HELSPRØTT! Maarud ber VG vektklubb om heller å bruke betegnelsene «snacks» eller «chips» i sin test av «potetgull og chips, enn deres varemerkeregistrerte navn «potetgull»». FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG. Foto: ,

Maarud ber VG Vektklubb droppe «potetgull»

Det er ikke frykt for at leserne skal legge på seg, men fordi de vil ha ordet «potetgull» for seg selv, at chipsprodusenten har bedt VG Vektklubb holde seg til snacks eller chips.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er Vektklubb.no-artikkelen Hvilke «sunne» potetgull og chips er best? som har fått chipsprodusenten til å reagere på ordbruken.

– Det heter Potetgull®

I et brev datert 24. september ber marketing manager Karin Baumann i Maarud VGs vektklubb om ikke å bruke ordet potetgull i artikkelen:

«Vi ønsker å gjøre dere oppmerksomme på at Potetgull® er vårt innarbeidede og registrerte varemerke. Vi ber dere derfor for fremtiden bruke de mer korrekte betegnelsene «snacks» eller «potetchips» når kategorien eller produktgruppen skal omtales. Vi håper på forståelse for vårt ønske om å beskytte vårt varemerke, og takker på forhånd for deres respekt for dette», skriver Baumann i brevet.

VGs digitalredaktør Ola Stenberg reagerer på brevet fra Maarud, og har på vegne av VG og Vektklubb.no sendt svar til chipsprodusenten.

Les også: Krangler om potetgull i retten: – Vi vil stoppe Orkla

– Ordet potetgull er et ord som er en del av det frie norske språket, og innarbeidet hos folk flest i Norge. Da må jeg si jeg reagerer på at de tar kontakt med oss og oppfordrer oss om å slutte å bruke ordet. Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan et ord som potetgull skal bli fjernet fra språket til VGs journalister, og sitter igjen som et spørsmålstegn med tanke på hvordan de skal håndtere dette utover å ta kontakt med VG, sier han.

Les også: Språkforsker om potetgull-saken: – Dette er en monopolisering av språket

I svaret til Maarud skriver Stenberg:

«Hei! Vi registrerer med overraskelse at dere vil instruere media og dermed det norske folk i elementær ordbruk. Vi respekterer selvsagt deres varemerke når det er snakk om konkret produktomtale, men vil definitivt ikke fraskrive oss retten til å bruke et ord som over mange tiår og flere generasjoner er innarbeidet som nordmenns fellesbetegnelse på det resten av verden kaller chips. VG produserer journalistikk – ikke potetsnacks. Vi både håper og tror at Maarud har såpass bakkekontakt med eget marked at dere vet at nordmenn bruker ordet potetgull om langt flere chipsprodukter enn de Maarud produserer. Ordet potetgull gir 380.000 treff på Google. 380.000! Dersom dere vil avvikle bruken av et ord som til de grader er arkivert i nordmenns hjerner og hjerte – og nekte folk og deres tjenere i VG og andre medier å omtale Sørlandschips og Kims som potetgull – ønsker vi dere lykke til.»

POTETGULL: Maarud ønsker ikke at betegnelsen «potetgull» skal brukes om andre typer potetchips enn deres egne. Foto: FORBRUKERRÅDET Foto: ,

POTETCHIPS: Kims mener det er grunnlag til å fjerne Maaruds varemerkebeskyttelse av ordet «potetgull». Foto: FORBRUKERRÅDET Foto: ,

Potetchipsprodusenten Maarud fra Sør-Odal søkte om, og fikk innvilget varemerkeregistrering av ordet «Potetgull» i 2009.

Les også: Potetgullsaken: – Det kan bli flere rettssaker

Selskapet mener derfor at det har enerett på å bruke benevningen i markedsføring.

Dette er årsaken til at konkurrenten Kims har tatt Maarud til retten for retten til å bruke ordet. De to produsentene møtte hverandre i Oslo tingrett for litt under en måned siden.

Varemerke

Chris Samways, administrerende direktør i Maarud, sier til VG at den riktige måten å skrive potetgull på er å skrive «Potetgull®».

Om man skriver om tynne flak av sprøstekt potet generelt, ønsker Maarud at man bruker f.eks. potetchips.

Fordi dette er Maaruds registrerte varemerke, noe vi har brukt nesten 80 år på å opparbeide oss, sier Samways til VG.

Ifølge Samways er ikke VG det første mediehuset de har kontaktet. Han sier at Maarud konsekvent i flere år har bedt medier om å ikke kalle små, tynne, krydrede og sprø biter av potet for «potetgull».

– Det er en del av jobben med å beskytte varemerket. Hvis vi ikke gjør det, vil konkurrentene våre bruke det som et argument til å forsøke å drepe varemerket vårt, forklarer han.

– Har dere forståelse for at ordet potetgull for nordmenn er blitt en fellesbetegnelse på potetchips, og ikke nødvendigvis ensbetydende med Maarud?

– Ja, det har vi, men her ber vi om at konkurrentene våre og media ikke misbruker varemerket vårt. Ikke mannen i gata. Potetgull® var alene på det norske markedet i 30 år. Faktisk først i Europa om du ser bort fra Storbritannia. Det er ikke uvanlig at folk bruker innovatørens navn i et marked for å beskrive andre, lignende produkter. Bare fordi folk bruker ordet «Google» som et verb for å beskrive det å søke etter noe på internett, er ikke ensbetydende med at Google plutselig har mistet rettighetene sine og at media og konkurrenter kan misbruke varemerket.

– Hvis dere skal referere til vårt varemerke, så hadde det vist respekt for norsk lov om dere skrev «Potetgull®», avslutter han.

Sprø rettssak

Ifølge kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla Confectionary & Snacks ventes en avgjørelse på navnestriden i løpet av kort tid.

Les også: Klart for potetgull-rettssak: – Gjør ikke dette for å være kjipe

– Vi er veldig spent. Dommeren varslet en avgjørelse cirka en måned etter siste dag i retten, sier han til VG.

– Hvorfor har dere tatt Maarud til retten over «potetgull»?

– Det er flere grunner til det. Vi mener bruken av ordet «potetgull» er degenerert. Da er det grunnlag for å ta bort beskyttelsen. Dette ble det lagt frem omfattende dokumentasjon på i retten.

Han mener folk bruker ordet som en fellesbetegnelse på denne typen produkter.

– Vi mener ordet er blitt allemannseie og en del av det norske språket. Det oppleves rart når vi snakker om potetchips, mens folk spør oss om vårt «potetgull» – uten at vi får lov til å kalle det for det. Det gjør at vi føler oss fremmedgjort. Det er klønete at folk flest ikke kan kalle alle potetchips for «potetgull», fordi Maarud i dag har enerett på dette. Vi mener at folk snakker om både Maarud, Kims og Sørlandschips når de i dag snakker om «potetgull», sier Rønning til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder