Slik innreder du gratis

Alt du ser er gratis

Protokoll: Vis oss ditt beste bruktkupp!

Trendekspert: Nær toppkarakter

Er det mulig å fylle en stue og et kjøkken med gratis inventar på bare et par dager?

  • Linn Johansen
  • Sara Johannessen
  • Camilla Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det ville VG teste ut.

MIDDAG FOR TO?: Kollektivet fikk nok av kjøkkenting til leiligheten. Dette nydelige serviset var bare et av de mange flotte kjøkkentingene de fikk. Foto:Sara Johannessen,VG

Vi fikk med oss tre ivrige flytteklare studenter som manglet alt det en stue og et kjøkken bør inneholde. To dager, 19 mil, mange tunge løft og mye leting måtte til for å innrede drømmeleiligheten med gratis og brukte ting. Men kan et slikt resultat bli bra?

Ja, gjett om det kan. Trendekspert Helle Tjaberg er i hvert fall ikke i tvil:

– Med litt fiksing kan dette faktisk bli årets studentleilighet, sier hun når VG viser henne det ferdige resultatet.

Nordmenn kjøper, bruker, kaster og gir bort som aldri før. I fjor ga vi bort ting til en samlet verdi på rundt 80 millioner kroner bare på annonsenettstedet Finn.no, ifølge presseansvarlig Fredrik Haga.

Det kan du virkelig utnytte, viser VGs store prosjekt.

HAGEN: En kvist fra hagen, et speil fra dynga, og kopper fra det kjente danske merket Royal Copenhagen. Barstoler fra en dame på Tøyen, og blomster fra hagen. Foto:Sara Johannessen,VG

Hva er ditt beste bruktkupp, og hvor mye betalte du for det? Send inn dine bilder i VGs gjenbruksprotokoll her!

Kollegene Madeleine Andaya Ulstein (19), Anja Aune Selmer (18) og Simon Isaksen (19) jobber fulltid som frivillige i Operasjon Dagsverk.

Stipend og lån fra Lånekassen strekker ikke akkurat til når de tre skal innrede både stue og kjøkken i sitt aller første kollektiv på Torshov i Oslo. I samarbeid med VG gikk de derfor i gang med prosjekt «gratis stue».

– Det er helt overraskende hvor mye vi har fått! sier Aune Selmer når hun endelig kan sette seg ned i sofaen hun har fått fra en fremmed mann i Oslo sentrum.

Dine Penger:Få alt du trenger til babyen gratis

Men litt arbeid måtte til: Åtte timer, 19 mil og nesten 20 adresser ble tilbakelagt i jakten på gratis møbler i og rundt Oslo.

FORNØYDE: (f.h) Madeleine Andaya Ulstein (19) fra Arendal, Anja Aune Selmer (18) fra Stavanger og Simon Isaksen (19) fra Honningsvåg har innredet stuen i sin første leilighet helt gratis. Og gjett om de ble fornøyde med resultatet. Foto:Sara Johannessen,VG

Fra 2011 til 2013 var det en tredobling i antall gratisannonser på Finn.no. I tillegg er det vokst frem en rekke grupper på sosiale medier hvor folk kan avertere med ting de ønsker å kvitte seg med.

BELEST: En bokhylle må fylles opp. Mange av disse bøkene ble funnet på dynga, og leksikonet fikk kollektivet fra en koselig mann på Storo. Foto:Sara Johannessen,VG

En gjennomgang VG har gjort av tilsvarende inventar fra lavpriskjeden IKEA viser at nypris på alt i stuen ville kostet minst 13 000 kroner – og det ekskludert de 84 bøkene og PlayStation.

Da ville det imidlertid ikke blitt like fint, mener trendekspert Tjaberg.

– Jeg vill gitt IKEA-katalogen terningkast tre, mens denne får en svak femmer. Med litt fiksing begynner man å nærme seg toppkarakter. Selve prosjektet får terningkast seks, sier hun.

Fredrik Haga tror mye av grunnet til at gratisannonsene på Finn går som varmt hvetebrød er fordi det rett og slett har blitt trendy med gjenbruk.

Trendansvarlig Lisbeth Larsen i Jotun stemmer i:

– Det er blitt veldig trendy med gjenbruk. Aller helst skal man matche de brukte møblene med det nye og moderne interiøret, sier hun, og legger til at gjenbruk fører til en vinn-vinn-vinn-situasjon:

PYNT: Hva skal man gjøre når man får en pose med smykker, og en haug av små telysholdere, uten at man har telys? Ja, da lager man en dekorativ pyntegjenstand. Foto:Sara Johannessen,VG

– Man får en kul leilighet, samtidig som man sparer penger og ikke minst miljøet, sier hun.

Kollektivet er i hvert fall ikke i tvil:

– Jeg er så fornøyd med helheten. Tingene fungerer sammen på en helt merkelig måte. Stilene kolliderer nok litt med hverandre, men det fungerer! sier Ulstein.

– Dette er bra for både lommeboka og miljøet, legger hun til.

Det eneste de mangler er en smoothie-maskin og muligens en mikrobølgeovn.

– Var det noe dere trodde dere ikke kom til å få?

KREATIV: For å få det koselig må man være litt kreativ. Etter å ha fått en ramme uten bilde ble VG og kollektivet nødt til å tenke utenfor boksen. Derfor valgte vi å fylle den med gamle smykker vi fikk fra en hyggelig dame fra Nydalen som trolig har gått igjennom et stilskifte på smykkefronten. Og ja, kollektivet fikk også en Playstation. Foto:Sara Johannessen,VG

– En PlayStation, sier kollektivet nærmest i kor, før de bryter ut i latter.

Her kan du få gratis ting

** Sjekk om din lokale avfallsstasjon har et «byttetelt» hvor du kan hente velfungerende ting som andre har kvittet seg med.

** Sjekk loftet til familien din! Plutselig finner du en stilig retrostol som bestemor ikke hadde plass til i stuen.

** Hør med venner og kolleger om noen har noe de ønsker å kvitte seg med. Et putevar her og et teppe der blir fort mye i lengden.

** Finnes det en gjenbruks-gruppe på Facebook for ditt hjemsted? Bruk denne aktivt og spør rett ut om noen har noe de ønsker å gi bort.

** Nettstedet Finn.no har et eget torg for gratis ting.

Slik går du frem

* Klikk deg inn på Finn.no og gjenbruksgruppene på Facebook regelmessig. Husk at du konkurrerer med mange, og førstemann til mølla-prinsippet er som regel gjeldende.

KJØKKENREDSKAPER: Var det én ting folk ønsket å kvitte seg med, ja så var det de typiske kjøkkenredskapene. Vennegjengen fikk derfor raskt fylt opp skuffer og skap med krus, tallerkener, glass, kjeler og bestikk. Foto:Sara Johannessen,VG

* Spesifiser i mailen at du kan hente møblementet raskt. På den måten øker du muligheten for å få de tingene du har lyst på.

* Sett av en dag til henting. Hvis man skal reise rundt over flere dager er det lett å se seg lei på den lange flytteprosessen.

* Hvis ikke du er eier av en stor bil, så kan det være en idé å bruke kontaktnettet ditt til å spørre om å få låne bil, varebil eller henger.

* Når du er hos folk for å hente ting kan du også benytte anledningen til å høre om de har noe mer de ønsker å bli kvitt.

* Hvis du ser at noe av det du har fått ikke kan brukes, ja så er det bare å gi det videre.

Hva er ditt beste bruktkupp, og hvor mye betalte du for det? Send inn dine bilder i VGs gjenbruksprotokoll her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder