MÅTTE AVLIVES: Da familien Andresen skulle la Bono (9) gå, fikk de et uventet spørsmål - som de opplevde som krenkende. Foto: PRIVAT ,

Måtte avlive hunden hos dyrlege: Ble spurt om å fryse ned Bono hjemme

Familien: – Traumatisk

Dyrlegen: – Det var alternativet vi hadde

Da familien Andresen måtte avlive hunden Bono (9), fikk de følgende spørsmål: «Kan dere ta med den døde hunden hjem og legge den i fryseren?»

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det såret oss dypt å få et spørsmål som dette. En slik forespørsel var krenkende når du trenger mest hjelp, sier May-Britt Andresen fra Sarpsborg til VG.

For familien Andresen har rottweileren Bono (9) vært et fullkomment familiemedlem. Men tidligere i år fikk hunden muskelsvinn, og ble alvorlig syk.

– Vi forsto at tiden var inne for at han måtte forlate oss. Da vi ringte vår faste klinikk, Borg dyreklinikk, for å spørre om vi kunne få en time for avlivning, fikk vi et sjokkerende svar, sier Andresen.

Som å miste en nær venn: Når kjæledyret dør (krever innlogging).

– Sa de kunne pakke Bono pent inn

Hun forklarer at de fikk beskjed om at klinikken ikke hadde plass til flere døde dyr i fryseren. Så dersom Bono skulle avlives hos Borg dyreklinikk, med påfølgende kremering, måtte familien selv ta med den avdøde hunden hjem og legge den i fryseren i noen dager frem til kremeringen. Dette synes familien Andresen var et groteskt spørsmål å få.

Den aktuelle dyrlegen bekrefter overfor VG at familien fikk denne beskjeden.

– Jeg ble sjokkert. Klinikken sa til og med at de kunne pakke døde Bono pent inn slik at vi fikk med den 50 kilos tunge hunden hjem i fryseren. Å få en slik beskjed har vært traumatisk for meg i ettertid. En forespørsel som dette burde aldri ha kommet når vi var i en sårbar situasjon. Jeg ville aldri lagt familiemedlemmet mitt i fryseren hjemme, sier Andresen.

Betaler du for mye for veterinærbesøket? Sjekk VGs prissjekk av dyreklinikker over hele landet her!


«Den følelsesmessige tilknytningen dyreeieren har til hunden sin er ofte dyptgående og viktig. Veterinærer bør derfor være forsiktige med hva de sier»
– Generalsekretær i Veterinærforeningen Hans Petter Bugge

Klaget til Mattilsynet

Andresen mener det vitner om dårlige rutiner at klinikken stiller slike spørsmål. Hun ønsker ikke at flere dyreeiere skal oppleve noe lignende. Andresen sendte derfor en skriftlig klage til dyrlegen, og forventet beklagelse.

Dette var svaret familien fikk av klinikken:

«Det var aldri vår intensjon å opptre hverken krenkende eller sårene på noen som helst måte. Siden dere derimot har oppfattet det slik, så beklager vi det. Jeg er på min side svært skuffet over å motta et slik ubehagelig brev. Det er ikke vår rutine å be eiere om å ta med dyret hjem etter avlivning, men det er et alternativ. (...).

Jeg kan også nevne at jeg personlig hadde min egen hund i fryseren hjemme, før jeg begravde den på hytta. Da vi selv ikke hadde mulighet, spurte jeg i beste mening om dere eventuelt kunne oppbevare Bono i deres fryser».

Les også: Politiet avlivet hund med bare nevene

Andresen ønsket helst å avlive Bono hos veterinæren han var vant til å være hos. Men det var helt uaktuelt for familien å legge hunden i egen fryser.

– Tilslutt fikk vi ordnet et alternativ, så Borg dyreklinikk sendte oss til en annen klinikk som foretok avlivningen, sier Andresen.

Visste du dette? Nå er det forbudt å løfte katten etter nakkeskinnet

ET FAMILIEMEDLEM: I ni år fikk Bono (9) leve et lykkelig liv. Foto: ,

Senere sendte Andresen også en klage til Mattilsynet vedrørende hendelsen. Mattilsynet vurderte at veterinæren ikke hadde brutt nødhjelpsplikten, men de skriver følgende i sin vurdering av saken:

«Opplysningen om at klager må ta med seg kadaveret hjem og legge i egen fryser, kan nok virke opprørende på mange. Mennesker som har måttet ta den tunge beslutningen om å måtte skilles ad med en følgesvenn gjennom mange år, befinner seg nok i mange tilfeller i en svært sårbar situasjon, og vil kunne reagere på en uventet måte.»

Har du lest denne? USA-trend: Døende dyr får menneskelig behandling

Klinikken: – Storm i vannglass

VG har vært i kontakt med den aktuelle klinikken, som mener at saken er overdramatisert.

– Dette er å skape storm i et vannglass. Vi hadde full fryser, og prøvde bare å hjelpe til. Du har tre valg når du skal avlive en hund: Separat kremering, felles kremering eller begrave dyret i hage. Hvis de ville kremere, var å legge Bono i egen fryser alternativet vi hadde, sier veterinær ved Borg Dyreklinikk, Lasse B. Lundgaard.

– Gikk dere for langt når dere spurte om familien kunne ta med den døde hunden hjem? Ville dere gjort det igjen?

– Jeg ser ikke problematikken i det. Vi formidlet også familien videre til en annen veterinær, som var en konkurrent for oss, for at dette skulle ordne seg.

Norsk politi avlivet hunden Atlas: Skutt i hodet med tre skudd

– Veterinærer må være forsiktige med hva de sier

Veterinærforeningen sier til VG at det er spesielt viktig at dyrleger trår varsomt i situasjoner som dette.

– Den følelsesmessige tilknytningen dyreeieren har til hunden sin er ofte dyptgående og viktig. Veterinærer bør derfor være forsiktige med hva de sier, spesielt fordi avlivning er en svært følsom situasjon for dyreeier. Generelt vil dyrleger ta hensyn til den situasjonen dyreeieren er i. Jeg er sikker på at klinikken i dette tilfellet ikke har hatt til hensikt å krenke eller gjøre dyreeieren vondt, sier generalsekretær i Veterinærforeningen, Hans Petter Bugge.

– Er det vanlig å stille spørsmål om eier kan ta med seg den avdøde hunden hjem?

– Det vanlige er nok at dyrlegen tilbyr seg å ta seg av dyret etter det har dødd , men det er nok ikke uvanlig å spørre om eier ønsker å ta seg av den døde hunden og begrave den selv.

Les også: Eksperter: Dyret blir en erstatning for et barn

Som å miste en nær venn

Det å si farvel til kjæledyret kan faktisk være like vondt som å miste et menneske, har etolog og dyreatferds-ekspert, Gry Løberg, tidligere sagt til VG.

– Mange opplever tapet på samme på som om man mister en nær venn.Forskning viser at hormonet oksytocin utskilles når hund og eier ser på hverandre. Det er det samme stoffet som mor og barn utskiller når de ammer. Fordi mange eiere har et slags mor-barn-forhold til dyret sitt, tar de et tap veldig tung, sier Løberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder