FERDIGMAT: Gourmetkokk Eyvind Hellstrøm lanserte i 2014 en rekke ferdigmatprodukter. Foto:Krister Sørbø,

Nekter å fortelle hvor
Hellstrøm-maten kommer fra

Selskapet som produserer Hellstrøms ferdigretter
sier de bruker «de beste råvarene», men nekter å oppgi hvor ingrediensene kommer fra.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Stjernekokken Eyvind Hellstrøm uttalte i februar 2014 at han skulle revolusjonere ferdigmatindustrien i Norge.

Siden de angivelig revolusjonerende ferdigrettene kom på markedet, har både maten og kokken fått kritikk fra en rekke hold.

«Beste råvarer»

Til tross for den massive kritikken, har rettene fått gode tilbakemeldinger på smaken. Da VGs smakspanel kastet sin dom over produktene, fikk rettene terningkast fem og seks.

Det er motsetningen til alt jeg har kritisert i norsk matindustri, produkter som du ikke skjønner hva inneholder, produkter som er tilsatt masse for å få lang holdbarhet og som ikke har smak, uttalte Hellstrøm i forbindelse med lanseringen.

I markedsføringen av produktene som skulle endre ferdigmatindustrien, skriver produsenten, Fleury Michon, at produktene er utviklet av profesjonelle kokker og «består kun av de beste råvarene».

Mer enn dette får ikke kundene vite om maten de kjøper.

Hvem leverandørene våre er går vi ikke ut med. Det er en del av vår policy. Det er en del av våre oppskrifter, sier Jon Bugge i Fleury Michon Norge AS til VG.

Bugge sier til VG at leverandørene er nøye utvalgt og fyller både Hellstrøms og selskapets kvalitetskrav.

– Hva produktene inneholder og hvor det kommer fra står deklarert i henhold til regelverket, sier Bugge til VG.

Hellstrøm vil ikke kommentere

I et tidligere intervju med VG har Hellstrøm uttalt at råvarene kommer Frankrike. I én av ferdigrettene benyttes det norsk laks.

VG har spurt Hellstrøm om hvilken dekning han har for påstanden om råvarene som brukes. Dette ønsker ikke kokken eller hans management å kommentere.

Hellstrøms manager, Atle Skageng sier at maten er lagd under et strengt kvalitetssikringssystem.

– De kan mat i Frankrike. Det kan Eyvind også. Han vet hvordan man skal finne de beste råvarene. Oppskriftene våre er basert på denne kunnskapen, og det er vår policy at vi hverken går ut med oppskrifter eller leverandører, sier Skageng til VG.

Slaktes av ernæringseksperter

Denne uken har det kokt rundt Hellstrøms ferdigretter. I TV 2-programet «Matkontrollen» fikk Hellstrøm kritikk for å kun ha 18 prosent fisk i fiskegratengen sin. Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, uttalte til VG at en fiskerett bør inneholde mist 50 prosent fisk.

– Det høres veldig lite ut. Det er fullt mulig å lage en ferdig-grateng med langt mer fisk. Skal man først ha en fiskemiddag, så bør det være minimum 50 prosent fisk. Alle fiskeretter bør ha så mye fisk som mulig, sier hun til VG.

NorgesGruppen mener stjernekokken burde være mer ydmyk, mens matforsker Trygve Eklund har ment at Hellstrøms påstander om revolusjonerende ferdigmat er grovt uetisk.

I februar 2014 fikk Hellstrøm og co. pepper av Mattilsynet som mente at de løy da de annonserte at ferdigrettene var uten tilsetningsstoffer og konserveringsmidler.

– Vi tilfører ikke produktene våre noen kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler, uttalte Jon Bugge i Fleury Michon Norge as til VG.

Les også

  1. Hellstrøms ferdigmat er holdbar i seks uker: Hemmeligholder informasjon om holdbarhets-metoden

    Verken Eyvind Hellstrøm eller produsenten vil si noe om varmebehandlingen de bruker på Hellstrøms ferdigmat.
  2. Kjendis-Norge om Sørvaags Hellstrøm-kritikk: Kjendiser: Vi må tåle kjeft fra Hellstrøm

    Hanne Sørvaag (34) reagerte på Hellstrøms strenge profil under innspillingen av «Hellstrøm inviterer».
  3. Hellstrøm står på sitt - men åpner for å endre teksten

    - I alle mine oppskrifter er det bare naturlige råvarer. Mine retter inneholder ingenting som er farlig eller kunstig.
  4. Hellstrøm ut mot pizza-gigant

    Kokk og programleder Eyvind Hellstrøm (65) går nå hardt ut mot Orkla Foods og Stabburet, som produserer store deler av…
  5. Skulle revolusjonere ferdigmatindustrien: Eyvind Hellstrøms fiskegrateng slaktes av ernæringseksperter

    Stjernekokk- og programleder Eyvind Hellstrøm…
  6. «Nugattimannen» lar seg ikke friste i påsken: - Kona er superfornøyd!

    Øystein Engen (31) spiste brødskiver med Nugatti til alle måltider, og ble kjeftet huden full av Eyvind Hellstrøm.
  7. Mener Hellstrøm svartmaler konkurrentene

    Matforsker Trygve Eklund mener kjendiskokk og ferdigmat-produsent Eyvind Hellstrøm oppfører seg grovt uetisk når han…
  8. Skjerpings, Hellstrøm!

    Hellstrøms nye ferdigretter markedsføres som «Helt uten konserveringsmidler & tilsetningsstoffer».
  9. Hellstrøms fiskegrateng slaktet for lavt fiskeinnhold: Mener Hellstrøm bør være mer ydmyk

    Matforsker Trygve Eklund mener det tar seg dårlig ut at Eyvind Hellstrøms fiskegrateng får strykkarakter i TV…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder