Slik bytter du strømavtale

SKIEN (VG) Hvis du ikke er bundet av en fastprisavtale, kan du når som helst bytte strømavtale - enten i ditt eget selskap eller fra en annen leverandør.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Det er gratis å bytte både strømavtale og strømleverandør. Slik gjør du det:

Samme selskap: Skal du bytte strømavtale innenfor eget selskap, kan du bare ringe selskapet og si at du for eksempel vil gå over fra standard variabel kontrakt til spotkontrakt. Innen 1-3 uker får du strømmen på nye vilkår, og får varsel om dette.

Har du Internett, kan byttet hos de fleste selskapene skje ved å fylle ut et skjema på nett.

Annet selskap: Skal du bytte til annet selskap, ringer du det andre selskapet og bestiller strøm derfra. Selskapet vil gjøre alt det praktiske i forhold til ditt nåværende selskap, og du vil få varsel når skiftet har skjedd. Det tar normalt tre uker å skifte selskap.

Har du Internett, kan du hos de fleste selskaper foreta byttet ved å fylle ut et skjema på nett.

Avlesning av strømmen skjer som før, til nettselskapet ditt, som oversender avlesningstallene til ditt nye selskap. Du vil da få to fakturaer, en fra nettselskapet og en fra strømleverandøren, som viser hva du til enhver tid betaler for strøm og nettleie.

Bytte selskap? Om du skal bytte selskap eller ikke, avhenger av prisen ditt selskap tar for å levere strøm på spot.

Det kan du spørre om, se på internettsidene deres, eller sjekk på Konkurransetilsynets nettsider (www.konkurransetilsynet.no/kraftpriser/oversikt). Selskapene beregner seg et påslag for å selge strøm til spotpris som varierer fra rundt 1,5-2,5 øre/kWh.

Fastpris: Kunder med ett års, eller lengre, fastprisavtaler må vente til avtalen går ut før de bytter.

Det er viktig når på året du inngår fastprisavtale, normalt er det mest gunstig på våren og forsommeren. Da er prisen lavest, og du slipper og gå ut av avtalen og eventuelt tegne ny på ugunstig tidspunkt.

Hvis fastprisavtalen utløper på et tidspunkt da det er dyrt å tegne ny, bør du vurdere spotpris inntil du kan få en gunstigere fastprisavtale.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder