BESØKTE TESLA: I august besøkte klimaminister Vidar Helgesen Tesla-fabrikken i California. Foto: ERLEND SKEVIK / VG

Regjeringen innfører Tesla-skatt

NAF: – Svært uklokt

I sitt statsbudsjettforslag for 2018 vil regjeringen innføre en egen avgift for elbiler. De tyngste bilene rammes.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det får VG bekreftet onsdag.

Avgiften vil ramme nye eiere av den dyreste teslaen, Model X, som neste år må ut med over 70.000 kroner mer som følge av avgiften. Model S-eiere må ut med noen tusenlapper.

I stedet for en vektavgift, foreslår regjeringen å fjerne fritaket for engangsavgiften ved kjøp av de dyreste elbilene, noe som kun slår ut for de dyreste Teslaene: Model S og Model X.

Den kommende såkalte folke-Teslaen, Model 3, blir ikke rammet av avgiften.

Model X veier tett opp mot 2500 kilo, noe som er langt tyngre enn andre elbiler på markedet nå.

I september skrev VG at nordmenn ikke ser ut til å få nok av elbiler og ladbare hybrider. Da viste den ferske månedsstatistikken fra Opplysningsrådet for Veitrafikken at Teslas Model X var Norges femte mest solgte elbil i august.

VG testet Tesla Model X: «Spektakulær og grandios»

Saken fortsetter under videoen - NAF og Bellona raser:

Bellona-leder Frederic Hauge mener avgiften vil få flere negative konsekvenser, blant annet at elbilen vil bli et dårligere alternativ for familier og at endringen ødelegger for forutsigbarheten som produsentene er avhengige av.

– Det svekker Norge som leder. Internasjonalt er vi såvidt kommet inn i en elbil-lederposisjon. Denne vil nå svekkes, sier Hauge til VG.

NAF-kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal sier hun har en halv million medlemmer bak seg når de sier at de håper regjeringen ikke får gjennomslag for avgiften.

– Vi er opprørt. Nå har vi snakket mye om at Teslaen er den eneste elbilen som dekker alle behov, også i deler av landet der det ikke finnes noe alternativ som har lang rekkevidde og hengerfeste, sier Sagedal til VG.
Hun understreker at regjeringen sender et forferdelig dårlig signal hvis de har tenkt til å nå klimamålene for 2025. Nå vil flere velge bort elbil – og heller velge fossile biler, mener NAF-kommunikasjonssjefen.

– Det å fjerne deler av elbil-fordelen er svært uklokt. Det vil ødelegge for å nå klimamålene og det sender en negativ melding til mange som kommer oppå alt det andre som skjer nå, som vanskeliggjør transporthverdagen til folk.

I en pressemelding sier Marius Holm, leder for Miljøstiftelsen Zero. at forslaget er ren taktikk fra regjeringens side.

– Vi stoler på at Høyre og Nikolai Astrup ser behovet for forutsigbarhet for både næringsliv og forbrukere. Avgift på elbil må selvfølgelig komme en gang, men det må følge en forutsigbar plan, som sikrer at elbiler forblir konkurransedyktige mot de forurensende, ved at forurensende biler blir tilsvarende dyrere, sier Holm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder