KJØTTETERE: Nordmenn spiser mindre kjøtt, men fremdeles vil hver av oss spise syv kuer i løpet av livet. Foto: Eskil Wie Furunes VG

Ny rapport: Så mye kjøtt spiser du i løpet av livet

Hver nordmann spiser 1203 dyr i løpet av livet, ifølge ny rapport fra Framtiden i våre hender. Men kjøttspisingen går ned.

  • Marie Moen Kingsrød
Publisert:

I fjor viste nemlig beregningene at hver nordmann spiste 1352 dyr i løpet av livet. Det tilsvarer en nedgang på rundt to kilo kjøtt, per person, i året.

Det viser beregninger gjort av Framtiden i våre hender (FIVH), basert på tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Dette er jo faktisk en del nedgang. Jeg tror flere nordmenn har fått øynene opp for at vegetarisk mat kan være et godt alternativ. Vi har fått mange flere oppskrifter, kokker og folk som promoterer kjøttfrie alternativer. Nå kan man faktisk gå i frysedisken i de fleste butikker og finne alternativer til kjøtt som er enkle å lage, sier leder i FIVH, Arild Hermstad, til VG.

Les også: Myndighetene vil begrense kjøttinntaket - millioner går til kjøttreklame

Spiser 1211 kyllinger

Fordelt på dyreslag spiser vi dette i løpet av et liv, ifølge rapporten:

• Nesten syv okser og kuer.

• 30 griser.

• Cirka 24 sauer og lam.

• Litt over tre rein og hjortedyr.

• Nesten seks småvilt

• 1 211 kyllinger og annet fjørfe.

• I tillegg kommer mindre mengder kjøtt fra andre dyr som hester, geiter og kaniner.

Økt etterspørsel

Norgesgruppen opplyser at de registrerer en økt etterspørsel etter vegetariske og veganske produkter, samt matoppskrifter. Det siste året har de solgt 28,6 prosent flere enheter med ferdigmat fryst, vegetarretter.

Tidligere i år meldte også Coop at salget på Obs i fjor av veganprodukter økte med 54 prosent sammenlignet med året før.

Les mer: Dagligvarekjedene bruker hundrevis av millioner på å «sponse» lave kjøttpriser

Men, som også den nye rapporten viser, etterspørselen etter kjøtt er fremdeles høy:

Vi spiser rundt 80 kilo i året.

– Kundeundersøkelser viser at våre kunder ikke nødvendigvis kjøper vegetariske eller veganske produkter fordi de er vegetarianere eller veganere, men fordi de ønsker å redusere inntaket av kjøtt, sier kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen Ingrid Solberg Gundersen.

UTEN KJØTT: Nordmenn blir stadig mer bevisst på å spise mindre kjøtt. Salget av vegetarretter øker. Foto: Eivind Griffith Brænde VG

Hermstad i FIVH sier det samme.

– Folk har forstått at man ikke nødvendigvis enten må spise kjøtt eller ikke, men at det også hjelper å spise litt mindre kjøtt, sier Hermstad, og peker på viktigheten av dette.

Det kreves for eksempel 20.000 liter vann for å produsere én kilo biff, ifølge Hermstad.

– Hvis vi skal klare å nå klimamålene må vi få ned kjøttspisingen. Det store problemet er det enorme ressursforbruket som kreves for å fore opp alle disse dyrene, sier han.

Les også: Danske forskere vil utvikle klimakyr

Hermstad tror at også helseaspektet er en årsak til at vi har redusert kjøttinntaket. Et høyt inntak av kjøtt, og særlig rødt kjøtt, forbindes også med negative helsekonsekvenser, blant annet øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm.

Ifølge Helsedirektoratet, anslår man at vel halvparten av befolkningen spiser mer rødt kjøtt enn anbefalt.

VG har vært i kontakt med Miljødirektoratet, som sier at de ikke har anledning til å kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder