PRIVAT: De fleste nordmenn unngår sjefen på sosiale medier.

PRIVAT: De fleste nordmenn unngår sjefen på sosiale medier. Foto:Marius Knutsen,VG

#vgdigitaleliv: VG-tall: Vi unngår sjefen på Facebook

De fleste av oss velger å holde sosiale medier hemmelig for arbeidsgiveren vår.

Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VGs InFact undersøkelse viser at nesten seks av ti nordmenn ikke er venn med sjefen på Facebook. Det er flest kvinner som unngår å være venn med sin arbeidsgiver.

Øyvind Solstad, VGs ekspert på sosiale medier, er overrasket over funnene.

– Det er ikke slik jeg trodde. Når utlendinger kommer til Norge, blir mange overrasket over hvor flatt arbeidslivet er. De synes rangforholdet er sjokkerende – og at arbeidstagere tør å si nei til sjefen i Norge. Derfor trodde jeg også at de fleste var venn med sjefen på sosiale medier, sier Solstad.

Videre viser VGs undersøkelse at om man er venn med sjefen eller ikke i Norge har geografiske forskjeller. Mens nesten 47 prosent av de fra Nord-Norge er venn med sjefen, er tilsvarende tall for Midt-Norge 22 prosent.

Hvordan har bruken av smarttelefoner og sosiale medier påvirket deg? Fortell din historie! #vgdigitaleliv

Sjefen bør holde seg unna

En undersøkelse Adecco tidligere har gjennomført blant 1300 ledere viser det samme resultatet som VG har fått. Seks av ti sjefer oppgir også at de er ikke er venn med sine ansatte på Facebook.

Solstad synes det er overraskende få som er venn med sin overordnede på jobben. Konsernsjef i Adecco, Anders Øwre-Johnsen, synes likevel det er for mange.

– Sjefer bør holde seg unna medarbeiderne sine på Facebook. Det virker som norske sjefer ikke har et bevisst forhold til hvordan ulike sosiale medier fungerer. Folk flest bruker Facebook som et privatområde, sier Øwre-Johnsen.

– Tenk deg om

Sikkerhetsforsker John Pirch er medforfatter på boken Cybercrime and Espionage. Han skriver at man bør tenke seg godt om før man blir venn med sjefen på Facebook. Dersom du deler privatlivet ditt på sosiale medier – er det ikke sikkert det er alt arbeidsgiverende din blir like glad for å se. Og, hvis du oppdaterer Facebook på jobb, kan sjefen din bemerke seg det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder