Avdekket giftstoffer i skolesaker til barn

Se hvilke produkter som ble trukket fra markedet

Miljødirektoratet vurderer å politianmelde en rekke
butikker etter at de fant elleve produkter for barn som inneholdt giftige og ulovlige stoffer.

  • Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det finnes ingen unnskyldning for å selge produkter med ftalater til norske barn, mer enn 16 år etter at forbudet ble innført i Norge og Europa, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Uttalelsen kommer etter at Miljødirektoratet undersøkte helse- og miljøfarlige stoffer i skolesaker. Om lag 200 produkter til barn ble analysert. Av disse ble 35 produkter sendt inn til nærmere analyse. I elleve av dem ble det funnet miljøgifter som ftalater, klorparafiner og kadmium.

Fant miljøgifter

Stoffene som ble avdekket beskrives som svært skadelige og er forbudte i mange ulike typer produkter, opplyser direktoratet.

Professor i miljømedisin, Philippe Grandjean, har tidligere uttalt til VG at miljøgifter kan forårsake hjerneskader hos barn.

Produktene som er analysert ble samlet inn gjennom en stikkprøvekontroll hos bokhandlerne Tanum og Notabene, samt butikkene som TGR og Nille, Fotballshop og Dynasty Interior. Alle produktene har nå blitt trukket fra markedet.

Til VG sier Ellen Hambro at det er i sportsbransjen, samt bokhandlere og butikker som har et stort utvalg av billigvarer at det gjøres flest funn.

– Det er ofte en sammenheng mellom pris og produkters levetid. Disse har som regel dårligere kvalitet og inneholder oftere miljøgifter. I tillegg har importørene av disse dårligere kunnskap om hva produktene inneholder. De produseres i land utenfor Europa der lovgivningen er svakere, sier Hambro.

Produktene som nå blir trukket fra markedet er pennal og klistremerker til barn. Butikkene og importørene som har solgt varene risikerer nå straff.

Les også: Miljødirektoratet avdekket forbudte stoffer i badeleker

– I alle saker med funn av ulovlige og/eller farlige produkter vurderer vi å anmelde importøren til politiet. Vi følger også opp med hyppigere kontroller, sier Hambro.

Skadelige

Miljødirektoratet vet at stikkprøvekontrollene ikke kan avdekke alle de farlige produktene på markedet.

Tidligere i sommer stoppet direktoratet salget av en rekke badeleker etter funn av hormonforstyrrende stoffer. Også i de populære lekene «Loom bands» ble det funnet et farlig og ulovlig stoff.

– Vi er redd for at våre funn kun avdekker toppen av et isfjell, sier Hambro. Det er på høy tid at alle importører og forhandlere tar seg selv i nakken og sjekker sine leverandører og sine produkter, sier Hambro.

Hørt om? Giftstoffer i oppblåsbar lekehest

Ifølge Forbrukerrådet, som tidligere har avdekket lignende funn i leketøysbutikker, har norske barn aldri har blitt eksponert for flere skadelige kjemikalier fra hverdagsprodukter enn i dag.

Ifølge fagdirektør Gunstein Instefjord har det blitt avdekket giftstoffer i ulovlige mengder i opp mot 15 prosenter av leker som er testet i Sverige.

Les også:Jysk tilbakekaller helsefarlige Disney-sengesett

– Vi vil tro at det er grunnlag for å frykte tilsvarende tall i Norge, har fagdirektøren tidligere uttalt til VG.

På spørsmål om norske forbrukere kan være trygge på at produktene de handler i butikkene er trygge, svarer fagdirektøren «nei».
– Nei, dessverre. Vi kan ikke være trygge på det, mener Instefjord.

FANT FTALATER: – Det finnes ingen unnskyldning for å selge produkter med ftalater til norske barn, mer enn 16 år etter at forbudet ble innført i Norge og Europa, sier miljødirektør Ellen Hambro. Foto:Miljødirektoratet,

Butikkene beklager

Tine Lien, sentral innkjøper i Tanum, sier at funnene er beklagelige.

– Det er solgt til oss av en seriøs leverandør som selvfølgelig er like fortvilet over uforvarende å ha kjøpt varer som inneholder forbudte stoffer. Så fort leverandør ble klar over dette, ble vi informert og produktet fjernet fra de to butikkene, sier Lien til VG.

Les også: Gjett hvor sminken din ender opp

Kategoridirektør Nichlas Olofsson i Nille sier til VG at produktene har blitt fjernet fra markedet og makulert etter funnene.

– Vi har informert kundene både i butikk og på nettet og oppfordrer dem til å levere produktet tilbake. Vi jobber hver dag for at dette ikke skal skje, og når det først skjer, så tar vi det ekstremt alvorlig, sier han til VG.

Et av produktene hvor det ble funnet giftige stoffer, var et Liverpool-pennal. Fotballshop som solgte pennalet opplyser til VG at 27 enheter har blitt solgt.

– Vi kommer ikke til å ta de inn igjen, sier Dennis Heffermehl til VG.

Selskapet sier de er i kontakt med leverandøren for å unngå lignende funn i fremtiden.

Regionsjef i TGR, Linda Meller, sier at selskapet jobber med å klarlegge detaljene rundt produktene som Miljødirektoratet gjorde funn i.

– Tiger stiller krav til sine leverandører og er derfor overrasket over Miljødirektoratets resultater. Ved slike henvendelser som denne stopper vi salget mens vi undersøker saken nærmere. Vi forventer å foreta ytterligere undersøkelser i god dialog med myndighetene, sier Meller.

Administrerende direktør i Notabene, Stian Simonsen, beklager at de har solgt produkter med innholdet til kunder.

– Notabene har et klart mål om å etterleve standarder og normer som skal sikre at slike produkter ikke finnes i butikkene. Vi vil benytte denne hendelsen til læring og til å se om våre rutiner trenger forbedringer.

Han sier at selskapet har strenge rutiner for å påse at produktene som selges er i henhold til regelverket, men at de nå vil gå over disse rutinene for å se om de trenger en forbedring. De aktuelle produktene har nå blitt tatt ut av butikkhyllene, sier Simonsen.

VG har ikke lykkes i å komme i kontakt med butikken Dynasty Interior.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder