er hjemme med familien. Hvordan påvirker det forholdet mellom foreldre og barn når mamma og pappa sitter fordypet i smarttelefonen når poden har noe viktig å fortelle?

EKSPERT: Psykolog og redaktør for Norsk Psykologforening, Bjørnar Olsen. Foto: Linda Schade Foto: ,

– Før var det foreldrene som ble frustrerte over barnas fravær – for eksempel når de så på TV. Nå er det barna som er frustrert over at foreldrene surfer på telefonen hele tiden. Den naturlige tilstedeværelsen til foreldre blir borte. Vi har en liten datamaskin i lommen som fungerer som et avbrytelsessystem. Foreldre har alltid brutt ut av samværet med barn, og klarer selvsagt aldri å være 100 prosent til stede i deres liv hele tiden. Men nå skjer det oftere. Barna kan føle seg avvist og tilsidesatt, sier psykolog og redaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, Bjørnar Olsen, til VG.

Under hans arbeid og samtaler med familier har Olsen inntrykk av at det har dukket opp et nytt fenomen: Ungene er sjalu på foreldrenes bruk av duppedingsene. De føler at de må slåss om foreldrenes oppmerksomhet – mot en mobiltelefon. Og at de til tider blir nedprioritert.

Mobilen skal være med overalt

VGs undersøkelse viser klart at mange foreldre synes smarttelefonene gjør dem mer fraværende. Men likevel fortsetter de med skjermbruken. I den samme undersøkelsen får respondentene følgende spørsmål: «Hva er din holdning til bruken av internett i din husstand?»

Her svarer 69 prosent at de mener den er passe.

– Jeg tror foreldre gjør det litt ubevisst. Mobilen har bare sklidd inn i hverdagen, og den skal bare være med overalt, sier Olsen.

Kroppsspråk og blikkontakt nødvendig

Bettina Sunde er barnepsykolog og psykologspesialist fra Universitetet i Oslo. Hun mener at foreldre tror de klarer å fokusere på smarttelefonen og barna samtidig – men så enkelt er det ikke, mener hun:

– Man tror kanskje at man klarer å kommunisere med de på mobilen og barna samtidig, men det gjør vi ikke. Barna føler at de alltid kommer i annen rekke. Til slutt kan ungene gi opp foreldrene sine, og i verste fall ødelegger det tilliten barna har til oss, sier Sunde til VG.

Videre forklarer hun hvor viktig det er viktig for foreldre og barn å være fokusert på det samme. Kroppsspråk og blikkontakt er nødvendig i kommunikasjon – og spesielt med små barn.

– Når vi for eksempel er på lekeplassen, vil barn hele tiden sjekke med foreldrene sine hva som er trygt. Hvis de ser at vi er skeptiske i blikket, forstår de at de må holde seg unna. De skjønner at den store hunden er farlig, eller at de ikke bør gå ut på veien. Denne kommunikasjonen kan vi gå glipp av dersom vi har øynene ned i telefonen, sier psykologspesialisten.

Hun forklarer videre at småbarnsforeldre gjerne er de i samfunnet som bruker sosiale medier og smarttelefoner hyppigst. Hun råder foreldre til å legge bort skjermen når de er med barna.

– Er det noe positivt med alt dette?

– For familien er det nok nesten bare forstyrrende. Men telefonene og nettbrettene kan bidra til en fin form for læring. Og barn som kanskje ellers ville vært litt utenfor i samfunnet, kan være med på sosiale medier, sier Sunde.

– Bekymret

Professor og barnepsykolog Willy-Tore Mørch er bekymret for innvirkningen duppedittene har på familieforholdet.

Ekspert: Professor Willy-Tore Mørch på Universitetet i Tromsø. Foto:Terje Mortensen,VG

– Teknologien i seg selv gjør ikke noe med relasjoner. Men det er når foreldrene mister grepet, og bruker for mye tid på smarttelefonene og sosiale medier, at det blir et problem. Det blir farlig når foreldre hører telefonen plinger ved middagsbordet – men ikke klarer å la den ligge, sier Mørch.

– Fikk ikke kontakt med mamma

Trebarnsmoren Cecilie Vanem er mobilsjef i mobilselskapet Dipper. Hun har arbeidet mye med mobilbruk, og mener at den hyppige smarttelefon-bruken gir foreldre en falsk trygghet.

– Når man har gitt barnet eller ungdommen sin en telefon, og vet at de ofte sitter klistret til denne mobilen, forventer man at de skal svare på henvendelsene dine. Hvis jeg sender melding til tenåringsbarna mine, uten å få svar, blir jeg jo livredd. Slik er det nok for veldig mange foreldre. Mange gir nok ungene sine mobil fordi de skal kunne passe på dem hele tiden, sier Vanem til VG.

I likhet med de andre ekspertene VG har pratet med tror Vanem at foreldrene er hovedproblemet når det kommer til smarttelefon-bruken i familien. Hun sier at hun selv har opplevd hvordan sosiale medier kan sluke oppmerksomheten fra barna – uten at man tenker over det.

– Noen ganger når jeg er stresset, og holder mye på med telefonen, har barna mine sagt «mamma, kan du ikke legge bort den nå?» Da blir jeg selvfølgelig kjempelei meg fordi jeg ikke er til stede når de prater til meg. Samtidig synes jeg det er bra at de sier ifra. Og det tror jeg er viktig at man prater om i familien; man skal si ifra til hverandre om det blir for mye skjermtitting, sier Vanem.

Hun presiserer at hun synes mobilen er et viktig verktøy i hverdagen, men at man må passe på at det ikke blir for mye.

– Det kan nok være lurt å tenke litt gammeldags her, og legge fra seg telefonen – og bare være nære og fokuserte av og til. Man blir også sliten av å hele tiden være tilgjengelig, sier hun.

Les også

 1. Pappa inrømmer: #vgdigitaleliv: - Telefonbruken gikk utover sønnen min

  Da den ti år gamle sønnen til Thomas Moen scoret sitt første fotballmål, satt pappa med hodet ned i telefonskjermen.
 2. Forskere frykter smarttelefon-bruk
  går på helsa løs: #vgdigitaleliv: Slik påvirkes hjernen din

  Før satt all kunnskap i hjernen. Nå sitter mesteparten av den i telefonen din.
 3. #vgdigitaleliv: Test deg selv: Er du mobilavhengig?

  Sjekker du mobilen ofte? Blir du stresset av å være uten den? Da kan du være avhengig.

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Fire eksperter svarer: #vgdigitaleliv: - Når bør barnet få sin første mobil?

 2. Helsesøstre om norske tenåringer: #vgdigitaleliv: - Status å ha foreldre som bryr seg

 3. Pappa inrømmer: #vgdigitaleliv: - Telefonbruken gikk utover sønnen min

 4. Norske barn: Foreldre bruker mobilen for mye og trener for lite

 5. #vgdigitaleliv: VG-tall: Så mange snoker på partneres mobil

 6. Pluss content

  Denne familien har innført mobilfri sone

Fra andre aviser

 1. Jordmødre til nybakte foreldre: – Ikke la mobilen komme mellom dere og babyen

  Bergens Tidende
 2. Hjemme hos denne familien er det tydelige regler for skjermbruk: – Det er en del av barneoppdragelsen

  Fædrelandsvennen
 3. Stadig flere yngre barn får mobil: Flere svarer at de bruker mer tid på mobilen enn med familien

  Fædrelandsvennen
 4. Advarer småbarnsforeldre mot mobilbruk

  Bergens Tidende
 5. Jordmødre til nybakte foreldre: Se på babyen – ikke på mobilen!

  Aftenposten
 6. Psykolog mener foreldre bør ha barnas passord

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder