BLE STEMPLET SOM SYK: Tidligere i år skrev VG om hvordan VG-journalist Marie Moen Kingsrød (21) ble stemplet som syk etter en matintoleranse-test. Nå har en lege mistet lisensen som følge av slike alternative tester. Foto:Fredrik Solstad,VG

Matintoleranse-granskningen: Lege mistet lisensen etter bruk av matintoleranse-test

Mange leger utfører alternativ behandling: Uetisk, mener Legeforeningen

Pasienten opplyste om symptomer på tarmsykdom – men legen valgte heller å ta en alternativ matintoleranse-test.

  • Marie Kingsrød
Publisert:

At han kun konsentrerte seg om å teste matintoleranse på pasienten, førte til at pasienten gikk i tre år uten at det ble oppdaget at vedkommende hadde en alvorlig tarmsykdom. Nå har legen mistet autorisasjonen.

«Pasienten hadde hatt uregelmessig avføring, slim, oppblåsthet, luftsmerter, obstipasjon, samt vektoppgang. (…) Pasienten ble satt på en elimiasjonsdiett hvor h*n skulle unngå inntak av gluten, kasein, sukker og gjær.»

«Legen har fra oppstart vurdert pasientens tilstand til å være forårsaket av matintoleranse» skriver Helsetilsynet.

Videre har legen skrevet at pasienten gikk ned i vekt etter å ha blitt satt på denne dietten, men videre undersøkelser ble ikke foretatt.

Fikk diagnose

Tre år senere dro pasienten til en annen lege, og ble henvist til Lovisenberg sykehus. De fant ut at pasienten hadde en alvorlig tarmsykdom, Crohns sykdom.

Les også: Helsedepartementet : – Tjener penger på å tilby sykdom til friske mennesker

Dette synes Helsetilsynet er svært kritikkverdig. De mener at legen ikke gjorde nok for å oppdage annen sykdom enn matintoleranse.

«Legen skulle besørget for at endoskopi ble utført, da pasienten oppga symptomer som var forenelig med alvorlig tarmsykdom. Slik mangelfull utredning utgjør en risiko for at alvorlig sykdom blir oppdaget for sent.

Legen har fra oppstart vurdert pasientens tilstand til å være forårsaket av matintoleranse.»

Helsetilsynet skriver blant annet følgende begrunnelsen for at legen fratas autorisasjonen:

«Statens helsetilsyn legger til grunn at legen har valgt utrednings- og behandlingsmetoder som ikke er i tråd med norske retningslinjer».

Totalt er det fire pasientepisoder som har ført til at legen mistet autorisasjonen.

VG har vært i kontakt med den aktuelle legen. Han er uenig i Helsetilsynets vedtak, og har derfor klaget. Han vil på nåværende tidspunkt ikke kommentere saken.

– Viktig å diagnostisere tidlig

VG gransket tidligere i år matintoleranse-industrien og hvordan uautoriserte behandlere i Norge, og enkelte leger, tar omstridte blodtester på titusenvis av pasienter. Testen skal avsløre matintoleranse.

Disse matintoleranse-testene er dog ifølge en rekke eksperter, samt fagmiljøet på Oslo universitetssykehus, ubrukelige. Testen kan også være potensielt helsefarlig – fordi de som tar den blir satt på en påfølgende diett der de slutter å spise mange matvarer. Dette til tross for at laboratoriene bak testen hevder den fungerer.

En av Norges fremste eksperter på matintoleranse, klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet, Vibeke Østberg Landaas, har fått fremvist Helsetilsynets vedtak mot den aktuelle legen av VG.

Hun reagerer spesielt på at legen lot det gå tre år.

EKSPERT: Vibeke Østberg Landaas. Foto:Bjørn Inge Karlsen/hm Foto,

– Det er alvorlig at han lot det gå så lang tid før pasienten kom seg videre. Han reagerte heller ikke når pasienten raste ned i vekt. Crohns sykdom er en kronisk, alvorlig sykdom. Mange må operere bort deler av tarmen. Det er viktig å diagnostisere det tidlig, sier Landaas til VG.

Hun fortsetter:

– Men dette er nettopp ett av problemene med disse matintoleranse-testene – man risikerer å ikke fange opp alvorlig sykdom.

Les også: Dette møter dødssyke kreftpasienter på alternativmarkedet

Mange alternative leger

Det er usikkert hvor mange leger i Norge som tilbyr alternativ behandling. Men undersøkelser utført av Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) viser at over halvparten av norske sykehus tilbyr alternativ behandling.

Helsetilsynet opplyser blant annet om at Hordaland fylke utmerker seg. Fylket har den siste tiden hatt en rekke tilsynssaker der autorisert helsepersonell har gitt alternativ behandling.

VG kjenner også til mange store, private helseaktører og leger som utfører de kontroversielle matintoleranse-testene.

– Leger som bruker alternativ behandling misbruker sin autoritet og stilling. Det er viktig at leger er etterrettelige. Pasienter vil alltid stole på det legen sier, sier Landaas.

Legeforeningen: Leger skal ikke bruke alternativ behandling

Til tross for at det er mange norske leger og helsepersonell benytter seg av alternativ behandling, mener Legeforeningen at det er kritikkverdig.

– Våre etiske regler sier at man ikke skal bruke metoder som ikke har tilstrekkelig med dokumentert effekt – altså alternativ behandling. Jeg synes leger skal brukes til det de er utdannet til, og bruke kunnskapen de har fått gjennom medisinutdanningen, sier leder i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, til VG.

Forbrukerrådet advarer mot leger og helsepersonell som utfører alternativ praksis.

– Det kan være vanskelig for folk å vite forskjellen på alternativ behandling og skolemedisin. Særlig hvis leger utfører alternativ behandling på pasientene sine, uten å gi ordentlig beskjed om det. Det er fare for at det klare skillet blir brutt ned, sier forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll, til VG.

Han forteller at leger også må gjøre pasientene oppmerksom på eventuell risiko knyttet til behandlingen.

– Pasientskadeerstatningen gjelder ikke for alternativ behandling, så da står du som pasient på bar bakke.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder