På innsiden av kjempefabrikken i Frankrike: Her lages Hellstrøms ferdigretter

Produserer over 2000 retter i timen, 24 timer i døgnet.

Hellstrøm: – Jeg har ikke kritisert ferdigmatbransjen

MOUILLERON-EN-PAREDS / OSLO (VG): Her inne går Eyvind Hellstrøm fra stjernekokk til masseprodusent
av mat. I disse fabrikklokalene produserer den tidligere ferdigmatskeptikeren 140 tonn ferdigretter i året.

  • Sverre Holm-Nilsen
  • Erik Aspaas Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er ikke mye som minner om gourmet og kokkekunst inne i den store produksjonshallen til ferdigmatgiganten Fleury Michon.

Det er her, i Mouilleron-en-Pareds, en times kjøretur fra Nantes i Frankrike, ferdigrettene til Eyvind Hellstrøm produseres.

Nå innrømmer kokken at produksjonshaller med flere hundre ansatte ikke var der han trodde skulle ende opp.

– Det var ikke dette jeg så for meg første gang jeg reiste til Frankrike for å lære faget, men for et par, tre år siden begynte jeg å se det for meg, sier Hellstrøm til VG.

DØGNET RUNDT: Fabrikken som lager Hellstrøms ferdigretter produserer mat 24 timer i døgnet. Totalt ble det produsert 18.000 tonn mat på fabrikken i 2014. Foto:Erik Haugen Aspaas,VG

Møtt kritikk

Rettene som Hellstrøm mente skulle revolusjonere det norske ferdigmatmarkedet, har siden lanseringen i 2014 fått gode tilbakemeldinger på smak, men samtidig fått kritikk fra flere hold.

Blant annet har ernæringseksperter ment at rettene inneholder for lite fisk og Mattilsynet mente at markedsføringen var misvisende. De mente at ferdigrettene inneholdt tilsetningsstoffer, noe Hellstrøm selv var uenig i.

Da VG i januar i år ba Hellstrøm og selskapet dokumentere påstanden deres om at kun «de beste råvarene» ble benyttet i ferdigrettene, ønsket de ikke å svare.

I februar tok selskapet bladet fra munnen og inviterte VG til et eksklusivt innblikk inn i de strengt bevoktede lokalene for å undersøke råvarer, innkjøps- og kvalitetsrutiner rundt råvarene.

– For Eyvind Hellstrøm er påstanden om «hemmelighold» og «mangel på åpenhet» helt urimelige. Han avviser dette på det sterkeste, og slår hardt tilbake ved å åpne alle de dører det i praksis er mulig å åpne når det gjelder utvikling og produksjon av sine egne ferdigretter, sier Jon Bugge i Fleury Michon Norge.

ÅPNET DØRENE: Jon Bugge (t.v) i Fleury Michon Norge, Eyvind Hellstrøm og manager Atle Skageng tok imot VG ved fabrikken. Foto:Erik Haugen Aspaas,VG

– Har ingenting med restaurant å gjøre

VG møter Hellstrøm inne på fabrikkens utviklingskjøkken. Kokken sier at det er lettere å lage restaurantmat enn ferdigmat. Årsaken er ifølge Hellstrøm at man i en restaurant benytter seg av eksklusive råvarer. Det gjør man ikke i ferdigmatproduksjonen, innrømmer han.

– Her må vi finne mindre eksklusive råvarer, og dette har noe med pris å gjøre, sier han.

– På nettsidene står det at de beste råvarene går med til å lage disse rettene, hva legger dere da i «beste råvarer», når du sier at det er bedre råvarer i en restaurant?

– Dette har ingen ting med restaurant å gjøre, det er en helt feil sammenligning. Her bruker vi de beste råvarene innenfor sin sjanger, rett og slett. Og det er ikke meningen at man skal stå og lage en gulasj av en indrefilet. Det er helt meningsløst. Vi bruker topp kvalitet hele veien, og i sin sjanger.

FOKUS: Hellstrøm sier til VG at det stilles strenge krav til råvarene som benyttes i matproduksjonen. I fjor ble det produsert 140 tonn Hellstrøm-mat. Foto:Erik Haugen Aspaas,VG

Her kommer råvarene fra

I tidligere intervjuer har Hellstrøm uttalt at råvarene kommer fra Frankrike , og at den «franske stoltheten rundt kvalitet» er en trygghet for ham. Laksen som har blitt benyttet er norsk.

Etter å ha fått innsyn i opphavslandene til råvarene, viser det seg riktig nok at ikke alt er like fransk. Blant annet stammer noe av lammekjøtt fra New Zealand og Irland og kamskjellene kommer fra Chile.

Andre ingredienser kommer fra Spania, Nederland, Italia og Danmark.

Hellstrøm og Bugge forteller til VG at hele ferdigmatbransjen har alt å tjene på å være ærlig, åpne og transparente.

Selskapet sier at råvarene de bruker kan spores helt tilbake til hvor den ble dyrket eller hva dyret ble fôret med og hvor. Av konkurransehensyn oppgis ikke produsentene, sier selskapet til VG.

– For de enkelte ingrediensene vil man til enhver tid ha et utvalg leverandører i forhold til leveringsdyktighet, tilgjengelighet, pris og kvalitet i forhold til kravspesifikasjon fra oss, sier Bugge til VG.

– Det er helt avhengig av de forskjellige leverandørene som til en hver tid klarer å tilfredsstille det charteret som Fleury Michon har. Det er strenge saker, sier Hellstrøm til VG.

Masseproduksjon

Totalt kjøpte vi ferdigmat for hele 1,5 milliarder kroner i 2013. I løpet av lanseringsåret har 140 tonn pakker med Hellstrøm-mat rullet ut av fabrikken og inn norske kjøkken.

Da Hellstrøm kom på markedet, var det kun tre retter som ble solgt. Nå har antall retter på markedet økt til ni, så antall tonn er ventet å stige.

Når det produseres Hellstrøm-mat inne i fabrikken, lages det i gjennomsnitt 2400 middager i timen.

Om Hellstrøm har servert flere ferdigmåltider enn gourmetmåltider er han imidlertid usikker på.

Tror du flere nå har smakt Hellstrøm på boks enn Hellstrøm på restaurant?

– Altså, hvis man tenker syv retter, seks dager i uken i 27 år, kan du ta frem kalkulatoren din og regne ut, sier han til VG. I snitt hadde restauranten Bagatelle 70 gjester om dagen, opplyser Hellstrøm.

Fleury Michon har flere fabrikker rundt om i Frankrike. De har også fabrikklokaler i Canada, Italia og Slovenia. Totalt jobber det 3400 mennesker i selskapet.

Fabrikken i Mouilleron-en-Pareds produserer totalt 18.000 tonn ferdigretter årlig. Selskapet opplyser til VG at det er kun Coca Cola som selger mer varer enn de årlig i Frankrike.

– Hvor mye føler du at det her er din mat, når det er en så stor fabrikk som produserer den?

– Mine smaker, den konsistensen som jeg har lagt til rette for blir ivaretatt gjennom hele verdikjeden. Det er det som er betryggende, sier Hellstrøm til VG

Det norske oljefondet har også investert penger i selskapet, og eier totalt 0,01 % av Fleury Michon.

MIN MAT: Hellstrøm mener at smaken og konsistensen blir ivaretatt i produksjonen av ferdigmat. Foto:Erik Haugen Aspaas,VG

Benekter ferdigmatkritikk

I flere år har kokken vært programleder på TV 3. Hellstrøm har tidligere gitt næringen skylden for at antall søkere til kokkefaget har stupt.

– Hvilke intelligente og smarte ungdommer gidder å stå på storkjøkken å varme opp intetsigende industrimat i dag, når verden er fylt med så mange andre fristelser?sa han til VG i 2013.

I 2011 beskrev han ferdigmat som noe trist som «verken gir spiseglede eller gode holdninger til mat».

Når VG konfronterer ham med tidligere uttalelser, benekter han riktig nok at han har vært kritisk til ferdigmat.

– Nei, jeg har ikke kritisert ferdigmatbransjen. Jeg har kritisert mangelen på transparens i produksjonen i industrien, man skal vite hva man spiser. Det skal være tydelig og klart, sier han til VG.

Anne Marit Rødland, komunikasjonsjef hos konkurrenten Fjordland, sier til VG at hun aldri har opplevd at Hellstrøm har vært åpenlyst kritisk mot dem. Rødland er enig med Hellstrøm om at åpenhet rundt maten de serverer er viktig. Hun sier at Fjordland etterstreber å bruke norske råvarer.

– Skulle en forbruker ringe oss, vi vi kunne fortelle hvilket Nortura-anlegg kjøttet kommer, at kyllingen vi bruker kommer fra Rogaland, at torsken kommer fra Norskehavet og at laksen kommer fra et oppdrettsanlegg på Tysnes, sier hun til VG.

Hos Orkla vil de heller ikke si noe om hvorvidt de har opplevd Hellstrøm som kritisk til ferdigmat. I likhet med konkurrentene sine, sier de at åpenhet er viktig.

Vi i Orkla er opptatt av å tydelig merke produktene for næringsinnhold og hvilke ingredienser vi har i dem. Vi er også åpne på hvor vi produserer maten, og tar ofte i mot besøk, både av journalister og andre, på våre fabrikker, sier Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder