POPULÆRE TV-SERIER: Sopranos, Breaking Bad, Lillyhammer, Game of Thrones, House of Cards og Netflix-serien Better Call Saul, er serier som egner seg for maraton-titting. Foto: HBO og Netflix Foto: ,

Strømmetjenester gir nye TV-vaner: 6 av 10: Ja, vi liker TV-serie maraton

IMDB: Her er de beste tv-seriene for langtitting

Hele seks av ti brukere av strømme-tv ser opptil fire tv-episoder av gangen når de først setter seg ned foran skjermen.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De norske tv-vanene er i endring.

Ifølge en seerundersøkelse som Norstat har foretatt for strømmetjenesten Netflix foretrekker hele 53 prosent av de med tilgang til en strømmetjeneste som Netflix, NRK, HBO, TV2 sumo eller liknende, å bruke denne fremfor tradisjonell tv.

Dette gjelder for seing av filmer og TV-serier.

De 500 spurte i undersøkelsen var i aldersgruppen 18-45 år.

Les: Så bra er strømmetjenestene. Stor test av tilbyderne

Bare 27 prosent ser én episode

Såkalt «binging,» det å se flere episoder i en og samme tv-serie etter hverandre, er vanligere enn å nøye seg med en episode. Hele 60 prosent oppga at de i gjennomsnitt så 2-4 episoder av tv-serier av gangen. Bare 27 prosent så i gjennomsnitt én episode. Fem prosent så faktisk mellom fire og åtte episoder i strekk.

NRK: Ny måte å se TV på

Analysesjef hos NRK, Kristian Tolonen, bekrefter at «binge-seing» er en ny måte å se TV på.

– Vi ser at serier som Lillyhammer, hvor vi la ut alle episodene fra starten av, ble sett flere episoder om gangen. Vi har imidlertid ikke noe som tyder på at vi ser mer på nett-tvserier som publiseres slik, men bare at noen da ser den fortere, sier Tolonen til VG.

Her er triksene som gir deg mer Netflix for pengene (krever abonnement)

Netflix: Spesialbygger serier for «bingeseing»

– Skaperne av våre originalserier bygger opp historiene sine for at seerne skal kunne se flere episoder på rad, så vi er svært glade for at konsumentene omfavner denne måten å se TV-innhold på, sier Elizabeth Bradley, visepresident for innkjøp av innhold i Netflix.

Hovedgrunnene de spurte i undersøkelsen oppga at de så flere episoder av gangen var at det passet seg slik (70 prosent) eller at de var så oppslukt i tv-serien hadde de ikke greide å stoppe etter en episode (45 prosent.)

Slik strømmer du gratis (krever abonnement)

Mest vanlig for dramaserier

Tolonen presiserer at forskyving av TV-seing og da binge-seing ofte er klart mest fremtredende for de store dramaproduksjonene.

ENDREDE TV-VANER: Analysesjef i NRK Kristian Tolonen bekrefter binge-trenden. Foto:Ingvill Dybfest Dahl,

– Kampen om Tungtvannet ble ikke publisert «alt på en gang», men den har også seere som ikke ser live. Vi regner med at opp mot 1,7 millioner har fulgt med på denne serien. Av disse er 1,2 millioner de som så den live på tv. Resten fordeler seg mellom seing på nett-tv, repriser og de som har tatt opp episodene på en opptaksboks (PVR boks.)

En annen tendens som NRKs analysesjef peker på for serier som er lagt ut med alle episodene på en gang er at seingen av en tv-serie på nett gjerne øker de dagene tv-serien går live, men på andre tidspunkter.

– Dette er en påfallende økning. Men da ser man også gjerne flere episoder i slengen, sier Tolonen til VG.

De beste «binge-tvseriene»

Den gigantiske IMDB-databasens fagredaktører har plukket ut disse fem tv-seriene som de beste å se på denne måten:

1. Game of Thrones (HBO Nordic)

2. Breaking Bad (Netflix)

3. Arrested Development. (Netflix)

4. The Wire (HBO Nordic)

5. Lost (Viaplay)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder