FJERNET: Disse badelekene er blant produktene som er trukket tilbake av Mijødirektoratet etter at det ble påvist giftstoffer i dem. Foto:,Miljødirektoratet

Miljødirektoratet avdekket forbudte stoffer i badeleker

Solgt på badeanlegg og svømmehaller i mange år

Solgt 20 000 produkter i Norge

Direktoratet stoppet salget av to typer badeleker, en badeball og en badering, fordi de inneholdt ulovlige hormonforstyrrende stoffer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var i vinter at Miljødirektoratet, sammen med åtte europeiske land, gjennomførte en tilsynsaksjon av leker til barn i målgruppen tre år og yngre.

Der avdekket direktoratet flere tilfeller av de forbudte giftstoffene DINP og DEHP, som ofte benyttes til mykggjøring av plastprodukter (se faktaboks).

Nå er salget av de aktuelle lekene stanset.

Badelekene er importert av Klubben AS, som selger svømme- og idrettsutstyr til norske aktører på det offentlige og private markedet.

– Vi har drevet i 39 år, og aldri opplevd lignende. Vi har veldig strenge krav til våre leverandører, så dette er en lei situasjon, sier partner i Klubben Kari Heggelund til VG.

Hørt om? Giftstoffer i oppblåsbar lekehest

Tusenvis av forbudte produkt solgt

Badelekene med de forbudte stoffene er solgt i over 20.000 eksemplarer, henholdsvis 7700 badeballer og over 16.500 baderinger, i en periode på mellom fem og ti år.

TREKKER TILBAKE: Partner i Klubben AS Kari Heggelund sier at de helseskadelige produktene ble importert fra en nederlandsk produsent. Foto:,Pressebilde

– Det er flott at dette blir oppdaget, men samtidig er det beklagelig at vi og våre forhandlere er kommet i en slik situasjon. Vi har videreformidlet beskjeden til alle våre klienter, som har varslet sine kunder, sier Heggelund.

Seksjonsleder i Miljødirektoratets produktilsynsseksjonen Ragnhild Orvik sier direktoratet ser alvorlig på salg av ulovlige produkter.

– Reguleringen av disse ftalatene har eksistert lenge, og særlig for produkter som små barn kan putte i munnen er regelverket vært strengt. Salget av disse produktene blir derfor stoppet, sier hun til VG.

– Hvilke sanksjoner kan direktoratet benytte i slike saker?

– Det er importørenes ansvar at produktene overholder regelverket. Når vi avdekker brudd på regelverket følger vi opp saken overfor importør/forhandler. Vi vurderer politianmeldelse ved alvorlige brudd på regelverket. Dette skal importørene være kjent med, sier hun.

Lest? Jysk tilbakekaller helsefarlige Disney-sengesett

Hormonforstyrrende

VG har tidligere omtalt det helseskadelige ftalatet DEHP, som ofte er benyttet som mykgjøring i plastprodukter.

For store mengder av giftstoffet kan virke hormonforstyrrende og skade reproduksjonsevnen til mennesker. Stoffene har tidligere blitt avdekket i regntøy for barn. Det ble også funnet spor etter det farlige giftstoffet i populære armbånd for barn tidligere i mars.

– DEHP er hormonforstyrrende stoff, og er forbudt å ha i småbarnsleker. Badeleker som barn suger og biter på kan være kilde til å få disse ftalatene, sier forsker Amrit K. Sakhi ved avdeling for miljøgifter – kilder og risiko i Folkehelseinstituttet til VG.

Hun sier det er vanskelig å si noe om hvor mye av giftstoffene barna må eksponeres for før de tar skade av det.

– Grunnen til at det er et forbud mot slike stoffer er at det er vist i forsøk at stoffet er skadelig, blant annet for reproduksjonsevnen. Lav eksponering utgjør ikke noen akutt fare, men det er ikke ønskelig at små barn skal utsette for noe de kan ta skade av når de blir eldre, sier hun.

– Hva er forskjellen på giftstoffene DEHP og DINP?

– DINP har gradvis erstattet DEHP etter at det ble innført totalforbud mot sistnevnte i leketøy. Vi har ikke like mye data på DINP, men dette stoffet er også forbudt i småbarnsleker som barn kan putte i munnen. Mens DEHP er forbudt i alle typer leker, sier Sakhi til VG.

Du kan lese mer om DEHP på Folkehelseintituttets hjemmesider, Erdetfarlig.no eller Miljødirektoratet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder