ANGRERETT: For første gang har du mulighet til å angre på kjøp av apper til Apple-produkter. Foto: MARIE MOEN KINGSRØD,

Ny Apple-angrerett i 14 dager: Nå kan du angre på app-kjøp

Forbrukermyndighetene er positive

Nå har du 14 dagers full angrerett på alle kjøp fra App Store, iTunes Store, iBooks og Mac App Store.

  • Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Apple har endret retninglinjene: For første gang har du mulighet til å angre på kjøp av apper til Apple-produkter. Dette står nå i Apple sine forskrifter som ble oppdatert i desember:

«Angrerett: Hvis du velger å kansellere bestillingen din, kan du gjøre dette innen 14 dager etter at du mottok kvitteringen din, uten å måtte oppgi noen grunn, med unntak av iTunes-gaver som ikke kan refunderes når koden er innløst»

Slik gjør du det

Angreretten gjelder alle kjøp fra App Store, iTunes Store, iBooks og Mac App Store i EU og Norge. Tidligere har angrefristen bortfalt straks nedlastningen har påbegynt. Nå kan du angre på kjøpet etter 14 dager uten å oppgi noen som helst grunn.

For å benytte deg av angreretten, må du rapportere et problem for den aktuelle appen på Apple sine nettsider (ekstern lenke). Beløpet vil deretter blir refundert i løpet av fem til syv virkedager. Frem til du får pengene kan du bruke appen.

SLIK ANGRER DU: Logg inn med din Apple-ID, og klikk på «rapporter et problem», deretter velger du «jeg vil kansellere kjøpet». Foto: VG,

VG har vært i kontakt med Apples pressekontakt i Norge, Andreas Rødland. Han sier at Apple ikke har noen kommentar til saken.

Forbrukerombudet: - Veldig fordelaktig

Forbrukerombudet synes Apples initiativ er positivt.

- Uten at jeg har lest de nye vilkårene i detalj, høres dette veldig fordelaktig ut for forbrukeren. Det er ingenting i lovverket som sier at Apple eller andre uansett måtte innføre en slik utvidet angrefrist. Så dette gjør de nok bare for å gi kundene sine en fordel, sier juridisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug, til VG.

Han sier at man i andre tilfeller som oftest fraskriver seg angreretten idet man kjøper en app.

Forbrukerrådet jubler også over Apples vilkårsendring.

- Hvis en nettbutikk utvider muligheten utover det loven gjør, er det en forbrukervennlig endring vi ønsker varmt velkommen, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Ann Hege Skogly, til VG.

De to andre store aktørene, Microsoft og Google, har fremdeles ingen eller svært kortvarig angrefrist. Google har per dags dato to timers angrerett på apper og spill kjøpt i Google Play. Microsoft har ingen angrefrist.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder