KLINTE TIL: Inge Grini (48) vet at han tok en risiko da han la seg 900 000 over prisantydning. Men han ville ha fire roms leiligheten til venstre på bildet og hadde ikke mulighet å komme på den ordinære visningen på Sørenga i Oslo. Foto: Helge Mikalsen VG

Inge kuppet budrunden - ga 900 000 over prisantydning

Flere prøver å kuppe budrundene

Det hete boligmarkedet gjør at mange boligkjøpere fristes til å legge inn bud rett til selger. Slik fikk Inge Grini (48) drømmeboligen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Visning avlyst. Solgt etter avtale med selger»

Dette, og lignende meldinger, er å finne på 23 boligannonser på finn.no tirsdag denne uken.

I en landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norges Eiendomsmeglerforbund og Storebrand i mai i år, svarer 40 prosent av de spurte eiendomsmeglerne at flere boliger blir solgt før første visning nå sammenlignet med for ett år siden.

471 meglere svarte på undersøkelsen.

Ellevilt marked: Gikk seks mill. over prisantydning

Les også: Politikerne vil kjøle ned boligmarkedet

Men ifølge Forbrukerrådets rapport om kupping av boliger fra 2015 kommer det frem at denne kjøpsmetoden ikke er så utbredt som det kan virke. Deres undersøkelse gjennomført blant 250 boligsalg i Oslo i fjor viste nemlig at hver tredje bolig ble forsøkt kuppet, men at bare 13 boligselgere aksepterte forhåndsbudene.

– I alle tilfellene hvor en bolig ble forsøkt kuppet og selgeren takket nei fikk selgeren en høyere pris i budrunden. Det er en viktig erfaring. Om budrunden avlyses får du aldri vite den virkelige verdien av boligen, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Ifølge Forbrukerrådet er boligkjøperne som kupper en bolig desperate etter måneder på boligjakt:

– De har tapt mange budrunder, er frustrerte og vil sikre seg bolig. Men, vi fraråder dette. Hvis noe skulle vise seg å være galt med boligen risikerer man at det at du rushet handelen blir brukt mot deg, sier han.

SV-Valen slår alarm etter boligpris-eksplosjonen: - Den norske drømmen knuses

Angrer ikke

Inge Grini (48) valgte å legge inn bud direkte til selger etter å ha fått en privat visning i firereoms leiligheten på Sørenga i Oslo. Men desperat var han ikke etter å ha vært i boligmarkedet i bare to-tre uker og kun deltatt i en budrunde.

– Dette passet meg bedre. Jeg skal dessuten reise til Nord-Norge og der kan jeg ikke være online hele tiden, forteller Grini som har sett på rundt 15 boliger.

Han setter pris på muligheten til å kunne gjøre en avtale direkte med selger.

– Jeg tok en risko ved å by høyt og de tok en risiko ved å akseptere, men det ville også vært en risiko å si nei.

– Hvordan kom du fram til 900 000 over prisantydning?

– Jeg har sett at ting går veldig høyt, langt over det jeg var villig til å gi da. Folk er fartsblinde, men jeg mener selv at jeg ikke har vært det. Jeg hadde mer lyst på dette objektet enn de andre, sier Grini som jobber i finans- og databransjen.

– Du angrer ikke?

– Nei, Sørenga har jeg kjempetro på!

VG+: Så mye må du spare i måneden før boligkjøpet (NB - krever innlogging)

SOLGT FØR VISNING: Denne leiligheten på 86 kvadratmeter primærrom på Sørenga kjøpte Inge Grini, som flytter inn til Oslo fra Asker, for 7,4 millioner. Foto: Aktiv Grønland/Bjørvika

– Kupping en utfordring

Partner Robin Rodahl i Aktiv Grønland/Bjørvika hadde fått i oppdrag å selge leiligheten på Sørenga, men han syntes Grinis bud var så godt at han ikke klarte å fraråde selger å akseptere det.

– Kupping av budrunder er en utfordring for oss og det gir ikke minst mange frustrerte kjøpere. De synes det er urettferdig, men hvis de opplever at drømmeboligen forsvinner før visning begynner de å adoptere denne taktikken selv. Det har spredt seg veldig de siste tre årene, sier Rodahl.

Selv har han kun solgt en bolig før visning de siste to årene.

– Jeg har avslått drøssevis av bud før visning og alltid fått en høyere pris i enden av budrunden, sier Rodahl.

Ulemper ved boligkupping

Bartholdsen i Forbrukerrådet mener eiendomsmeglerforetakene burde gjort mer for å informere om ulempene ved boligkupping.

– Det er ekstremt lønnsomt for meglerforetakene. Selv om visninger og budrunde avlyses må selger betale for de avtalte tjenestene. Vi anslår at for hver bolig som kuppes sparer meglerforetakene omkring 40 prosent av jobben, mens de får hundre prosent betaling. De aller fleste meglere synes nok ikke det er noe gøy å bli tilsidesatt i jobben sin, men for deres arbeidsgivere er kupping lønnsomt, sier han.

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge avviser at de sparer arbeid i forbindelse med kupping, og understreker at de ikke synes kupping av salg er ideelt:

– Vi jobber målrettet for å forhindre kupping, og erfarer at det ofte er vesentlig mer arbeidskrevende i etterkant å håndtere salg hvor selger og kjøper har gått utenom megler. I en slik salgssituasjon er det mer usikkerhet og utrygghet, så det er ikke noe vi ønsker. Vi lever av fornøyde kunder, og mener det er viktig at alle parter opplever at salget skjer på en skikkelig måte. Vi synes det er synd at dette er mulig å gjøre, sier Dreyer.

Administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling forteller at de i Oslo opplever forsøk på kupping til stadighet:

– Det er gjerne interessenter som har tapt utallige budrunder som forsøker dette. Eies rådgivning er alltid basert på en konkret vurdering, men slik boligmarkedet er i Oslo er normalen å fraråde selger å akseptere bud mottatt direkte fra budgiver, sier hun.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener myndighetene bør oppheve formidlingsforbudet og regulere bolighandelen slik at megleren får gjort jobben sin som rådgiver.

– Meglerne ønsker å gjøre jobben skikkelig, men slik lovverket med formidlingsforbud er i dag har ikke megler anledning til å formidle bud med kortere frist enn hva loven sier. Det innebærer at de som forsøker å kuppe salget må gå rett på selger, og megler settes ut av spill. I praksis foregår da salget mellom to amatører, noe som er en svært uheldig og risikofylt situasjon, sier han.

Han understreker at «kuppene» stort sett alltid vil komme tilbake i budrunden om selger avslår kuppforsøket:

– Det er veldig liten grunn til å akseptere kupping slik markedet er nå. Sannsynligvis får du også en dårligere pris enn i en budrunde, du risikerer konflikter og manglende kontroll ved å akseptere kupp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder