TITTEI: Bildet viser hvordan en nyfødt baby oppfatter forskjellige ansikt og uttrykk på ulike avstanden. Foto: IIlustrasjon:,Olov von Hofsten ved Uppsala universitet og Bruno Laeng ved Universitetet i Oslo.

Ny forskning: Tittei – slik ser babyen deg

Et nyfødt spedbarn kan gjenkjenne ansiktet ditt fra 30 centimeters avstand. Går du lenger unna, blir det umulig, viser ny forskning.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Å lene seg over vognen eller sengen for å smile til en nyfødt er naturlig for de fleste foreldre, men mange vil kanskje la seg overraske over hvor dårlig en baby kan gjenkjenne et ansikt på avstand.

Sammen med forskere ved Uppsala universitet og Eclipse Optics i Stockholm, har professor emeritus Svein Magnussen ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo endelig klart å bevise hvor mye en nyfødt faktisk kan se av omgivelsene sine.

Les også: Baby drev en kilometer til havs på badeleke

En nyfødt baby kan kun se ansikter og skille mellom ulike uttrykk på en avstand av 30 centimeter. Blir avstanden lenger, er det nærmest umulig for en baby å gjenkjenne personen. Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Vision.

Grundige undersøkelser

GAMMEL IDE: Ifølge professor emeritus Svein Magnussen ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, bygger prosjektet på en gammel idé. Foto:,UiO

– Vi har visst i mange år at nyfødte ser veldig dårlig og har et veldig grovt syn. Det har man vist helt tilbake fra studier på 70-tallet. Men før har man bare gjort bilder litt uklare og sett for seg cirka hvordan ansikter ville ha sett ut gjennom et spedbarns øyne. Nå, for første gang har vi gjort grundige undersøkelser av barns kontrastfølsomhet, og ved hjelp av moderne analysemetoder, klart å illustrere dette korrekt, sier Magnussen til VG.

Prosjektet har fått enorm internasjonal oppmerksomhet, og har blant annet blitt omtalt i Huffington Post og The Telegraph.

– Det synes vi er veldig moro. Det er nok både funnene og bildene som illustrerer dette, som har bidratt til det.

– Hva vil disse funnene bety?

– Dette har nok ikke mer å si enn at vi nå faktisk vet hvordan verden kan se ut for spedbarna. Det kan jo være interessant å vite det, spesielt for foreldre, men det har i og for seg ingen ytterligere praktiske konsekvenser. Det forsterker dog den kunnskapen vi allerede har om tidlig utviklingspsykologi. Det er jo også mulig at dette vil overraske folk.

Les mer her om hvordan undersøkelsene ble gjennomført

Ser normalt når de er seks måneder

Resultatene viser at forskerne i gamle dager tok feil om barns synsutvikling, ifølge Magnussen.

– I psykologiens barndom beskrev kjente forskere hvordan barn ble født inn i verden. De mente barn ble født inn i en visuell og blomstrende forvirring av lys og farger, som gradvis ble normalisert. Men slik er det jo faktisk ikke. Man fødes inn i en visuell grov, grå og kjedelig verden, som etter hvert berikes med liv og farger, sier forskeren.

Les også:Norsk barnefedmelege: Sukker tar liv

Psykolog og professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Lars Smith har forsket på spedbarn siden 1969. Han beskriver studien som interessant.

– Studien videreutvikler ideer som enkelte spedbarnsforskere var opptatt av allerede på 1960- og 70-tallet, men nå med en mye mer avansert teknikk. Pionerene på dette forskningsfeltet var Robert Fantz og medarbeidere ved Case Western Reserve University i Cleveland, som var opptatt av spedbarns og nyfødtes visuelle preferanser. De viste at nyfødte har optimal synsskarphet på cirka 25 centimeter og at barnets syn er omtrent som hos unge voksne når de er i 6-månedersalderen, sier Smith til VG.

Årets største baby?Nyfødte Avery veier 6,4 kilo

I motsetning til Magnussen selv, som ikke mener studien er av stor praktisk betydning, mener Smith det stikk motsatte.

– Stor praktisk betydning

BETYR MYE: Psykolog og professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Lars Smith, mener studien har stor praktisk betydning. Foto:,UiO

– Denne er av stor praktisk betydning fordi den viser hvor sensitive unge spedbarn kan være på ansiktsuttrykk. Barna oppfatter raskt om den emosjonelle stemningen omkring dem er god eller dårlig ved å kombinere inntrykk fra syn, hørsel og berøring. Ingen kan lenger hevde at det er uten betydning hva barn eksponeres for i de første leveuker- og måneder, sier Smith.

Synet til nyfødte barn er forbausende godt utviklet, ifølge Smith.

– Kontrollerte studier viser at de kan gjenkjenne personer bare på basis av ansiktskonfigurasjonen i 2-3-dagersalderen, kanskje enda tidligere. Før de er et halvt år gamle kan barn kategorisere ansikter på basis av for eksempel kjønn og hudfarge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder