MANGE BRUKERE: Den nye dating-appen skal visstnok gjøre det lettere for deg å oppnå kontakt. Foto: MaridavMicrostock/Scanpix,

Dating-appen tar Norge med storm

Dating-appen har 60.000 brukere i Norge, men medieviter Ida Aalen ber folk tenke seg nøye gjennom før man melder seg inn.

Camilla Svennæs Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Har du noen gang gått forbi en søt kvinne eller en kjekk mann på gaten og tenkt at det hadde vært koselig hvis en av dere hadde sagt hei?

Nå har sjekkeappen Tinder fått hard konkurranse fra applikasjonen «Happn», som i prinsippet registrerer de du har gått forbi på gaten. Minsteradiusen er satt til 250 meter, så hvis den kjekke mannen du gikk forbi på vei til jobb også er medlem, vil han dukke opp på appen.

– Kan fungere som en åpningsreplikk

Siden lanseringen i april har 60.000 norske medlemmer registrert seg, forteller Marie Cosnard, kommunikasjonsrådgiver i den franskdrevende appen.

– Nordmenn er spesielt aktive. 50 prosent av medlemmene er på appen hver eneste dag, og det har allerede vært 600.000 «crushes». Fra de tilbakemeldingene vi har fått fra brukerne virker det som om nordmenn liker tjenesten fordi den skiller seg ut fra andre dating-apper som finnes på markedet, sier hun til VG.

Les: Tinder ba om litt for personlige opplysninger

Medieviter Ida Aalen mener den nye appen dekker mye av det samme behovet som Tinder, men at man her kan treffe folk mer direkte.

Les også: Slik øker du sjansen for flere «likes»

– Er det én ting vi nordmenn ikke er spesielt flinke til så er det å ta kontakt med fremmede mennesker. På den måten tror jeg appen kan fungere fint som en åpningsreplikk.

Les også:Usikker på hvilket sjekkested som passer for deg? VGs journalist Ingunn Saltbones har testet fem av de største online sjekketjenestene som er tilgjengelige i Norge.Les hele testen på VG+.

– Kan misbrukes

Hun er allikevel ikke utelukkende positiv, og mener det er viktig at folk tenker seg godt om før man melder seg inn.

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor mye informasjon de gir fra seg. Med en slik app vil personer lett få tilgang til hvor du befinner deg, og slik informasjon kan alltid misbrukes. Jeg tror nok at det er mange jenter som etter hvert kan få noen ubehagelige opplevelser.

Hun får støtte fra Ove Skåra i Datatilsynet.

– Man gir fra seg potent informasjon til fremmede. Det er informasjon som man bør tenke igjennom om man er villig til å gi fra seg. Apper som baseres seg på at man gir fra seg denne type informasjon kan misbrukes, så hvis det er tenåringer som bruker dette bør man som foreldrene passe ekstra på, sier han og legger til:

– Det er ikke vanskelig å skjønne at dette er spennende informasjon for de som bruker en dating-app, og som oftest går det bra, men det er viktig å være bevisst på hva slags informasjon man legger igjen.

Les også: Nordmenn på ferieflørte-toppen

– Nøyaktig posisjon forblir usynlig

Aalen mener at det som i utgangspunktet starter som en fin app med gode hensikter, har en tendens til å ende opp som det stikk motsatte.

MEDIEVITER: Ida Aalen mener man må tenke seg om. Foto:Øyvind Bjørkum,

– Vi så det med for eksempel med Chatroulette. Så fort det kom allmennheten for ørene at dette var et åpent chattested hvor man kunne møte folk fra hele verden, uten noe som helst filter, begynte folk å oppdage at man også kunne vise kjønnsorganet sitt. Nå er det nesten ingen som bruker det.

Cosnard sier til VG at Happn er opptatt av personvern og sikkerhet, og at appen har en minsteradius på 250 meter.

– Appen er utviklet for å garantere sikkerheten og personvernet til alle brukere. Posisjonen til brukeren forblir usynlig for andre medlemmer, og uansett hvor nær en person er vil den nærmeste indikasjon på avstanden være «mindre enn 250 meter unna». Bare de siste krysningspunktene er registrert, og er vist på et kart som med vilje ikke er helt presist. Det er derfor umulig å spore opp en annen brukers oppholdssted, hevder hun.

Les kommentar: Frigjøring fra kroppsskammen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder