PENGEMASKIN: Halloween er blitt en ny høytid også for den norske handelsstanden. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Nordmenn bruker mer penger på halloween enn TV-aksjonen

Nordmenn vil bruke rundt 270 millioner kroner på kostymer og godteri under årets halloweenfeiring. Det er 90 millioner mer enn vi ga under årets TV-aksjon.

  • Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge beregninger fra Virke Analyse og bransjeutvikling vil norske forbrukere legger igjen rundt 270 millioner på skumle kostymer og knask i år.

Det vil si en 50-lapp på hver av oss, eller at ni av ti barn mellom fire og 15 år bruker rundt 300 kroner på allehelgensaften.

Les også: Derfor feirer vi halloween

Til sammenligning fikk årets TV-aksjon for Regnskogfondet inn drøyt 180 millioner kroner, det dårligste resultatet på 10 år.

Det var NRK Telemark som først omtalte saken.

– Noen familier bruker mer, mens noen bruker mindre eller ingen ting. Faktum at det blir langt vanskeligere, særlig for barnefamilier, å ikke skulle forholde seg til Halloween. Kostymer blir kjøpt inn, skuffer og skap fylt opp med godterier og snacks, og husene dekorert, sier Bror W. Stende, direktør for Virke Mote og fritid, i en pressemelding.

Ifølge Virke er det spesielt leketøys- og hobbyforretninger, forretninger med bredt vareutvalg og dagligvareforretninger, som har økt fortjeneste i perioden før halloween.

Les også: Slik kan hundene feire Halloween i USA

– Handelsstanden har rett og slett skapt seg en ny sesong. Den er servert oss på sølvfat fra amerikanske filmer, og både barn og butikker har grepet den begjærlig, sier Stende.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, har lave skuldre når det gjelder halloweenfeiringen.

– Halloween er først og fremst er fest og moro, og utgjør ingen stor miljøtrussel. Da er vi mer bekymret for Black Friday 27. november som handelsstanden jobber hardt for å få til Norge, og som er mer ren forbrukspushing, sier Hermstad til VG.

Les også: Amerikansk start på norsk julehandel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder